Един милион подписа за свободата на медиите в Европа

OFFNews 12 март 2014 в 18:03 4123 3

Снимка sxc.hu

Един милион подписа са нужни, за да се задължи Европейската комисия да предложи мерки за защита свободата на медиите в Европа и независимостта им от политическо вмешателство. 

Подписите ще се набират по време на кампанията „Европейска инициатива за медиен плурализъм”, стартирана от организациите Европейски алтернативи (European Alternatives) и Международен журналистически алианс (Alliance Internationale de Journalistes).

Инициативата за прозрачност и плурализъм в медийния сектор започва през 2013 г. и вече обхваща повече от десет европейски държави, сред които и България.

Страната ни се включва в кампанията, представена от гражданската платформа MoveBG, която е стратегически партньор за Европа.

Целта на инициативата за медиен плурализъм, в която с подписа си могат да се включат всички граждани на ЕС, е да постигне ефективно законодателство, което да предотврати концентрацията на медийната собственост и да гарантира независимост на органите на медиен надзор.

Инициативата ще изиска от Европейската комисия да дефинира конфликтите на интереси, за да предотврати олигархичните медийни практики и да изработи структурирана и ясна система за мониторинг, която да следи състоянието и независимостта на медиите в държавите-членки.

Според доклада на „Репортери без граници” за 2014 г. България е на 100-то място по свобода на словото от общо 180 държави. За 2013 г. държавата ни е била на 87-мо място по данни на същото проучване.

Гражданската платформа MoveBG ще работи за набиране на необходимия минимум от 20 000 подписа за България и за разпространяване на добрите практики в журналистиката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!