#EUProtects: Все повече хора са в риск от трудова експлоатация. Как да го избегнем?

Мая Младенова 26 март 2019 в 07:19 3860 0

Снимка Pixabay

Хиляди хора от различни европейски държави работят заедно, за да осигурят безопасност за Вас и Вашето семейство. Те не търсят слава и признание, а просто си вършат работата.

Ежедневно ЕС подкрепя и свързва тези хора, подпомагайки трансграничното сътрудничество, за да могат да ни защитават. За тях разказва кампанията на ЕК "ЕС: По-защитени заедно".

Един от тези „обикновени герои“ е Надя Кожухарова от Асоциация "Анимус". Дългогодишен психолог и терапевт, тя работи с жертви на трафик на хора и с жени, претърпели насилие, по проекти, финансирани от ЕС. Асоциацията предоставя на потърпевшите психологическа подкрепа, осигурява социална защита и подпомага обратната интеграция.

Снимка: ЕК

Една от най-разпознаваемите в обществото форми на трудова експлоатация е трафикът с цел сексуална експлоатация. "Обект на трафика на хора са главно млади жени - обяснява Надя. - Както има черен трафик в едната посока, така има и бял трафик в обратната посока. След като една жертва сигнализира сама или бъде намерена и идентифицирана в чужбина, тя достига до нас чрез различни институции. Това е една организация, в която се включват местни центрове като нашия в цяла Европа, Международната организация по миграция, полицейските структури, Националната комисия за борба с трафика на хора и т.н."

Според Надя Кожухарова трафикът у нас съществува, защото е налице много сериозна трудова миграция. "Има много малко възможности за реализация. Като пътувате из България, виждате колко фабрики са затворени фабрики, запустели земи. Хората къде да работят? Мнозина успяват в чужбина, но и много хора стават жертва на злоупотреби, защото имат малко възможности тук, не са добре образовани, не знаят как работи системата. На принципа: "Ела, леля ми ще ни уреди еди-къде си, там е братовчед ми, много е сигурно." Заминават, без дори да се замислят. Не става въпрос само за жени от ромската общност, и за такива от малките населени места, които нямат особена перспектива."

Снимка: ЕК

По наблюдения на специалиста все повече хората знаят с какви цели заминават, знаят, че е нелегално, че нямат подписани договори. Работи се нещо, но не им се заплаща за всичко. Постепенно се оказват в ситуация на тежка експлоатация. Много от тях са склонни да приемат някаква форма на злоупотреба с тях просто защото получават някакви средства, а тук нямат и толкова.

Преди година Асоциация "Анимус" прави интересна кампания, която се основава на социален експеримент. Пуска във фейсбук и по ключови места в няколко града обява за работа в Дания, която е с всички елементи на фалшива обява. "Дадохме един имейл и за пет дни към нас се обърнаха към 120 души. Мислехме си, че това ще бъдат хора с по-ниска степен на образование, без да знаят езици, без голям житейски опит. Напротив, оказаха се и хора с образование, които са пътували в чужбина и знаят езици. Просто се заблуждават толкова лесно, защото са в безизходица", казва Надя.

"Ние поемаме ефекта от това, опитваме се да правим кампании за превенция, да информираме хората за правата им. Да знаят, че когато отиват в Западна Европа, те, като европейски граждани, имат право да получават средства и да работя при същите условия, при които работят и местните граждани. Че не трябва да се съгласяват да им плащат по-малко. Да не си дават документите. Да не работят без договор и осигуровки, при лоши битови условия", съветва Надя Кожухарова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови