Блокират електронните гратисчии: Карта по телефона само от едно устройство

OFFNews 05 август 2018 в 14:49 6163 0

"Един пътник - един телефон" въвежда през следващата седмица Центърът за градска мобилност за столичани, които искат да си купят еднодневна карта за цялата градска мрежа или за нощен автобус чрез мобилно приложение.

Услугата, която бе стартирана на 12 юли, още е в тестов период, затова глоби не се налагат на пътници с нередовен електронен билет. 

Пет опита да бъде измамена системата вече са регистрирани в ЦГМ до 3 август. До тогава реално пътували с електронна карта са 2000 души. Искаме хората да свикнат с услугата, целта не е да започнем със санкции веднага, обясняват от ЦГМ. 

В действие вече влезе и изискването за въвеждане на пин код при регистрация на sofia.mpass.bg, откъдето се купува електронна карта. Тя представлява QR код. Сега предстои да бъде активирана и защитата, при която регистрация ще може да става само от един телефон за един пътник.

Поводът ЦГМ да обяви новите защити стана появила се информация, че с една карта, закупена през системата, могат да пътуват едновременно няколко пътници. 

Пробивът става, като пътникът, платил през акаунта си в приложението, даде електронния си адрес и паролата си на неограничен брой хора. Използвайки ги, те влизат в неговия профил и пътуват с платената от него дневна или нощна карта. 

Системата обаче отчита в реално време пътуващите, къде се качват, в колко часа и през какво устройство е сканирана електронната им
карта в метрото. Детайлна информация получават и контрольорите в наземния транспорт при проверка.

При установяване на опити за злоупотреба пътникът получава съобщение и предупреждение за възможен отказ за достъп до системата. С  активиране на "един пътник - един билет" схемата на електронните гратисчии пропада. След още две седмици пък, когато изтиоча тестовия период , ще бъдат налагани глоби, както на всички 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!