Безплатни прегледи за роми в община Монтана

OFFNews 14 октомври 2023 в 09:45 800 1

прегледи

И през октомври ще има безплатни кардиологични и гинекологични прегледи на роми в община Монтана.

Следващата дата е 17 октомври от 14:30 до 17:00 часа в кв. "Кошарник", където ще преглеждат акушер-гинекологът д-р Исусов и кардиологът д-р Жиков. Пациентите ще се приемат в здравния център на квартала (до пощата).

Желаещите могат да се записват на следните номера: 0886 288 566 и 0893 691 553, или на място в посочения ден.

На 11 октомври 2023 г. медицински прегледи се проведоха и в с. Габровница.

До 30 април 2024 г. ще бъдат предоставени общо 1200 безплатни медицински прегледа в община Монтана. Графикът се публикува в началото на всеки месец.

Медицинските прегледи се осъществяват в рамките на изпълнението на проект "Интегрирани подходи за приобщаване на ромската общност в Монтана и Бойчиновци", подкрепен от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

Очакваният ефект е създаването на трайна промяна на нагласите спрямо ромската общност в област Монтана чрез реализирането на допълнителни мерки за подобряване на достъпа до социални услуги, образование, заетост, здравеопазване и недискриминация. Крайната цел на проекта, с финансиране от 735 970 евро, е създаването на трайни модели за включване на ромите в управлението на местната общност.
Партньори по проекта на Община Монтана са Община Бойчиновци; фондация "САВОРЕ", Самоков, фондация "Развитие на Северозападна България", Монтана, и Общинска детска градина "Баккаборг", Рейкявик, Исландия.

Публикацията е в изпълнение на проект № BGLD-3.002-0018-C01 "Интегрирани подходи за приобщаване и овластяване на ромския етнос в Монтана и Бойчиновци" подкрепен от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия чрез програма "Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвимите групи", финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014 – 2021 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3714

1

GB

14.10 2023 в 21:33

Само за роми ли?

Възможно ли е просто да има безплатни прегледи по разни проекти?

За да не звучи като дискриминация срещу другите етноси в България!
И сред тях има много мъка, беднотия, невежество, безработица, липса на достъп до здравни грижи...

Ще ми се да има подобни проекти за всички бедни, изолирани по селцата хора, лишени от възможност да видят лекари, да имат работа и т.н.

Дали общините ще помогнат за подобни проекти, насочени към всички изоставени по някаква причина хора?

За да включат и тях в общността по места!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки