Агенцията по заетостта ще помага на 400-те миньори от Бобов дол за нова работа

OFFNews 07 юни 2018 в 16:31 2475 1

Бобов дол

Агенцията по заетостта ще изпрати екипи, които да съдействат за намиране на нова работа на 400-те миньори, които се очаква да бъдат съкратени в рудник "Бобов дол", каза в Кюстендил омбудсманът Мая Манолова, цитирана от БНР. 

Предстои закриване на единствения рудник за подземен въгледобив в мините, а първите съкращения са планирани в средата на следващия месец.

Омбудсманът очаква по-голям проблем отколкото самото съкращение за миньорите. Става дума за тези, които трябва да се пенсионират.

"Една част от миньорите, които сега се водят съкратени са работили по 20 години под земята, а реално, за да се пенсионират ще трябва да чакат вместо навършването на възраст от 45 години, трябва да чакат още 10-12 години. Аз съм внесла предложение за промени в Кодекса за социално осигуряване, които депутатите не са благоволили да отворят да погледнат, нито да разгледат."

Манолова предупреди, че този проблем ще се яви в края на годината - за всички, които тепърва ще бъдат съкратени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12130

1

borisboris

08.06 2018 в 01:05

За всеки миньор по един екип от заетостта.Много ми е интересно само как точно ще им съдействат и каква работа ще им намерят. Май обратното ще се получи - миньорите ще дадат поле за изява на паразитите.