Хасан Aдемов: Нова пенсионна реформа само след обществено съгласие

Ива Оприкова Последна промяна на 07 януари 2015 в 10:17 2639 0

Няма все още внесени текстове, има само заявени намерения и предложения от Реформаторския блок и от част от представителите на ГЕРБ за пенсионна реформа. 

Това коментира пред БНР председателят на парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика Хасан Адемов.

Иначе има идея до 31 март всички компоненти на новата система да се преразгледат и да се предложи на обществото достатъчно приемлив и съгласуван модел, който да дава ясна перспектива и прозрачност на компонентите, като да кажем възраст за пенсиониране, стаж и останалите подробности, уточни Адемов.

Депутатът от ДПС подчерта, че е крайно време да има нов обществен договор и ново обществено съгласие, за да не променя всяко едно следващо правителство параметрите на пенсионната система.

"Имаме и препоръки от ЕК финансовата система на пенсионното осигуряване да бъде достатъчно стабилна, да има адекватни пенсии, да бъде ограничено ранното пенсиониране", поясни Адемов.

За предложението на Реформаторския блок за индивидуални капиталови партиди в НОИ и избор за осигуряващите се - частен или държавен фонд Адемов подчерта, че това може да се случи, но няма такава практика в нито една държава от ЕС. Преди години имаше такъв капиталов стълб в Казахстан, но те се отказаха от този вариант. Това ще бъде някаква иновация не само в България, но и в ЕС.

Хасан Адемов заяви още, че трябва да има повече яснота около дейността на частните пенсионни дружества, както и че осигурените лица трябва да имат право на избор между консервативен и агресивен начин на инвестиране на техните средства в пенсионните фондове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови