ДЕОС: Пенсионно-осигурителната система в 9 и 1/2 точки

OFFNews 09 януари 2015 в 14:04 2690 0

Движението за европейско обединение и солидарност (ДЕОС) - либерална политическа партия, предлага свой вариант на пенсионна реформа в девет стъпки и половина. Самите те определят реформата на пенсионно-осигурителния модел като крайно наложителна поради продължаващите разгорещени дебати.

Във формат 9 и ½ ето как може да изглежда бъдещият пенсионен модел на България:


1. Всички новопостъпили на пазара на труда се осигуряват само в частен пенсионен фонд като цялата вноска отива там и те имат право да изберат фонда си. Правилата за прехвърляне на партиди между фондовете се запазват.

2. Предвид увеличения ресурс на пенсионните фондове са нужни гаранции за доброто прилагане на правилата от страна на регулатора. Правилата за инвестиции могат да съдържат възможности за търсене на по-висока доходност при спазване на по-широк диапазон на стабилност. Фондовете се задължават към повече прозрачност чрез по-лесно и удобно предоставяне на информация на своите вложители.

3. Въвежда се постоянно правило за увеличаване на пенсионната възраст и стаж, което да отчита повишената продължителност на живот.

4. Преразглеждане не всички критерии за категорийни работници, като се намира справедлив начин за намаляване на професиите, които подлежат на ранно пенсиониране. Преференциите за служителите от сектор "Сигурност и отбрана" се намаляват или премахват напълно, като на служителите се предоставят други, зависещи от ефективността на работата им, стимули.

5. Партидите на родените след 1959-та година в Националния осигурителен институт (НОИ) се индивидуализират. Това създава предпоставки за конкуренция между НОИ и частните фондове. Истински избор има само при истинска конкуренция.

6. Всяка година 50% от бюджетния излишък се превежда в НОИ, чието ръководство разиграва томбола с индивидуалните партиди и печелившите ЕГН-та прехвърлят индивидуалните си партиди в избрания вече частен пенсионен фонд.

7. Приватизацията се ускорява отново и приходите от нея отиват директно в Сребърния фонд. Държавата продължава да е голям собственик на активи (особено в енергетиката) и има възможности да генерира приходи от там.

8. НОИ изплаща и индексира редовно (по предварително известно правило) пенсиите на сегашните пенсионери до отпадането на всички от солидарния пенсионен модел (и последващо закриване на НОИ в сегашния му вид).

9. Частните пенсионни фондове създават солидарен фонд, който поема изплащането на инвалидни и социални пенсии, като контролира по зададени правила критериите за получаването им, както и осъществява превенция срещу измамите с тях. Например – неправомерно отпуснати инвалидни пенсии да подлежат на съдебен контрол и връщане при открити нередности.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови