Алпинистът Дойчин Василев е бил агент на ДС

ОFFNews 18 февруари 2015 в 22:18 8477 9

Алпинистът Дойчин Василев е бил агент на бившата Държавна сигурност, съобщи Комисията по досиетата. 

Проверката е за принадлежност към ДС на председателите и членовете на управителните и контролните органи на Български туристически съюз (БТС). Василев е проверен в качеството си на член на Управителния съвет на БТС от 2004 г. до 2007 г.

Проверени са общо 73-ма души, като са разкрити общо 12 сътрудници, а комисията съобщава имената на 9 от тях. Другите трима са починали. 

Дойчин Василев е вербуван от Второ главно управление на ДС (контраразузнаването) през 1980 г. като агент „КАЛИН”. Според изнесената информация той е работил за отдел 01 на ВГУ „САЩ”. В досието му са запазени документи от ръководилия оперативен работник.

Дойчин Василев е български алпинист, антарктически изследовател и кинодокументалист. По образование е инженер-полиграфист. Той е единственият алпинист, който е участвал във всички национални хималайски експедиции. Съветник е на бившия министър на външните работи Соломон Паси, а към 2010 г. е действащ служител на Министерството на външните работи.

Освен него в БТС са разкрити като сътрудници на ДС и бившият конституционен съдия Димитър Гочев, както и бившият депутат от СДС и „Атака” Петър Берон.

Като сътрудници на ДС са разкрити още Стилиян Баласопулов – председател на Управителния съвет на Националния Съюз на трудово-производителните кооперации, Михаил Михайлов, началник в Министерството на околната среда и водите. Името му фигурира в Черния списък на фирмите, организациите и личностите, унищожаващи българската природа.

Сред обявените агенти в БТС е и Красимир Статков. Той е бивш зам.-областен управител на област Монтана в периода от 2005 г. до 2009 г., по време на тройната коалиция и кабинета Станишев. От 2011 г. е общински съветник от БСП в община Берковица и член на Комисията по туризъм, селско и горско стопанство и екология в местния Общински съвет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!