Червено сияние обагри българското небе

OFFNews 05 ноември 2023 в 20:55 35048 2

Северното сияние у нас

Снимка Mateo Bulgaria

Светлинен спектакъл в българското небе

България става свидетел на необичайно червено сияние. Според някои става въпрос са полярното сияние Aurora Borealis, което кара разноцветни светлини да танцуват в небето.

Снимки "валят" от цялата страна. Феноменалното оптично явление е видимо и в съседните държави.

Светлинният спектакъл граждани са наблюдавали в Пловдив, Варна, Бургас, Шумен, Хасково, Казанлък, Чепеларе, Търговище и други градове в страната. В коментари под публикации в социалните мрежи софиянци се оплакаха, че не са видели северното сияние. 

Физици уточниха пред OFFNews, че сиянието не е северно. Червеният цвят е от кислорода, който иначе е в по-малка концентрация във въздуха, но заради дължината на вълната, когато слънчевата активност е по-висока, взаимодейства повече със слънчевата активност.

Северното сияние, наричано още полярно сияние или Aurora Borealis на латински, е невероятно красив природен феномен, който традиционно се наблюдава в небето над полярните райони на Земята. Той представлява оптично явление, образуващо се в следствие на взаимодействието на заредени частици от слънчевия вятър с магнитосферата, в резултат на които на небето се наблюдава светлинен спектакъл. Сблъсъкът на заредените частици и газовете в атмосферата е причина за светлинния танц, който всъщност е резултат от освобождаването на фотонна енергия.

Кадрите са събрани от Meteo.bg.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11982

2

leomesi

07.11 2023 в 11:00

Красиво е, но не е нормално да го има по нашите географски ширини. То всичко се побърка вече.

22548

1

dolivo

06.11 2023 в 08:40

Оранжерия вероятно, с ламби за растеж - растенията обичат червения спектър
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки