Аз ще съм зам.-ректор, те ще са от страната на булката: Скандал преди изборите за нова власт във Великотърновския университет

OFFNews 26 май 2023 в 08:00 12804 2

Проф. Христо Бонджолов

Снимка БГНЕС/Иван Янев

Проф. Христо Бонджолов

"Иво, имам нужда от помощ от приятел! От вашата катедра имам опозиция: Илияна, Георги и Десислава. В следващата конфигурация аз ще съм зам.-ректор по учебната работа, а те ще са от страната на булката, ако не се осъзнаят. Можеш да им подскажеш, иначе ще го разберат по трудния начин. Благодаря!".

Такова съобщение получава от ректора два последователни мандата на Великотърновския университет проф. Христо Бонджолов преподавателят по журналистика доц. Иво Инджов и решава да го огласи, съобщава БНР тази сутрин.

Това се случва три дни преди изборите за ново ръководство на университета, насрочени за 29 май.

"Виждам, че тук има елемент на заплаха, адвокатите биха казали дали има и нещо друго, но за мен това е недопустим начин на общуване", посочи доц. Инджов на пресконференция вчера, цитиран от националното радио.

Самият Боджолов, който няма право на трети мандат, отрече да е изпращал съобщението.

Според показаното от Инджов на пресконференцията съобщението е от 3 април вечерта. Получено по месинджър от профила на ректора Бонджолов.

Визираните в съобщението преподаватели от журналистическата катедра са проф. Илияна Павлова, която е кандидат за заместник-председател на Общото събрание, доц. Десислава Андреева и главен асистент Георги Игнатов. Тримата са гласували за проф. Бонджолов на последните избори преди 4 г.

"Аз изпаднах в недоумение, в шок, защото съм разпозната като опозиция. Дори не знаех, че професор Бонджолов има намерение и трети мандат да управлява. Като заплаха го възприемам", коментира проф. Павлова.

"Питаме се защо сме определени с етикета „опозиция“ още преди въобще да сме се ориентирали за кого да гласуваме и дали въобще ще гласуваме. Сега питаме защо сме лишени от правото да направим идентичен, независим, самостоятелен избор?", заяви доц. Андреева.

Отричайки да е изпращал съобщението, пред БНР ректорът Бонджолов заявява, че и електронната му поща, и профилът му във Фейсбук са били подложени на хакерска атака: "Разбили са ми пощата и е възможно всякакви идиотски съобщения да са изпращали. Повече от два месеца" и отговаря с НЕ на директния въпрос дали е изпратил съобщението.

"Сега ще използват покрай изборите всевъзможни простотии срещу мен. Аз не съм кандидат за ректор. Те се опитват по всякакъв начин да ударят мене. Не разбирам защо", казва той.

Официално кандидатите са четирима – историците проф. Милко Палангурски и проф. Димитър Димитров, географът проф. Димитър Симеонов и психологът доц. Марияна Няголова.

Резултатите от изборите на 29 май може да се обжалват пред Административния съд.

За още един проблем пред тях и риск от опорочаване предупреди кандидат-ректорът Палангурски. Според него има нередности със студентската квота в Общото събрание, както и неизпълнени ангажименти на сегашния ректор към Министерството на образованието и науката.

Според него цялата студентска квота не е легитимна. 69-те имена от нея са "прехвърлени" от един към следващ мандат, без да бъде провеждан, както изисква законът, предупреди проф. Палангурски.

"Прехвърляне на избрани веднъж студенти от един мандат в друг въпреки категоричното становище на Министерството на просветата от преди 4 години, категоричното решение на съда от предните избори, който потвърди решенията на тогавашния наш Академичен съвет, че не може да има такова прехвърляне. Имаме избирателен състав, избирателните списъци за общото събрание, където има нелегитимни записани лица", заяви той.

Студентската квота е 16% от числеността на Общото събрание за избор на ръководство на ВТУ.

Новият ректор на ВТУ ще има проблеми с МОН, защото сегашният не си е свършил работата да представи, изисканата от Министерството, управленска концепция, която да гарантира приемственост, коментира още проф. Палангурски:

"Никой не знае каква ще бъде съдбата на университета или по-точно какви задачи ще трябва да изпълнява, възложени от Министерството, тъй като по закон Министерството и университетът предварително 3 месеца преди изборите трябва да оформят бъдещата управленска програма на избрания за ректор. Това не е свършено, което от само себе си показва, че бъдещият ректор, който и да е той, може да има проблеми със сключването на своя трудов договор с Министерството на образованието".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1035

2

Niko Kolev

26.05 2023 в 09:11

Не знам как е в другите университети, но във ВТУ ректорът е винаги филолог. Т.е., ако вместо Димитров изберат Палангурски, това ще е прецедент.

245

1

Джендо Джедев

26.05 2023 в 08:22

Какьвто ни народецьт - такива ни и и политиците, и учЕните!
 
X

Атентатът в ''Света Неделя''. Лекция на проф. Вили Лилков