САЩ: Медиите в България стават все по-зависими и контролирани

OFFNews Последна промяна на 28 февруари 2014 в 00:42 6852 20

В България медийният плурализъм е застрашен както в резултат на корпоративен и политически натиск, така и заради нарастващата непрозрачна концентрация на собствеността на медиите. 

Това се посочва в Доклада на Държавния департамент на САЩ за състоянието на човешките права в България през 2013 г.

В частта, посветена на свободата на словото, като проблематични зони са отбелязани и зависимостта на медиите от държавни субсидии, както и незачитането на професионалните стандарти в традиционните медии.

В документа е спомената речта на председателя на парламента Михаил Миков от 26 юни, в която той заяви: „Съзнателно или не, избраният от много телевизии начин за отразяване на случващото се около Народното събрание допринася за ескалиране на напрежението. Напомням на журналистите, най-вече на представителите на обществените медии, че справедливото и спокойно отразяване на ситуацията в столицата и в страната е дълг на всеки обективен журналист“.

Над 100 български журналисти определиха речта на Миков като пряка намеса в редакционната свобода, пише в документа.

В доклада на Държавния департамент са посочени и конкретни случаи: напускането на bTV на Анна Цолова и Виктор Николаев след критично интервю с премиера Орешарски; подпалването на личния автомобил на водещата от bTV Генка Шикерова; привикването от прокуратурата на журналиста от Mediapool Борис Митов за разпит и проверка за разгласяване на държавна тайна; нахлуването в БНТ на Волен Сидеров и негови съпартийци от „Атака“.

В резюмето на Доклада на Държавния департамент на САЩ за състоянието на човешките права в България през 2013 г. се посочва:

Република България е парламентарна демокрация. Страната се управлява от коалиционно правителство, начело с министър-председател.

Наблюдатели определят парламентарните избори през май като зачели „фундаменталните свободи на изразяване, сдружаване и събиране“, но също така са регистрирани множество твърдения за купуване на изборни гласове и липса на прозрачност.

Властите запазиха ефективен контрол над силите за сигурност. Същите сили за сигурност извършиха потъпквания на човешките права, които включваха прекомерно използване на сила, произволни арести, тормоз и сплашване. Има и твърдения за незаконни подслушвания.

Маргинализацията на ромското малцинство остава един от най-наболелите проблеми с човешките права в страната.

Проблематична остава и продължаващата да се влошава и корумпира медийна среда и нарастващата самоцензура в медиите, което се дължи на корпоративен и политически натиск.

Корупцията продължава да спъва действията на правителството и да подкопава общественото и бизнес доверие в правосъдната система.

Проблеми в сферата на човешките права са препълнените затвори и тежките условия в тях, както и в други поправителни центрове.

В съдебната система се забелязват продължителни забавяния на съдебните дела. Други притеснителни моменти са данните за злоупотреби, подслушвания, дискриминация на верска основа, сплашване, лоши условия за живот в бежанските лагери, насилие и дискриминация спрямо жени, насилие над деца, нарастващ виртуален антисемитизъм, трафик на хора, дискриминация на хора с физически или психически недъзи, дискриминация спрямо хората от ромското и турско етническо малцинство, дискриминация на лесбийките, гейовете, бисексуалните, транссексуалните хора и дискриминация на хора, болни от СПИН.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.02 2014 в 15:11

Льоши американци, льоши, льоши!!!
Ами така, като червеногъзляците си го подават с резняците, какви свободи?
И тоя Сорос, от льош, по-льош. Как спите без да ви страхува?
Хахахахахахахахахаха

28.02 2014 в 14:17

От Държавния департамент да отидат по селата, където няма ден без обрана и изнасилена от циганите баба, или в онези селища, в които и хляб няма да ти продадат, ако не си го поискаш на турски и тогава да реват за дискриминация към ромското и турското малцинство. За гей парадите да не говорим - техните дипломати са редовни участници в тях!

28.02 2014 в 13:19

А къде е нашият доклад за САЩ?Не, че не е вярно написаното, но защо си позволяват да клюкарстват?

28.02 2014 в 12:36

Е поне по това стигнахме хамериканците:) Единственото свободно пространство е в нета (с резерви)и на мегданя:)

28.02 2014 в 10:03

Малоумник, кой ти е казал че трябва да достигаш определени стандарти за да можеш да критикуваш.
От тях можем да се учим как се произвеждат автомобили или техника-те на морал ли ще ни учат ве изрезка.
Кутевчета са майка ти и баща ти и заради тях ти живеееш гадно, изрезка мазна.

28.02 2014 в 10:01

А мога ли да попитам в качеството си на каква крайна вселенска инстанция Държавният департамент на САЩ (?!?!) има безочието да дава оценки на състоянието на каквото и да било през 2013 г. в чужда суверенна държава? Ммммм?!
Как ли би звучало българското Външно министерство да се произнесе в отговор за състоянието на човешките права в САЩ, където е нормално полицията да застреля майка негърка с бебето й в колата й, защото не спряла по тяхно нареждане?

28.02 2014 в 09:38

Единствените медии върху които Кремъл няма контрол, са тези които се спонсорират от САЩ и фондациите на Сорос. Американците трябва да инвестират повече в независимостта на медиите от Русия. За пари дори Пеевски ще се съгласи да хвали който му плаща.

28.02 2014 в 09:33

главният трол е в кремъл !!!

28.02 2014 в 09:30

За ТВ7 не ми се коментира даже!

28.02 2014 в 09:28

Визират цензурата главно в БТВ и БНТ1... Единствените медии, които все още са независими са НОВА ТВ и КАНАЛ 3. Положението е много зле. Прави са американците...