Благотворителният концерт за солидарност с Украйна събра хиляди хора в София

OFFNews 27 март 2022 в 19:11 5478 1

Снимка БГНЕС

Благотворителният концерт "Солидарност с Украйна. С вас сме!" събра хиляди хора в центъра на София, които изпълниха площад "Княз Александър Първи".

Сред организаторите на събитието са Васко Кръпката и писателят Захари Карабашлиев. Входът е свободен. 

Концертът ще продължи до 22.00 часа, а в него участват български и украински изпълнители - “Блус трафик”, No More Many More, “Подуене блус бенд”, Валди Тотев, Иван Лечев, “Джендема”, Развигор Попов, Петър Попов, Стефан Вълдобрев, Г.М.О. (Георги Минчев оркестра) и двама украински музиканти - Павло на китара и Владислав, избягал от войната млад саксофонист. Ще пеят също деца от центъра за бежанци в столичния квартал “Младост”.

Представлението започна с възгласи "Слава на България, "Слава на Украйна", "Българи-юнаци" и благодарности, че България е приела хиляди украинци на своя територия.

На площада има много млади хора и деца с украински знамена и балони в синьо и жълто.

Олена Коцева, председател на сдружението "Мати Украйна", заяви в началото на концерта, че живее в България вече 45 години и заедно с Васко Кръпката са били на митингите на СДС.

"Днес е 33-ти ден от масираната агресия на Русия срещу Украйна, това не е агресия, това е истински геноцид, защото се убиват деца, защото се убиват жени, защото се разрушава инфраструктурата на Украйна. Унищожават се големи градове Мариупол, Харков – изравняват се с лицето на земята", каза Коцева.

Тя поиска българският премиер да внесе решение в парламента България да помогне по всякакъв начин на Украйна, дори и с оръжие.

"Още тази седмица парламентът да вземе това решение - да се окаже помощ на Украйна по всякакъв начин. Имаме производство на военни изделия, които се търсят в Украйна. Има нужда от каски, има нужда от бронежилетки", каза председателят на сдружението "Мати Украйна".

Фронтменът на Подуене блус бенд също призова за повече солидарност с Украйна.

"София може да е краен квартал на Европа, но София е Европа, София е Европа и свободния свят. Затова сме тук! Първо, за да покажем, че сме за мира. Второ, да покажем, че сме против агресията на Русия и трето - за да покажем, че ние сме европейци и ние сме част от свободния свят", каза Васко Кръпката.

Андрей Николов от ситуационния център "Отворени врати" каза, че в момента украинската общност има нужда от организация за обучението на децата, които в България в момента са около 20 000.

"Нашият първи приоритет е за бежанците от Украйна, които пристигнаха тук. Вече има 20 000 деца! Това са предимно майки с деца. Трябва тук да направим украински училища за тези деца, за да могат да завършат образованието си. Нашият център мисли и за интеграция на майките на пазара на труда. Ако тези майки намерят работа и изкарват пари, ще плащат данъци. Това е добре и за България, а България също има нужда от работна ръка", каза той.

Пред публиката украинската певица Катерина Божанска призова за мир и изпълни неофициалния химн на Украйна. 

Събралите се на концерта могат да дарят средства, които се набират от доброволци в специални кутии.

Една от първите песни, която прозвуча на площада, бе "Вдигни очи". На голям транспарант има надпис "Путин, спри войната в името на човечеството". Дошлите на концерта граждани носят български и украински знамена.

Днес Украйна защитава цяла Европа, заявиха граждани дошли на концерта пред репортер на БТА. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6000

1

Бойко Станкушев

28.03 2022 в 14:47

Много хубав концерт. Поздравления за организаторите! От вчера Путин е пътник, международната коалиция намери общо решение.