400 миньори от Бобов дол остават без работа

OFFNews 05 юни 2018 в 18:04 4470 1

400 миньори в мини "Бобов дол" ще бъдат съкратени заради закриване на обекти за подземен добив на въглища в дружеството. Закрива се последният рудник за подземен въгледобив в страната - "Бобов дол", съобщава БНР

Първото съкращение е планирано за 16 юли, а окончателно дейността на рудника ще спре до 31 декември тази година. По преценка на ръководството на мините съкращението може да стане и преди посочената дата при спазване на процедурите по трудовото законодателство и с предварително уведомяване на Инспекцията по труда в Кюстендил.

Днес Община Бобов дол даде пресконференция, за да изрази опасенията си за драстично увеличение на безработицата в миньорския град, след като миналата година затвори и най-големия рудник на Балканите "Бабино" и 650 миньори бяха изпратени на борсата.

Една част от съкратените миньори се изнасят в чужбина, а други веднага започват работа на метрото в столицата, като пътуват всеки ден в двете посоки.

Все пак в "Бобов дол" ще продължи да работи рудникът за надземен добив "Христо Ботев".

През 2014-та година на изборите за европарламент миньорите от Бобов дол бяха задължени всички да гласуват за БСП.

"Ако не подкрепим "Коалиция за България", след това може да станем всичките в заеми", каза тогава началникът във видеото, направено със скрита камера по време на журналистическо разследване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13214

1

XR4

06.06 2018 в 01:44

Какъв им е проблема? Имам поне четирима колеги дупничани, които всеки ден пътуват до София(за перничани да не говорим). Да идват! Ше ги лапнеме за секунди.Тука вече със свещ търсиме хора...
 
X

Да помогнем на украинските деца!