Д-р Мохд Абуаси: Случилото се във Франция беше очаквано

OFFNews 10 януари 2015 в 14:02 3539 0

Д-р Мохд Абуаси: Случилото се във Франция беше очаквано

Пресилено е да се говори за нов модел атаки след атентата във Франция. Това заяви пред БНР д-р Мохд Абуаси – директор на Центъра за близкоизточни изследвания.

Няма никакъв нов модел. Това може би беше шок за голямата публика във Франция и по света, но за нас това беше много очаквано. Имаше сигнали, че ще се случат атентати във Франция. Още през септември казах, че Франция е мишена и ако ще има атентати, то те ще бъдат във Франция. Мерките за сигурност в транспорта, държавните учреждения и т.н. са най-високи.

Тези атентати, за да предизвикат по-голям шум, трябваше да станат по време на празниците. Но заради мерките за сигурност станаха след празниците, защото тогава бяха намалени мерките за сигурност. Целите, които бяха избрани, това са цели, които не са кой знае колко охранявани. Независимо от връзките на някой от братята с „Ал Кайда“, имаше информация, че е обучен в Йемен, според мен и атентата в супермаркета, и атентата в списанието са делото на „фрийлансъри“. Това са хора, които се ръководят от идеология, а те не са членове на дадена формация, а я следват по идеология. Оказа се, че този от супермаркета приема курса на „Ислямска държава“, а другите двама – братята, приемат курса на „Ал Кайда“. И тримата обаче не са работили по директна инструкция, те са били ръководени от техните убеждения спрямо тази или друга организация.

Според него няма сблъсък на цивилизации, а това са политически конфликти. Той очаква подобни атентати да има и в други европейски държави, като например в Германия и Белгия.

Журналистът Адел Шахауи също смята, че сблъсъкът на цивилизации е измислица. Той направи паралел: Отново се говори за нов модел на 11 септември, този път в сърцето на Франция. Спомнете си 2001 г. какво последва след случилото се в САЩ – американското нахлуване в Афганистан, после в Ирак под предлог, че се търси оръжие за масово унищожаване, което е чиста измислица. За мен този модел отново се появява. Оттук се пораждат много въпроси. На първо място – на кой е необходимо.

Шахауи посочи забележките си относно международната коалиция в Близкия изток: За мен тази война е чиста колониална война.

Според журналиста Елена Йончева атентаторите не са хора аутсайдери: Това са хора, които са можели добре да се развиват във френското общество на нивото, на което се намират. Това не са аутсайдери, които отчаяни от живота решават да отмъстят на едни дръзки журналисти в „Шарли ебдо“. Смятам, че тази акция е добре подготвена не като технология на извършване на атентат, а като координация с други структури, които са извън Франция. Големият въпрос е защо е извършено това. Смятам, че това е извършено, за да могат да се мотивират, да се съберат повече джихадисти за нуждите на радикалния ислям именно в „Ислямска държава“. Това, което липсва като че ли в дебата в България най-вече, във Франция този дебат съществува, е кое мотивира всички тези хора, които са родени и израснали в една светска държава, да се радикализират по този начин. Това, което го няма като дебат в нашето общество, е действително срещу какво една голяма част от мюсюлманската общност е гневна. Тя е гневна също така заради това политическо инженерство, което богатият свят се опитва да извършва в Близкия изток. Там основно управляват авторитарни режими, но това са светски режими. Такива режими трябва да се борят с икономически мерки, с известиции, с образование, не с бомби, не с финансирането на различни ислямистки структури, които в един момент се обръщат срещу тези, които им помагат и в един момент те пристигат в нашия дом и се питаме защо, откъде дойде всичко това. Всички ние сме съпричастни към това, което става. Всички ние носим своята вина.

Йончева е категорична, че религията е нещо сакрално и по никакъв начин не трябва да се намесва в политическия и икономическия живот.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови