Частните училища и градини с удължен срок за кандидатстване за държавно финансиране

OFFNews 26 август 2020 в 15:13 2989 0

Снимка unsplash.com

Удължава се срокът, в който частните детски градини и частните училища ще могат да подадат заявления за включване в системата на държавното финансиране.

Той ще е до 4 септември 2020 г.

Това се прави с промяна в наредба, ще важи само тази година и причината са обстоятелствата, наложени от COVID кризата.

Промяната направи днес Министерският съвет, който измени Наредбата за финансирането на институциите в системата на предучилищното и училищното образование. Искания за това са постъпили от частни градини и училища именно с мотив социално-икономическите последици, свързани с разпространението на COVID-19 в България и непрекъснато нарастващите разходи при намалени приходи, както и спадащите доходи на част от родителите.

Промяната има за цел да предостави допълнителна възможност на желаещите частни образователни институции, при които икономическите последици от извънредната ситуация с разпространението на COVID-19 са усетени след 31.05.2020 г., поради което не са подали заявление за включване в действащия към момента срок, да го направят допълнително и да се включат в системата на държавното финансиране от 2021 г., разясняват от пресслужбата на Министерския съвет.

По този начин за включените в системата на държавното финансиране частни училища и детски градини ще се създадат условия родителите да не заплащат средства за дейностите по обучение, възпитание и социализация и ще се намали финансовата им тежест. Също така ще се намалят негативните последствия от форсмажорните обстоятелства, свързани с разпространението на COVID-19, водещи до закриването на действащи частни образователни институции в системата на предучилищното и училищното образование.

В Наредбата е направено и второ допълнение, с което се допуска възможността само за предстоящата учебна 2020/2021 година с неизразходваните средства от делегирания бюджет на институциите в системата на предучилищното и училищното образование, включително и такива с целеви характер, да могат да се финансират противоепидемични мерки и дейности за превенция на разпространението на COVID-19, като се закупуват лични предпазни средства, хигиенни материали и консумативи и други предпазни средства за защита от коронавируса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови