Турският посланик: Събитията в Пловдив няма да засенчат отношенията ни

OFFNews 15 февруари 2014 в 12:16 3587 5

Снимка БГНЕС, Архив

Сюлейман Гьокче

"Двустранните отношения между България и Турция не могат да бъдат разглеждани само в рамките на събитията от последните седмици, те са много по-обширни, по-широки. Има толкова много неща, по които да работим, че няма да дадем възможност на тези събития да засенчат това наше сътрудничество."

Това заяви турският посланик в София Сюлейман Гьокче пред БНР в коментар за вчерашните размирици в Пловдив.

Над 120 души бяха задържани заради размириците по време на протест, докато Апелативният съд гледаше делото за собствеността на Куршум джамия в Карлово, поискана от Главното мюфтийство. Бяха образувани пет бързи досъдебни производства за хулиганство, телесна повреда и унищожаване на имущество. ДПС осъди окървавения протест, чиято цел била "сваляне на кабинета чрез етнически конфликт".

"Вчерашните събития събудиха доста голямо притеснение у нас и със съжаление отчитаме тези събития, защото, разбира се, там имаше и много турски граждани. Ако ситуацията не беше овладяна можеше да настъпят и много други нежелани събития", каза още посланик Гьокче.

Той коментира и напрежението на българо-турската граница:

"Нашето желание е да работим с българските колеги, с българските фирми, така че да имаме взаимен интерес от нашата съвместна търговска дейност и това е много важно да бъде по справедлив начин и за двете страни. Работихме през цялото време много ползотворно и в тясно сътрудничество с всички компетентни български институции. Към настоящия момент е намерено междинно решение, което решава проблема засега и за двете страни.

Блокадата на границата не е нещо, което е предизвикано от турските власти или турските институции. Нашето желание е едно справедливо споделяне на тези пазари, не само за наша страна, а и за българска страна. Лично аз също работих с българските власти, те също дадоха всичко от себе си и се надявам, че в скоро време ще намерим окончателно решение”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!