Израелската телеграфна агенция: България се разколеба за Хизбула

OFFNews Последна промяна на 19 юни 2013 в 08:12 1119 0

Взривеният автобус на летище
Взривеният автобус на летище "Сарафово". Снимка: БГНЕС

При чезнещо съчувствие от страна на западните столици, Израел разчита на източноевропейските си партньори да включат "Хизбула" в списъка на ЕС с терористичните организации.

 Това посочва Еврейската телеграфна агенция, цитирана от БГНЕС, в коментар, озаглавен: "Докато Европа дебатира за "Хизбула", разследването за Бургас е поставено под съмнение".

"През февруари, когато българското правителство обяви, че ливанското шиитско движение стои зад бомбения атентат от миналата година в Бургас, изглеждаше че Израел бележи пробив на този фронт. При атаката в черноморския град загинаха петима израелски туристи и един българин - шофьор на взривения автобус.

Израел очакваше подкрепа от партньорите си Полша и Чехия - единствените страни членки на ЕС, които през 2011 г. гласуваха против палестинското членство в ООН. На заседанието на 4 юни в Брюксел на работната група СП931, на което бе обсъдено определянето на "Хизбула" за терористична организация, резултатите бяха изненадващи. Германия и Франция подкрепиха включването на шиитското движение в черния списък, докато България, Чехия и Полша изразиха резервираност.

Пред еврейската агенция западен дипломат посочва, че "Лондон, Париж и Берлин решиха да разобличат "Хизбула" за атентата в Бургас заради участието й в гражданската война в Сирия".

България, която предостави най-силните доводи за включването на "Хизбула" в черния списък, обаче се разколеба. През февруари тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов заяви, че има основателни причини да предполага, че зад атаката стоят двама членове на "Хизбула". От тогава, обаче, София изглежда отстъпва от тази позиция.

По време на дискусиите в ЕС на 4 юни български представители са определили доказателствата срещу "Хизбула" като "слаби", са посочили пред еврейската агенция участници в обсъждането на въпроса. А висш представител на разузнаването на страната попита 4 дни по-късно в интервю защо Израел не е предоставил "надежди доказателства" за участието на "Хизбула", ако такива съществуват, намеквайки, че българските доказателства не са надеждни.

Лидерът на социалистическата партия обвини правителството, че е поставило българите в риск, посочвайки "Хизула". Бившият премиер Иван Костов също открито изрази съмнение за участието на "Хизбула". Представители на опозиционната партия ГЕРБ определи скептичните изявления във връзка със случая като "безотговорни".

Тези зигзази, продиктувани от вътрешнополитически противопоставяния, не позволяват да се предприеме нещо срещу "Хизбула", отбелязва еврейската агенция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови