Quantcast

Турският посланик: Събитията в Пловдив няма да засенчат отношенията ни

OFFNews Последна промяна на 15 февруари 2014 в 12:16 2936 5

Снимка БГНЕС, Архив

Сюлейман Гьокче

"Двустранните отношения между България и Турция не могат да бъдат разглеждани само в рамките на събитията от последните седмици, те са много по-обширни, по-широки. Има толкова много неща, по които да работим, че няма да дадем възможност на тези събития да засенчат това наше сътрудничество."

Това заяви турският посланик в София Сюлейман Гьокче пред БНР в коментар за вчерашните размирици в Пловдив.

Над 120 души бяха задържани заради размириците по време на протест, докато Апелативният съд гледаше делото за собствеността на Куршум джамия в Карлово, поискана от Главното мюфтийство. Бяха образувани пет бързи досъдебни производства за хулиганство, телесна повреда и унищожаване на имущество. ДПС осъди окървавения протест, чиято цел била "сваляне на кабинета чрез етнически конфликт".

"Вчерашните събития събудиха доста голямо притеснение у нас и със съжаление отчитаме тези събития, защото, разбира се, там имаше и много турски граждани. Ако ситуацията не беше овладяна можеше да настъпят и много други нежелани събития", каза още посланик Гьокче.

Той коментира и напрежението на българо-турската граница:

"Нашето желание е да работим с българските колеги, с българските фирми, така че да имаме взаимен интерес от нашата съвместна търговска дейност и това е много важно да бъде по справедлив начин и за двете страни. Работихме през цялото време много ползотворно и в тясно сътрудничество с всички компетентни български институции. Към настоящия момент е намерено междинно решение, което решава проблема засега и за двете страни.

Блокадата на границата не е нещо, което е предизвикано от турските власти или турските институции. Нашето желание е едно справедливо споделяне на тези пазари, не само за наша страна, а и за българска страна. Лично аз също работих с българските власти, те също дадоха всичко от себе си и се надявам, че в скоро време ще намерим окончателно решение”.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.02 2014 в 18:25

Да ви е** м******!!! Мръсни псета депесарски!!

16.02 2014 в 12:15

Цял живот слушам едно и също - кви добронамерени са турците, как сме равни колкото тях пред света и как поредния конфликт ( обикновено исторически обоснован ) не се е разразил умишлено и ще се работи по изглаждането му.
Бях песимист към идеята, че се работи по плана Баязид 2, обаче спелувайки новините по посока Турция през последното деситилетие всеки би установил, че е сигурно макар и бавно настъплението досега към вярата ни и някои маловажни аспекти, а днес придевяват претенции и към територия.
Правят периодически опити в това от доста време. Следят сайтове, като този и някои наши медий. И срещат непукизма на българина. Тук четирима нещо са написали и четиридесет са им вирнали палеца. И това, ако не е показател, че не ни интересува особено под какво знаме ще живеем...
Аз искам конкретни мерки за изясняване на суверинитета ни пред Турция и политици които с действия да я откажат веднъж за винаги от териториални претенции.
Вие също би трябвало да го искате! Днес и сега, за да не стане късно утре...

15.02 2014 в 18:38

Турски граждани? Откога носещите български паспорт и родени в България мюсюлмани са турски граждани?
Самото изказване е скандално!!! Това е индиректна намеса и посегателство за националната сигурност на страната ни!
Иначе е похвално, че подобни събития не отприщват животинското и характерна за башибозуците диващина, каквато исторически е доказана в многобройни случаи и се надявам да се запази толерантното отношение от турските дипломати и не само на приказки, но и с действия.

15.02 2014 в 13:54

"Вчерашните събития събудиха доста голямо притеснение у нас и със съжаление отчитаме тези събития, защото, разбира се, там имаше и много турски граждани. Ако ситуацията не беше овладяна можеше да настъпят и много други нежелани събития", каза още посланик Гьокче.

Какви ТУРСКИ ГРАЖДАНИ, какви НЕЖЕЛАНИ ПОСЛЕДИЦИ !!!! Тоя за ВОЙНА ли говори???
Намирам, че това е повод за прекъсване на дипломатическите отношения с Турция и отнасяне на въпроса в Европарламента... Ислямския терор, прикриван от БСП трябва да изчезне от България!

15.02 2014 в 12:43

НЯМАШЕ ДА ИМА ТАКИВА ЕТНИЧЕСКИ БЕЗРЕДИЦИ, АКО ДОГАН-МЕСТАН ИСИЕ НЕ БЯХА ПРЕДЯВИЛИ ИСКАНИЯ КЪМ БЪЛГАРСКА ДЪРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ!! ЕТНИЧЕСКИЯТ МИР СЕ НАРУШАВА ЕДИНСТВЕНО ОТ ДПС-ДОГАН-МЕСТАН И ГЛАВНОТО МЮФТИЙСТВО!!! ДПС-БСП-БКП ТРЯБВА ДА СЕ ЗАБРАНЯТ И ЗАТРИЯТ, ЗАЩОТО ТЕ СА ПО-ОПАСНИ ОТ ФАШИСТИТЕ!!! ТЕ СЪЩЕСТВУВАТ БЛАГОДАРЕНИЕ НА БЕЗРЕДИЦИТЕ, КОИТО СЪЗДАВАТ НАРОЧНО!!! БЪЛГАРИ, ИЗХВЪРЛЕТЕ ГИ!!!