Божидар Димитров: През 1396 г. турците не са дошли като инвеститори, а са грабили земи

OFFNews Последна промяна на 16 февруари 2014 в 09:16 23696 49

Историкът проф. Божидар Димитров.

„В 1396 година турците не са дошли като чуждестранни инвеститори. Тези земи са заграбени“.

Това обяви историкът Божидар Димитров пред Нова телевизия по повод скандала с исковете на Главно мюфтийство да стане собственик на имоти в Пловдивско, което предизвика протести и сблъсъци преди два дни.

„За нито една джамия няма документи за собственост, че са купили земята, че са построили. Изведнъж, след толкова години, залпово се поискаха тези имоти“, уточни Димитров. 

Практиката в Османската империя е била такава, че нямало дори турски документи за собственост. Цялата собственост била на султана, който я предоставял само за ползване.

„Това залпово искане обижда много хора – на практика означава да се признаят резултатите от ислямското нашествие 1396 година. Това е подигравка с България, с българската история, с българския народ“, смята директорът на Националния исторически музей.

По информация на Божидар Димитров подготвяният от Македония филм за цар Самуил ще бъде 10-сериен сериал, а в първата серия се разказвало как „македонецът“ Самуил вдигнал бунт срещу българската окупация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26.02 2014 в 17:34

През 1396 г. турците са дошли по малко по различен начин, в сравнение с този, по който са дошли прабългарите, че преди това и славяните. Да спомена все пак дреболии като тези, че славяните са търсели помощ срещу прабългарите дори от най-омразния си враг Византия; Шишман е дал сестра си за жена на султана, с което е гарантирал добросъседство и взаимопомощ; но много скоро започнал да действа против своя батко и така скоро се е наложило синът на султана, роден от сестрата на Шишман, да дойде да вземе наследството си. Може да се напиш още много.

21.02 2014 в 00:06

колко стара е България ? И да броим Църквите от покръстването. И Гърците не са ли ин роднини по тракийската линия? И турците са ни роднини по Иранската линия. и сме толкова древен народ, че всички са ни роднини. А християнските имоти в Турция не са много на почит и не се използват активно. Поне в България джамиите действат целогодишно. Който иска да е водещ да си върви в мюсюлманска държава. И в крайна сметка религията не е важна- всеки да си изповяда каквото иска и да не пречи на другия . И църкви и джамии в България има достатъчно. Вярващите са малко, като се знае какви са взаимоотношенията между хората. И на какъв хал ни е държавата. а за политиците да не говорим. И християни и мюсюлмани. Всички джамии над 100 години - паметници на културата, като църквите в Турция, и ще се спре спора.
А сърбите са произлезли от българите- българите са най стари на балканите

18.02 2014 в 16:55

До Българин :
Нещо не мога да ви схвана логиката! Аз ви обяснявам, че Хрельовата кула е строена на сръбска земя при сръбски владетел, а вие твърдите, че сме имали манастир преди византийското робство??!! Кулата е строена през 1335г.??!! И е сръбска. Няма нищо общо с България!
Севастократор Калоян също не е българин! Как Боянската църква да е българска?! Или общо казано твърдите със сигурност за 1 или 2 български църкви. Само около София има, въпреки турското робство - 50(петдесет) черкви и манастири!! Може ли да ми посочите поне една, строена от български цар преди турците?! Също примерно в Пловдив, Ст.Загора, Родопите......

18.02 2014 в 13:41

ДО
Ърскин Колдуел

Напротив - много са ми точни примерите - с Хрельовата кула показвам, че сме имали манастир преди турско и византийско владичество и Хрельовата показва датировка на български манастир, за съжаление останалото чисто българско строителство е унижощено и после възстановено през 1837г (имам впредвид главната църква)
За Зограф съм споменал главен ктитор(малко по-различно от ктирор), ако сте ходили там и двата храма са построени от българи.
За "Свв. четиридесет мъченици" в Търново е църква построена след освобождението от Византия и разширена от Иван Асен 2.
За Плиска - Голямата базилика, а за Преслав Златната Църква да не говорим. В сегашна Македония също, самият факт, че Орхидската архиепископия е съществувала до 17 век епоказателно само по себе си(или може би не са се сетили да построят нитоедин храм, а са ползвали само византийски).
За Боянската църква основек ктитор севастократор Калоян, останалото са хипотези.
Естествено, че е имало и много ктиторства на вече съществуващи храмове, но идеята ми е, че не съм съгласен с тезата, че преди османско владичество не сме построили нито една църква, а сме ползвали наготово от Византия храмове и манастири.

18.02 2014 в 13:14

До Българин :
Оценявам високо интереса ви към историята и християнството, но същевременно съм малко натъжен от неточностите. Хрельовата кула е построена от феодала Хрельо, който е ...сърбин. Зографския и Хилендарски манастири са определено гръцки и сръбски! Доста неточни примери сте избрали!! Ктитор означава спонсор или дарител. Това, че някой е ктитор, не значи, че църквата става негова собственост...и т.н. и т.н

18.02 2014 в 12:19

До Българин :
Когато Боянската църква е строена, там най-вероятно не е било Българско царство. Мога да ви изпратя информация, ако желаете.

18.02 2014 в 09:48

ДО : Ърскин Колдуел

Имам доста задълбочени познания именно по тази част, затова си позволих и да се намеся!
1. И на Земенския манастир и на Боянската църква има ктиторски надписи и никой сериозен историк не ги оспорва.
2. За Хрельовата кула ще помоля да се качите на последния етаж и ще видите дали няма църква(параклис), за съжаление манастира е опожаряван няколко пъти от фесовете, но никой не оспорва етническата принадлежност на Св. Иван Рилски, дори и гърците.
Примерите са много, нямам физическа възможност да ги изброя тук.
Обаче искам дебело да подчертая, че тезата , която се прокрадва, че в БГ няма чисто българско християнско строителство, не преди турско, ами и преди византийнско владичество е смешна. Напротив точно обратното - БГ има наложил се архитектурен стил плюс школи за изкуства.
А като стана за дума за анализ ще ви дам идея за размисъл : щом като имаме три школи за църковно изкуство : Тревнеска, Дебърска и Самоковска, как мислите щом ги е имало през турско(брилянтно време за разцвет на християнството), как така не ги е имало преди това?
Или Охридската книжовна школа само е била чисто преводаческа на църковна литература, но не им е дошло на ум да построят поне една църква.

П.С.:
1. Зографски манастир - основен ктитор Иван Асен 2
имат ктирорска грамота
2. Хилендарски манастир също.
3. Рилски манастир - ктиторска царска грамота и т.н.
4. За Плиска и Преслав свидетелствата са безброй, както и за Търново - Св. Четиридесет мъченици и мн. други.

18.02 2014 в 09:25

Не знам за тези, но по онези земи най-дълго са живяли траките и подобни заключения, че този, който най-дълго е живял определя правилата, са меко казано СМЕШНИ!! По тези въпроси трябва да се говори и пипа много внимателно!!

17.02 2014 в 19:27

Каква е връзката между това колко храма са били построени до падането ни под Османско робство и кой какви имоти искал да си вземе без документ за собственост ?! Според теб има ли такъв списък в който са изброени колко храма са съборени , колко са превърнати джамии ? Човек не е нужно да е професор по история за да разбере , че най - дълго по тези земи сме живеели ние - българите и всичко в тази държава ще се случва по нашите закони .

17.02 2014 в 18:06

До Българин: За да водите подобни разговори са необходими много знания и склонност за анализ. Вие си помислете, дали притежавате подобни качества?
 
X