Борел напомни на Македония, че е длъжна да включи българите в конституцията си

Скопие се надява да влезе в ЕС до 2030 г.

OFFNews 17 март 2023 в 15:43 4147 1

Жозеп Борел и Димитър Ковачевски

Снимка Правителство на РСМ

Жозеп Борел и Димитър Ковачевски

Северна Македония вече се ангажира да промени конституцията си и да включи и българите в нея. Това напомни на властите в западната ни съседка върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност и заместник-председателят на Европейската комисия Жозеп Борел.

Борел днес е в Скопие, за да участва в заседанието на Съвета за стабилизиране и асоцииране между Северна Македония и ЕС.

Да се върви напред означава да се извършат реформи, които въвеждат европейски стандарти и които носят конкретни политически и икономически ползи за хората. Да се върви напред означава да се подобрят отношенията със съседите ви, тук се включва и създаването на условия за приемане на промените в конституцията. Тази година е ключова, след договора от юли това е най-доброто предложение, което може да получите и не е реалистично да очаквате, че отново ще имате възможност да се договаряте. Сега е време всички политически партии искрено да работят, за да продължите по този път, каза Борел.

Ако погледнете Хърватия, най-новата членка на ЕС, там живеят най-малко 22 общности. Вашата страна вече е отличен пример за мултиетническо общество. Промяната в конституцията на Северна Македония само ще подсили основните права на гражданите, отбеляза заместник-председателят на Европейската комисия.

С пълен ангажимент към програмата за реформи и динамизиране на преговорния процес, правителството си постави амбициозна цел – Северна Македония да бъде напълно готова да поеме задълженията за членство в Европейския съюз до края на 2030 г., така че да може да стане членка на ЕС до началото на следващия бюджетен период на Европейския съюз, каза от своя страна македонският премиер Димитър Ковачевски, цитиран от БТА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2005

1

Вазов

17.03 2023 в 17:08

Северна Македония вече се ангажира да промени конституцията си и да включи и българите в нея. Това напомни на властите в западната ни съседка върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност и заместник-председателят на Европейската комисия Жозеп Борел.

Македония щяла да преговаря не с България, а с ЕС. Ами хайде преговаряйте, де. Борел ви наби канчетата...
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика