30% от седмокласниците не разбират това, което четат

Провокиралият дебат разказ Талисманът от Красимир Бачков е бил лесен за преразказване. Е-обучението влошило резултатите по математика

OFFNews 24 юни 2022 в 16:11 2648 2

Ученици на изпит

Снимка Архив

Ученици на изпит

Над 30% от седмокласниците не разбират това, което четат, 40% не разчитат внушенията на цитат от изучавана литературна творба. Около половината се затрудняват да извличат информация от таблица или диаграма, показват резултатите от националното външно оценяване по български език и литература и по математика след VII клас. Резултатите бяха публикувани днес.

Средният успех по български език и литература е съизмерим с този през миналата година – 53,63 точки от максимум 100 през 2022 г. спрямо 53,83 през 2021 г.

Очаквано, седмокласниците се справят по-добре със задачите с избираем отговор. Над 80% от учениците нямат проблем с откриването на синоним на дадена дума и разпознават вида местоимение. Повече от 70% от тях не успяват да определят дадено изречение по състав.

При задачите със свободен отговор най-трудни за децата са глаголните времена и преобразуването на обособена част в подчинено изречение. Всеки четвърти ученик е получил максималния и около максималния брой точки на задачата, свързвана с поправяне на грешки в текст.

Около 2/3 от учениците се ориентират в изучавани творби по отношение на жанр, мотив, герои, образи. Малко над 40% не успяват да свържат герой от изучена творба със съответната му характеристика.

Преразказът на разказа „Талисманът“ от Красимир Бачков - който породи дебат както заради съдържанието си, така и заради поведението на автора си - като цяло не е затруднил седмокласниците. Те показват умения за изграждат текст, макар че невинаги предават съдържанието подробно. Все още има ученици, които се затрудняват при прилагането на правилата на книжовния език. Наблюдават се проблеми и с графичното оформяне на текста.

Самият Бачков се похвали в социалната мрежа за избора на разказа му така: Днес на матурите по БЕЛ се падна мой разказ. За разлика от писателите - храненици на Сорос, които са вечно в прожекторите и новините, и аз получих своето признание! Радвам се най-вече заради стотиците пренебрегвани български таланти, а те никак не са малко! Вярвам, че бавно, но сигурно всеки ще получи заслуженото от него!

Привлякоха внимание и други коментари на Бачков, който е учител по рисуване във варненско училище. Някои от тях гласят:

Тук няма конспирация, а арогантно и безкомпромисно налагане волята на богатите ненормални копелета от фалиралия вече Запад! Те налагат фашизъм и унищожение на всички, които са различни от тях! Това, което можем да сторим е да не чакаме като овце назаколение, а да действаме! Не с приказки в Интернет, а на улицата!

1. Да свалим продажниците от правителството и да ги осъдим за предателствата, лъжите и кражбите им спрямо народа!

2. Да изберем единствената партия в момента, която милее за България - Възраждане!

3. Да напуснем Еврогейския съюз и НАТО!

4. Да намерим друг вариант за защита на националната ни сигурност!

5. Да си върнем свободата и нормалния живот!"

Тазгодишните резултати по математика бележат спад за първи път от 2019 г. насам. Средният резултат е 35,32 точки при максимум 100, спрямо 37,94 точки м. г.

Вероятно една от причините за това е фактът, че този випуск ученици беше обучаван най-дълго в електронна среда от разстояние – през втория срок на V клас, целия VI клас и частично в VII клас. Това личи ясно от по-слабия резултат при задачите, свързани с математически умения, които се очаква да се придобият в VI клас – например задачата за намиране на страна на триъгълник, като се използва Питагоровата тройка числа. На изпита по български език и литература такъв дефицит се наблюдава при определянето на времето на глаголна форма.

Седмокласниците успешно се справят със задачи за пресмятане на числов рационален израз, тъждествено преобразуване на изрази, решаване на линейно уравнение. Близо две трети от учениците могат да пресмятат класическа вероятност, а повече от половината не срещат затруднения да извличат информация от текст и да моделират с израз. Близо 40% от децата обаче са се затруднили да извлекат информация от диаграма и да намерят ъгли чрез използване на линейно уравнение.

Задачите със свободен отговор, изискващи разчитане и преработка на информация от диаграма и записване в числов вид или прилагане на основни формули и теореми, свързани със свойствата и характеристиките на триъгълници са били предизвикателство за всеки двама от трима ученици. Задачите с разширен свободен отговор са затруднили по-голямата част от седмокласниците.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-480

2

Октим

24.06 2022 в 18:39

Вече са готови за депутати, тъй като в Парламента е горе-долу същата работа! Но въпреки всичко дечурлигата са по-безобидни от политиците, защото около70 процента от управляващите не знаят изобщо за какво са там и какво трябва да правят!

5827

1

pisnamiotmutri

24.06 2022 в 16:18

Е какво има да разбират - да гледат телевизия там Ергенът лесон се асимилира, да наизустяват текстове на чалга песни те казват достатъчно за това как да живеят.
 
X

Да помогнем на украинските деца!