Лондон поиска "Хизбула" в списъка с терористи

OFFNews 22 май 2013 в 08:29 1808 2

Следствен експеримент на атентата в Сарафово. Снимка: Сергей Антонов
Следствен експеримент на атентата в Сарафово. Снимка: Сергей Антонов

Великобритания поиска Европейският съюз да включи "Хизбула" в списъка с терористични организации.

Призоваваме Европа да отговори единно и енергично след ужасната терористична атака на Бургаското летище и в светлината на скорошната присъда в Кипър срещу член на "Хизбула", се казва в изявление на Външното министерство, цитирано от БНР.

Поискана е среща на работната група, която да обсъди предложението на Обединеното кралство за включване в черния списък за борба с финансирането на тероризма. "Очакваме тази среща да се състои в близките седмици", пише в изявлението.

Великобритания твърдо вярва, че подходящият отговор на ЕС е да определи като терористична организация военното крило на "Хизбула". Това ще му попречи да действа в Европа и съответно ще осуети бъдещи атаки на тази терористична група на европейска територия, завършва съобщението на британското външнополитическо ведомство.

В последните дни на кабинета "Борисов" бившият вътрешен министър и вицепремиер Цветан Цветанов посочи радикалната шиитска групировка като автор на атентата в Бургас миналото лято. “Установени са три лица, съпричастни с атентата. Две от тях са живели в Ливан от 2006 г. Те са принадлежали към военното формирование на “Хизбула”. Финансирането на операцията е било проследено до Ливан”, заяви Цветанов. Тримата са пребивавали в страната с фалшива самоличност от Мичиган. С фалшивите документи са наемали автомобили, регистрирали са се в хотели по българското Черноморие.

На 26 април в България беше проведен следствен експеримент, който повтори атентата пред бургаското летище. Целта на експеримента беше да установи какво е било количеството взрив, неговия вид и къде е било поставено взривното устройство. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!