Ботьо Ботев: Има нелогични неща в действията на бащата. Странно е, че кучетата не намират следа

OFFNews 15 ноември 2022 в 10:23 24365 4

Ботьо Ботев

Снимка Стопкадър БНТ

Криминалистът Ботьо Ботев

Притесняват ме обясненията на бащата. Има нелогични неща в неговите действия, които може да са свързани с битието и състоянието му. Странно е това, че има известно забавяне на подаването на информация към органите на МВР от страната на бащата и близките на момчето.

Това заяви криминалистът Ботьо Ботев пред БНТ във връзка с изчезването на 12-годишния Александър от Перник. Детето е в неизвестност вече пети ден. В издирването му участват полицаи, доброволци, планински спасители, водолази и пожарникари. Използват се и обучени кучета, термокамери и хеликоптер. 

По думите на криминалиста макар че бащата знае привичките на сина си и това, че има и предишни подобни случаи, доста късно е подал сигнала.

Ботев коментира, че от психологическа гледна точка бащата твърде спокойно и обосновано обяснява цялата ситуация и това трябва да се вземе предвид. "Това не значи нищо, всеки човек има определена реакция, но трябва да се вземе предвид при проверка на определени обстоятелства", каза той.

"Странно е и това, че камерите не са уловили детето и че обучените кучета също не намират следа, но това зависи и от обстановката, където е изчезнало детето", посочи той.

Според криминалиста след толкова дълъг период от време, ако детето не е приютено някъде, е най-вероятно изходът да е трагичен: "Дай Боже, нещата да приключат благополучно и детето да бъде намерено, макар че аз лично се съмнявам". 

Ботев обясни, че е чел протокола от разпита на бащата, публикуван в медиите, и обстоятелствата трябва прецизно да се проверят. По думите му при такава огромна организация би трябвало да се предполага, че детето не се е отдалечило много от мястото на изчезване.

"При такава обстановка е много трудно да се претърси всеки метър в планината. Не може да се каже, че едно изчезване е без никакви следи, въпросът е да се фиксират обстоятелствата, при които е изчезнало детето", смята той.

Ботев обясни, че е ясно с проблематиката при издирването и коментира, че гражданската реакция е спонтанна, което прави впечатление: "Това е нещо изключително, хората заслужават благодарност, независимо от резултата".

"Фактът, че е не се е стигнало до резултат не означава, че нещата не се вършат правилно и организирано", каза още Ботьо Ботев и поясни, че не изключва всякакви версии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12130

4

borisboris

21.11 2022 в 13:23

Пишман експерт. Кой те пусна по талавизора бе, цървул?

865

3

Constanza

19.11 2022 в 15:41

Е, поизбързал да говори пред медиите.

11529

2

borislavus1

15.11 2022 в 13:41

Доколкото си спомням този беше специализиран по неразкрити убийства. И само ни го навират като "експерт" по медиите.

14469

1

случайно прочетох

15.11 2022 в 11:30

Ако детето не беше с аутизъм, пет дни да е в неизвестност, са много.
Но в случая има надежда.