Георги Велинов пред Nostrabet: Този път няма кой да спре ЦСКА за титлата

OFFNews 27 септември 2023 в 10:17 467 0

Отборът на ЦСКА подобри играта и резултатите си и след като записа четири победи в последните си пет срещи, три от които поредни, започна да се изкачва нагоре в класирането. Армейците имат да изиграят и един отложен мач.
Безспорно сред най-доволните от възхода на „червените“ е и тяхната легенда Георги Велинов. Славният вратар, който е част от онзи велик ЦСКА, детронирал настоящите европейски клубни шампиони Нотингам и Ливърпул.

Пред Нострабет Велинов говори за настоящето на ЦСКА, за любимите си играчи в тима и за очакванията от него през това първенство.

- Г-н Велинов, ако трябва да бъдете честен, какво чувствахте, когато ЦСКА не тръгна добре в началото на сезона?

- От една страна изпитвах гняв, защото знаех, че нашите могат далеч повече, но от друга запазвах спокойствие, тъй като бях убеден, че е въпрос на време да започнем да печелим наред.

- Това се случва в последно време. Как ЦСКА се преобрази?

- Всичко е закономерно, тъй като имаме силен отбор, с балансиран състав и с голяма вътрешна конкуренция. Както казвам конкуренция, е важно да се отбележи, че тя се води между изключително стойностни играчи за родните стандарти, които придават класа на тима и го извисяват над останалите в групата на майсторите.

- Нестор Ел Маестро има ли заслуга за победите?

- Разбира се, че има. За мен треньорската смяна се оказа удачна и навременна, и аз недоумявам защо някои наши бивши играчи се съмняваха в качествата на Ел Маестро. Не биваше да се изказват прибързано, още по-малко да правят изводи, най-малко защото той не е правил подготовката и селекцията. Той пое отбора в движение, но се вижда, че успя да свали напрежението, да върне увереността на футболистите и да ги убеждава в своите идеи, за да ги пресъздават те на терена.

- Кои играчи на ЦСКА Ви харесват?

- Всички, но най-вече Браян Кордоба и Тобиас Хайнц. Аз не знам Кордоба кой го е гледал и кой го е докарал, но трябва да бъде поздравен. Такъв чужд защитник скоро не беше идвал в България. Същото се отнася и за Хайнц в средата на терена. За него обаче имах информация, че е стока и не съм изненадан, че се превърна в лидер на ЦСКА.

- Откъде имахте тази информация?

- От Джонатан Линдсет. Един ден разговарях с него и той ми каза, че ще вземем негов сънародник, който е невероятен и ще изстреля ЦСКА нагоре.

- Като бивш вратар, какво мислите за Густаво Бусато?

- Това е точният човек за ЦСКА на този пост, но хубавото за него е, че често остава без работа благодарение на защитата. Разбирам го, тъй като и аз се чувствах много пъти по същия начин, когато пред мен играеха Божил Колев и Иван Зафиров, и за съжаление покойните вече Георги Димитров, Красимир Безински, Динко Димитров и Цоньо Василев.

- Значи ЦСКА продължава да дава на родния футбол изобилие от силни бранители?

- Да, макар че сега някои от тях са чужденци. Но пък и имаме наши момчета, армейци. За мен Християн Петров е играч за бъдещето, също и Иван Турицов, който си създаде сам някои проблеми, но е силен характер и ще ги преодолее.

- Вашите очаквания от ЦСКА?

- Да продължим да побеждаваме и да станем шампиони. Помнете ми думата, много малко точки ще загубим до края на тази кампания, а на моменти за много наши съперници ще бъде събитие да ни отбележат гол, тъй като разполагаме стабилна защита и играем стабилно и сигурно като отбор в дефанзивен план.

- След малко повече от седмица е Вечното дерби. Според Вас, как ще завърши?

- Мисля, че ще стане резултатен мач. ЦСКА ще вкара най-малко два гола на Левски и ще вземе трите точки.

- Ако трябва да сравните ЦСКА с Лудогорец, какво бихте казали?

- Ние ги превъзхождаме с индивидуалности и като отборна игра. Съжалявам, че през миналия сезон всичко беше срещу нас, и съдии, и странични фактори, но сега няма да има прошка.

- Смятате ли, че Локомотив Пловдив и Черно море могат да се намесят в битката за титлата?

- Локото, колкото и да са ми симатични, няма да издържат, но Черно море ще поддържа интригата, което лично мен ме радва. Все пак от варненския тим тръгнах към големия футбол и оттам ме взеха в ЦСКА.

- Възможно ли е изобщо някой да спре ЦСКА към върха?

- Това може да го направи само полицията, но тя не играе на терена.

- Вашето послание към феновете на ЦСКА?

- Не се съмнявам, че ще си останат най-великата армейска публика, която винаги е била и ще бъде зад отбора. Забавлявам се, когато чета да казват за някои български отбори какви велики фенове имали. Може и да имат, но феновете на ЦСКА са нещо съвсем друго. Те са най-страхотните. Те са неповторими, те са недостижими. Казвам го, защото съм играл пред всяка публика в България, а след като спрях да пазя, продължих да гледам футбол.

- Какво изпитвате, когато стъпвате на „Българска армия“?

- Все същата онази привилегия, че съм играл за ЦСКА и че съм част от едни от най-големите му успехи, а сега съм негов верен привърженик. Мечтата ми беше, като се откажа от футбола, да ходя на мач на „Армията“ с настроение и усмивка, а след това да се връщам, зареден с позитивна енергия, при любимите си хора у дома. Получи се през годините, получава се и сега, така че няма какво повече да искам от футбола и моя ЦСКА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!