Движението по Патриарха и Витошка: На ход е СДВР

Юлиана Ончева 21 юни 2024 в 08:07 3871 10

ВАС обяви промените в движението по столични булеварди около НДК за незаконни

Снимка Архив

От екипа на кмета Васил Терзиев подготвят временна организация на движението около НДК

Нова временна организация на движението ще има по столичните булеварди "Патриарх Евтимий", "Витоша" и по "Фритьоф Нансен", след като Върховният административен съд спря окончателно реорганизацията. 

"Съдът каза, че няма Генерален план за организация на движението от 2017 г. Това означава, че всички организации на движението, направени от 2017 г. до момента, както пускане на нови улици и булеварди, маркиране на пешеходни пътеки и т.н., са под огромен риск с този безпрецедентен акт на съда, който беше провокиран от голям политически натиск. Новата организация на движение работи добре, има коридори за градския транспорт и има ленти за велосипедисти", обясни Андрей Зографски, общински съветник от Спаси София по БНТ. 

Решението на ВАС създава опасен прецедент – не само блокира за години напред въвеждането на всякакви нови организации, вкл. и пешеходни пътеки в цяла София, но и десетки хиляди километри улици и булеварди в цяла България станаха незаконни защото Столична далеч не е единствената община, която няма ГПОД, обясниха вчера от ПП-ДБ-ПП. 

Искаме оставката на Васил Терзиев и на заместник-кмета Илиян Павлов. Те са знаели, че при реорганизацията на движението на тези ключови булеварди в столицата извършват "незаконни действия", за които са изразходвани около 1,5 млн. лв., представи позицията на съветниците от ГЕРБ-СДС Антон Хекимян. 

По думите му СДВР има правомощията да върне старата организация и призова всички в Общинския съвет да направят работещ проект. 

От БСП също поискаха оставката на зам.-кмета по транспорт Илиян Павлов. Иван Таков, председател на Постоянната комисия по транспорт и пътна безопасност заяви, че "необмислената и неподготвена реорганизация на движението по улиците и булевардите около НДК трябва незабавно да бъде отменена".

Ще се въведе временна организация на движението, за да можем да направим маркировката - със синя и жълта боя, синхронизирането на светофарите и подмяната на пътните знаци, така че да отговарят на реорганизацията, заяви председателят на групата съветници от ПП-ДБ-СС Борис Бонев пред OFFNews още преди излизането на окончателното решение на ВАС. Тази временна организация ще бъде съгласувана с МВР, въвеждането й ще отнеме около месец, стана ясно от думите на Бонев на 30 май.

Промените в организацията на движение в центъра на София бяха въведени по време на великденските празници и бяха последвани от седмици на протести на живеещи в района, както и собственици и ползватели на търговски обекти наоколо.

Кметът на София Васил Терзиев определи промените като "комуникационна грешка". 

    Юлиана Ончева

    Юлиана Ончева е журналист в OFFNews от 2014 г. (Около) 25 години по-рано работи във в. "Демокрация". На читателите - извинявайте за премълчаното през всичките години. 

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    1005

    10

    craghack

    22.06 2024 в 08:32

    Съдебното решение казва друго. Статията прави опит да измие срама от лицето на Бонев и неговите хора, които сътвори а огромна каша.

    -1845

    9

    ob1

    21.06 2024 в 19:07

    Пак те питам, трол - кой е правилният кандидат за кмет на София? Щом тия не стават, сигурно си наясно кой става.
    Ако не си ПП "Срам ме е да кажа", де.

    310

    8

    Telluris Malus

    21.06 2024 в 15:26

    ob1:
    Що всички да са маскари? Щото ако не е "Левски", трябва да е ЦСКА? Не, не трябва. Някой са маскари. И като са маскари - маскари са. Това е. Може да са от твоите, но като са маскари, маскари са. И от какъв зор трябва да ги подкрепям, щом са маскари? Щото са от "Левски"? Гръмни се. Ще ти олекне.

    -1845

    7

    ob1

    21.06 2024 в 15:17

    Аха, ясно, всички са маскари.
    Ми прав е алфата :)

    310

    6

    Telluris Malus

    21.06 2024 в 15:14

    ob1:
    Никой не беше "харен". Като не сме от "Левски", значи сме цесекари, тъй ли? Да, ама не. А на Нивелиров и дядото и таткото, че и майката са десари. От добрите. Така казва. :))) Тези от Съсипи София са пълни клоуни. Толкова време кесиха в Общината, да се бяха научили как се правят нещата законно. Хлапаци.

    2550

    5

    alfakentavur

    21.06 2024 в 12:49

    Telluris Malus е мимикриращо тролче, което се опитва да изгради фалшив образ, за да му изглеждат истински коментарите, за които му плащат..

    -1845

    4

    ob1

    21.06 2024 в 11:38

    Много оригинално... десарче и клоуни :)
    Клоуните са единствените, дето в продължение на цялото фъндъшко управление ги бригаше какво става в града, ама - "съсипи софия"
    На Терзиев деда му бил някакъв - айде десар.
    Кой беше харния кандидат за кмет? Ванчето, дето иска да превърне София в Троян ли?

    310

    3

    Telluris Malus

    21.06 2024 в 11:11

    ob1:
    И Фънди е виновна и десарчето и клоуните от Съсипи София. Загробените милиони кой ще ги връща?

    -395

    2

    Балканец

    21.06 2024 в 09:16

    Чудно ми е сега колко хора ще се сетят да атакуват наложените им глоби по ЗДП като незаконосъобразни.

    данче трябва да си полежи бая време с присъди, барабар със сос-а й.

    На дс израстъците не ги коментирам.

    -1845

    1

    ob1

    21.06 2024 в 09:15

    "няма Генерален план за организация на движението от 2017 г. Това означава, че всички организации на движението, направени от 2017 г. до момента, както пускане на нови улици и булеварди, маркиране на пешеходни пътеки и т.н., са под огромен риск с този безпрецедентен акт на съда, който беше провокиран от голям политически натиск"

    Припомнете ми кой беше кмет тогава... Ма иначе Терзиев бил виновен.
    И къде са протестиращите, някак подозрително зачезнаха като минаха изборите :)