Плащат половин надница, ако някой не отиде на работа заради потопа

Нели Чолашка 20 юни 2014 в 15:15 7869 2

Бедствено положение във Варна.

Работещите, които не могат да стигнат до работа заради бедствие, имат право на обезщетение, напомниха от Главна инспекция по труда.

Според Кодекса на труда работодателят трябва да им изплати 50% от брутното трудово възнаграждение за времето, през което са били възпрепятствани да работят, но не по-малко от 75%  от минималната работна заплата.

Ако работникът или служителят е взел участие в спасителните работи при бедствие, му се заплаща пълният размер на брутното трудово възнаграждение.

Причините за неявяването на работа и участието в спасителните работи се установяват от кметството, от общинския съвет или от друг държавен орган.

Участниците в доброволните формирования за защита при бедствия имат право на отпуск за изпълнение на граждански, обществени и други задължения.

Според Кодекса на труда работодателят не е длъжен да заплаща обезщетение на работника или служителя – доброволец. Може обаче да го направи по своя воля и това да е неговият принос в подкрепа на пострадалите.

Предотвратяването, овладяването и преодоляването на последиците от бедствия са сред малкото случаи, в които според Кодекса на труда се допуска полагането на извънреден труд по изключение. Той обаче се заплаща по общия ред за полагане на извънреден труд, т.е. работодателят трябва да плати повече за извънредните часове, напомниха още от ГИТ.

Ръководството на Главна инспекция по труда и всички нейни служители изказват искрени съболезнования на близките на жертвите на водното бедствие. Всеки, който желае да помогне на пострадалите, може да се информира как през сайта на Българския червен кръст, където вече стартира дарителска кампания в подкрепа на бедстващите региони. Активиран е и кратък номер 1466, на който могат да се изпращат дарителски SMS-и на цена 1 лев. Дарение за Варна, която пострада най-тежко от водната стихия, може да се направи и през DMS-платформата за дарения чрез SMS чрез изпращане на съобщение на номер 17 777 с текст DMS VARNA.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!