Европол не е категорична, че Хизбула стои зад атентата в Бургас

OFFNews 28 април 2013 в 10:50 1638 0

Взривеният автобус на летище
Взривеният автобус на летище "Сарафово". Снимка: БГНЕС

Европол планира да утвърди доклада на българските власти за разследването на терористичния атентат срещу израелски туристи в Бургас, съобщи рускоезичното издание „Израленд".

Според изданието, европейската служба е съгласна, че има „свидетелства за възможна връзка" между ливанското шиитско движение „Хизбула" и терористите. Тази формулировка обаче е коренно различна от изявленията на Израел, че „България неопровержимо е доказала“ отговорността на Хизбула за кървавия атентат, коментира медията.

Докладът на българските спецслужби стана повод Израел, САЩ, Канада, Нова Зеландия, Австралия и Холандия да апелират ЕС да включи „Хизбула" в своя списък на терористичните организации.

Много страни от ЕС, включително България, обаче не са готови за това. Те искат по-катеогрични доказателства и се боят, че такава стъпка би дестабилизирала обстановката в Ливан, коментира още изданието. 

Атентатът в Бургас бе осъществен през юли миналата година. Тогава автобус с 40 израелски туристи бе взривен на летище "Сарафово". Загинаха седем души, а над 30 бяха ранени. Сред загиналите бе и шофьорът на автобуса, българинът Мустафа Кьосов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови