Зам.-началникът на отбраната бил агент на ДС

Юлиан Христов 16 октомври 2014 в 13:19 3181 5

Нейко Ненов

Заместник-началникът на отбраната генерал-майор Нейко Ненов е бил служител в управление III-IХ-III на Държавна сигурност. Това показва проверка на Комисията по досиетата, която оповести резултати от проверка в Министерството на отбраната. 

Нейко Ненов беше назначен с указ на президента Росен Плевнелиев в Щаба на отбраната на 30 юни 2014 г. Преди това той беше командир на Сухопътните войски. Името на Ненов се свързва и със строежа на оградата на българо-турската граница. Заради констатирани нередности при изъплнението на проекта бившият министър на отбраната Ангел Найденов заплаши висши военни с наказание. В резултат Ненов беше "повишен" в зам.-началник на отбраната. 

Според данните от Комисията по досиетата той е бил вербуван и регистриран във Военното контраразузнаване през 1986 година, когато е бил на 25 години. Той бил вербуван от ст. лейт. Росен Арабаджиев и се е подвизавал под псевдонима Емил. 

От проверката на Комисията по досиетата изкочиха още имената на още четирима настоящи служители в министерството. Това са Иван Стойков, който от 2010 година е началник на отдел, Николай Николов, началник сектор от 2010-2011 година, Николай Доцев - началник на отдел от 2011 г., Цветан Димитров, също началник на отдел до 2011 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови