Алпинистът Дойчин Василев е бил агент на ДС

ОFFNews Последна промяна на 18 февруари 2015 в 22:18 7489 9

Алпинистът Дойчин Василев е бил агент на бившата Държавна сигурност, съобщи Комисията по досиетата. 

Проверката е за принадлежност към ДС на председателите и членовете на управителните и контролните органи на Български туристически съюз (БТС). Василев е проверен в качеството си на член на Управителния съвет на БТС от 2004 г. до 2007 г.

Проверени са общо 73-ма души, като са разкрити общо 12 сътрудници, а комисията съобщава имената на 9 от тях. Другите трима са починали. 

Дойчин Василев е вербуван от Второ главно управление на ДС (контраразузнаването) през 1980 г. като агент „КАЛИН”. Според изнесената информация той е работил за отдел 01 на ВГУ „САЩ”. В досието му са запазени документи от ръководилия оперативен работник.

Дойчин Василев е български алпинист, антарктически изследовател и кинодокументалист. По образование е инженер-полиграфист. Той е единственият алпинист, който е участвал във всички национални хималайски експедиции. Съветник е на бившия министър на външните работи Соломон Паси, а към 2010 г. е действащ служител на Министерството на външните работи.

Освен него в БТС са разкрити като сътрудници на ДС и бившият конституционен съдия Димитър Гочев, както и бившият депутат от СДС и „Атака” Петър Берон.

Като сътрудници на ДС са разкрити още Стилиян Баласопулов – председател на Управителния съвет на Националния Съюз на трудово-производителните кооперации, Михаил Михайлов, началник в Министерството на околната среда и водите. Името му фигурира в Черния списък на фирмите, организациите и личностите, унищожаващи българската природа.

Сред обявените агенти в БТС е и Красимир Статков. Той е бивш зам.-областен управител на област Монтана в периода от 2005 г. до 2009 г., по време на тройната коалиция и кабинета Станишев. От 2011 г. е общински съветник от БСП в община Берковица и член на Комисията по туризъм, селско и горско стопанство и екология в местния Общински съвет.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20.02 2015 в 01:32

Срам.... нямам думи.... и сте бил учител... срам, полиграфист - доносник, срам...

19.02 2015 в 14:45

Четвърт век ДС и сегашните служби служат само изтривалка на скапани политически задници. Има ли партия да не си ебърсала ла-й-ната с тях?

19.02 2015 в 14:15

Към Boian4ooo
Прошка се дава само ако такава е поискана.
Колко от тея агенти се е разкаял, че е доносничил срещу най-близките си, и то за по-сладка службица или 100-200 лева.

19.02 2015 в 08:25

Те и за това сега ги изнасят - когато на никои вече не му пука!Интересно какво ли щеше да бъде ако се бяха оповестили имената им още 1990г??? - може би втора Румъния - не тогава владееше страхът а и агентите имаха мнозинство!!!- вероятно нищо!Нека поне днес да спрем да плюем и мразим и с чисти сърца и умове си спомним за един Велик Българин !!!Поздравявам всички!

19.02 2015 в 07:17

Време е тази комисия да бъде закрита, вече никой не се интересува от работата й, освен членовете й.
Превърнала се е в топло място за добра заплата и безконтролно харчене на бюджетни пари.
За последните 15 години тази комисия е произвела само скандали и е довела до раздвоение в обществото. Нищо полезно не е произлезнало от нея, нито има някой публично заклеймен.
Повечето осветлени като агенти имат своята лична защита, а на обществото не му пука.

19.02 2015 в 02:17

Много забавни ми се сториха тези два откъса от информацията:
"Алпинистът Дойчин Василев е бил агент на Държавна сигурност"
и
"Той е единственият алпинист, който е участвал във всички национални (т.е. по комунистическо време , а и след това) хималайски експедиции".

Всички знаехме много добре, че при всяко пътуване в чужбина, даже и в СеСеСеРето, към всяка група задължително имаше такъв агент. В повечето случаи той беше идентифициран от групата още на първия ден. Но това е може би първото публично доказателство за наличието на тези мръсници.

Другарю Василев, знам, че моето мнение няма да ти повлияе, но ако напишеш една изповед, може и да ти олекне.

18.02 2015 в 23:51

Михаил Михайлов от доста години е Директор на Националната служба за защита на природата към Министерството на околната среда и водите.
Агентурно име - Агент Липа.

18.02 2015 в 23:26

Тони ама 1990-а 70% от СДС-то бяха такива и между тях имаше по някои наивник за вкус.....как да ги разкрият и да провалят добре планирания преход от диктатура към олигархия.

18.02 2015 в 23:20

България, 2089 година, комисията по досиета разкри поредната доза агенти на ДС...

Трябваше да се отворят всички досиета още 1990 година и всичко да е ясно, а не всяка година да ни дават поредната лъжица информация, по усмотрение на някой отгоре. Щяхме да си спестим много неща, като Гоце президент и т.н.