Антоний Гълъбов: Срещата на властта с медиите напомня маниера на Путин

OFFNews 10 март 2014 в 20:22 3823 6

Националната среща на властта с медиите напомня подхода на руския президент Владимир Путин, коментира пред агенция "Фокус" социологът проф. Антоний Гълъбов.

На днешната среща освен премиерът Пламен Орешарски, присъстваха и Сергей Станишев и Лютви Местан.

Гълъбов обясни, че това е техника от връзки с обществеността, която цели да изчерпи част от външното напрежение около институциите и управлението.

„Ако оставим технологичния характер на този инструмент и се огледаме, ще видим, че всъщност президентът на Русия Владимир Путин практикува това“ , каза Гълъбов.

Той обясни, че днешната атмосфера на това събитие напомня на подхода на Путин, но с тази разлика, че той е достатъчно силен и авторитетен, за да отговаря сам, докато у нас има трима говорители, които очевидно нямат желание да отговарят, а да по-скоро да говорят.

„Много често инструментите на съветската схема се използват в българското медийно пространство.“, каза Гълъбов.

Според него ако едно управление иска да симулира откритост чрез подобни срещи с медиите, това означава, че има сериозен проблем в политиката.

„Ако правителството иска да използва този инструмент в рамките на демократичния модел, то тези срещи трябва да бъдат регулярни, да има ясна тема и да бъде осигурен достатъчен достъп до информация“, допълни Гълъбов.

Националната среща на кабинета с медиите се проведе в НДК. На нея бяха поканени над 200 медии, сред които около 50 главни редактори и собственици. Разговорът беше част от инициатива на правителството за открито управление.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови