Борис Галчев пред Nostrabet: От 30 години лъжем футбола в България, Лудогорец омръзна на всички

OFFNews 13 октомври 2023 в 10:30 565 0

Бившият капитан на ЦСКА и настоящ наставник на третодивизионния Банско, Борис Галчев, даде ексклузивно интервю за сайта Nostrabet.com. Той смята, че равенството в дербито между Левски и ЦСКА е било пропусната възможност за „червените“, за да вземат по-голям аванс пред Лудогорец в класирането.

От друга страна, бившият халф изрази радостта си от премахването и на последната пречка по пътя към реконструкцията на стадион „Българска армия“.

Галчев продължи да натъртва, че без адекватна инфраструктура, родният футбол не може да излезе от настоящата криза. Според него за 30 години в държавата почти единствено и само се руши, а не се гради спортна инфраструктура, отбелязвайки, че за този период са били построени единствено два стадиона у нас – в Пловдив. Той призова и за промяна на статуквото в БФС, за да се даде шанс на екипа на Димитър Бербатов да промени нещата.

Здрасти, Боби! Да започнем от дербито през миналия уикенд. Справедливо ли беше равенството 1:1?

Добро дерби, като всяко такова. Лошо е, че завърши наравно, лошо е за ЦСКА, тъй като при настоящата форма на Лудогорец евентуална победа означаваше дръпване с повече точки напред.

Как смяташ, че се представиха двата тима? Очакваше ли повече агресия от ЦСКА?

Да, те показаха още в Пловдив, че могат да играят изключително добър и агресивен футбол. Разбира се, аз съм последният човек, който може да коментира треньора и неговите решения. Локо Пловдив е водач, а ние отидохме и им изнесохме лекция, което със сигурност трябва да е вдъхнало самочувствие на играчите и треньорите. В едно дерби обаче знаем, че временната форма няма значение, всяка години сме виждали доказателства за това.

Как би коментирал подема при ЦСКА след доста слабия старт на сезона?

Вижте, аз съм далеч от отбора. Това трябва да се каже от спортно-техническото ръководство. Ако сте забелязали, през годините ЦСКА винаги е имал такива периоди. Надявам се да продължим по същия начин и да се остави в миналото по-лошият старт. Не искам да говоря за подготовки и прочие, тъй като наистина съм далеч от отбора. Вече сме и 21-ви век, има много системи, които отчитат различните показатели в представянето на играчите. Като цяло има по-компетентни хора от мен, които да коментират темата. Мисля, че и Илич, и Ел Маестро са професионалисти и те следят процесите.

Очакваш ли една завързана битка за титлата с оглед на проблемите в Лудогорец и може ли ЦСКА, или Левски да се възползва?

Дай Боже, ние това чакаме от 12 години. Който и да е да става шампион, само да не са те. Вече омръзнаха на хората, омръзнаха дори на малките деца. Знаем какво правят вече 12 години подред, това не е тайна за никого. Това е ваша работа, да коментирате и изобличавате.

Колко е неприятно за родния футбол да се виждат такива циркове, каквито се разиграха тези дни в лагера на разградчани, с тези мними оставки?

Не искам да коментирам Лудогорец. Те си имат структура и визия за клуба, не съм аз човекът, който да ги коментира. Аз си гледам ЦСКА.

За ЦСКА именно се случи нещо много важно – падна и последната пречка към реконструкция на „Българска армия“. Колко важна е тази стъпка?

Това вероятно е най-важната крачка изобщо откакто господ Ганчев е президент на ЦСКА. Мъри Стоилов, който ми е като ментор в треньорството, говори от 20 години за стадиони, за бази, за условия. Ние искаме с един стадион от комунизма да се получават нещата. Затова няма национален отбор, няма юноши и млади момчета, които да се запалят истински за футбола. Да отидат на мач, да им стане приятно и да видят истинска футболна атмосфера. Останали са едни стари стадиони от комунизма, които се рушат всеки Божи ден.

Вижте в Румъния колко стадиони бяха построени и как вече продават футболисти за по 10-15 милиона, а ние бързаме да продаваме при хвърчаща оферта от 200-300 хиляди евро. Изгубихме всичко в последните години и сами сме си виновни за всички това. Една Франция казва, че е копирала от нас тренировъчни методи, стадиони и прочие. Няма ли стадиони и условия, няма как да стане. За големите тимове са необходими поне 4-5 помощни терена също, в комплект с хубав стадион. За какъв футбол може иначе да говорим? Ние го лъжем футбола от 30 години, това е тъжната истина у нас.

Вижда ли се някакъв напредък в това отношение след реконструкцията на пловдивските стадиони, както и евентуалното такова на ЦСКА?

Никакво пробуждане няма. Два стадиона се направиха благодарение на Бойко Борисов. В противен случай Ботев още щеше да играе на базата си в Коматево.

Как може да бъде предизвикана държавата да подпомогне повече тези процеси?

Каква държава, то няма такава! Смяташ ли, че наистина има държава в момента? Ела да видиш в провинцията как живеят старите хора. Не могат да си покриват елементарни нужди, не могат да си плащат отоплението. Избягахме малко от темата, но това е реалността. Последните 30 години само се руши. Два стадиона се направиха за 30 години. Като гледаш мач на Ботев Пловдив все едно не си в България, но това е прекалено малко.

В момента съм треньор на Банско. С изключение на работата на настоящите собственици, преди това години един пирон не беше забиван. В същото време минаха милиони левове през клуба. 21-ви век сме, а отбор от Трета лига няма напоителна система на стадиона. В Европа третите дивизии са професионални, докато при нас реалността е много, много черна.

Преди време Георги Илиев – Майкъла каза, че Гриша Ганчев заслужава статуя пред стадиона, ако завърши реконструкцията на „Българска армия“. Съгласни ли сте?

Това си е мнение на легенда на клуба и на доста истински фенове. Човекът е заявил в прав текст в интервюто, че иска да направи, дано се случи. Ще е от полза за всички.

Цари ли едно по-голямо обединение сред феновете на ЦСКА след новината за стадиона?

Нормално е да е обединител това. ЦСКА е футболната марка на България и не всеки футболист може да играе там. ЦСКА без модерен стадион, не е това, което трябва да е. Ако ЦСКА побеждава и 12 поредни пъти стане шампион като Лудогорец, то никой няма да им каже нищо, ще ги носят на ръце.

Да погледнем и към националния ни отбор. Има ли ефект от подмладяването, което се случва в последно време?

Националният отбор е много дълга тема. На първо място трябва да падне настоящото ръководство на БФС. Вижте просто от едната страна и от другата кои седят. Нямам нищо против Боби, добър човек е, но виждате, че за 20 години нищо не се случи. Бербатов сам си каза, че ако 20 години не постигне нищо, ще си тръгне сам. Тези хора са били там, където ние само може да сънуваме и когато те дойдат на власт, тогава вече може да говорим и за някаква промяна. Говоря за Стилиян, Мартин и Бербатов. Ако искаме да имаме силен национален отбор, то трябва да играят повече българи. Ние сега нападаме от всички страни Кръстаич, но той какъв избор има? Да играеха 400 човека, все 20 от тях ще са на ниво. При нас играят 100. Виждате колко българи играят в А Група.

Защо реалността е такава, след като в редица други страни нещата не стоят така?

Това е дълъг процес, нужна е някаква стратегия, която отнема време, за да проработи. Виждате, че на Гриша Ганчев в Ловеч му трябваха 10 години, докато започнаха да излизат футболисти в школата. За 1-2 години не стават нещата. Клоп си каза, че му трябват 3-4 години, който е световна величина, ние искаме за 2 години чудеса да станат.

Има ли достатъчно клубове, които да провеждат подобна политика?

Има, вижте Черно море например – силни чужденци, силни българи. Има 6-7 перфектни момчета. Ако има 6-7 български кадри във всеки отбор, то нямаше да има начин да не стане.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!