30 паркоместа за хора с увреждания липсват на Патриарха и Витошка

Георгиев атакува кмета Терзиев, Борис Бонев обясни, че довършването на проекта се бави заради съдебното решение

Юлиана Ончева 30 май 2024 в 16:35 1316 0

Патриарха

Снимка БГНЕС/архив

30 паркоместа за хора с увреждания са заличени при новата организация на движение на бул. "Патриарх Евтимий" и "Витоша". Живеещи в района алармират, че липсват и местата пред Първа градска болница.  

Съгласно наредбата за организация на движението общината е длъжна да осигури едно паркомясто до жилището на гражданин с увреждания. Сега това вече е напълно невъзможно. Големият проблем е, че не могат и да ги върнат, коментира зам.-председателят на СОС Георги Георгиев от ГЕРБ. 

Настоявам веднага столичният кмет Васил Терзиев да покаже „законния“ си проект и да видим колко места за хора с увреждания са предвидени в него. Има ли ги поне на хартия, намалени ли са или изобщо са изчезнали, заяви още кандидатът за депутат. Докато хора в инвалидни колички обясняват за изчезналите паркоместа на бул. „Патриарх Евтимий“, бул. „Витоша“ и ул. „Фр. Нансен“, Терзиев пуска снимка как работници плевят тревички. Нагледен пример за приоритетите на „Промяната“ и неспособността им да управляват и носят отговорност, атакува Георгиев. 

Председателят на групата на ПП-ДБ-СС Борис Бонев обясни пред OFFNews, че всички паркоместа за хора с увреждания, съществували преди промените, ще бъдат възстановени. Едно лично паркомясто е преместено срещу жилището на човека, уточни той. Ще се въведе временна организация на движението, за да можем да направим маркировката - със синя и жълта боя, синхронизирането на светофарите и подмяната на пътните знаци, така че да отговарят на реорганизацията, каза още общинският съветник. Тази временна организация ще бъде съгласувана с КАТ, въвеждането й ще отнеме около месец, стана ясно още от думите на Борис Бонев. 

Според него причината проектът да бъде забавен е съдебното решение, което спря промените. 

Административният съд в София спря проекта, като разпореди "да бъдат безусловно прекратени действията, извършвани от длъжностни лица от Столична община, разпоредени от зам.-кмета по Транспорт Илиян Павлов във връзка с въвеждане на нова постоянна организация на движението в гр. София по бул. „Витоша”, бул. „Патриарх Евтимий” и ул. „Проф. Фритьоф Нансен” чрез разчертаване на нова пътна маркировка, поставяне на пътни знаци, преградителни съоръжения и т.н."

Общината обжалва решението пред ВАС. Каквото и да е решението на втора инстанция, връщане на старото положение не е възможно, категоричен е Борис Бонев. 

Срещу промените се обявиха районните кметове от ПП-ДБ-СС на "Средец" - Трайчо Трайков, и на "Триадица" - Димитър Божилов.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх