12 инициативи участват в новото издание на #ЩедриятВторник

OFFNews 24 ноември 2021 в 07:27 751 0

Остават броени дни до #ЩедриятВторник. Тази година празникът на дарителството и щедростта е на 30 ноември.

#ЩедриятВторник или #GivingTuesday е глобална инициатива. Идеята се появява в САЩ през 2012 г. като реакция спрямо Черния петък и манията по безконтролно пазаруване по празниците, когато повечето хора, заливани отвсякъде с рекламна информация, купуват твърде много и ненужни вещи.

Фондация BCause, която е официален партньор за България на световното движение, подкрепя български организации, фирми, граждани и медии да отбележат деня и го популяризира.

Както всяка година от 2012 г. насам, в повече от 100 държави по света, #ЩедриятВторник / #GivingTuesday ще бъде денят, в който технологиите и виртуалните общности помагат на милиони хора да даряват и да споделят, а на стотици хиляди организации – да се свържат с нови и стари поддръжници. Всички празнуват щедростта и промените, които тя носи в живота на хора и в околната ни среда. На този ден онлайн платформите за даряване ще съберат отново милиони, а организациите ще отворят (поне виртуално) вратите си за доброволци и съмишленици, за да покажат работата и резултатите си.

През миналата 2020 година, въпреки ковид кризата, хората в България дариха 226 489 лева за благотворителни каузи на двете дарителски платформи DMSbg.comи Platformata.bg само за двете седмици, посветени на празника.

#ЩедриятВторник през 2021 в България

В България ще отбележим #ЩедриятВторник за пети път – с едномесечна дарителска онлайн кампания в Platformata.bg и в DMS 17777. Очакваме в кампанията да се включат десетки организации и фирми, както всяка година.

12 организации са подкрепени с участието им в Акселератор #ЩедриятВторник, в който те получават обучение, индивидуален ментор и комуникационна помощ. Тази година Аксeлераторът е финансиран по Проект „Информиране, ангажиране, успех!“.

Можете да помогнете на всяка организация чрез дарение в DMSbg.com и Platformata.bg, както и като споделите каузите им. Вижте кои са те: https://givingtuesday.bcause.bg/2021.html:

• Фондация "Социалната Чайна" – за топъл обяд за младежи без семейство, които работят в Чайната.
• Фондация "Аме" – за провеждане на арт терапия за жени, жертви на насилие
• Сдружение "Прегърни ме" – за стипендиантска програма за образованието на 15 деца и младежи, лишени от родителска грижа
• Фондация „Доброволците на Св. Георги“ – за закупуване на автомобил за доставка на храна на сдружението, в което доброволци хранят всяка седмица повече от 1000 души.
• Сдружение „Образование без раници“ - за създаване на нови курсове по математика в безплатната платформа Кан Академия за ученици.
• Сдружение „Самаряни“ – за създаване на площадка за игри на деца и младежи с увреждания.
• Фондация „Конкордия България“ – за организиране на три прехода до три върха за деца без родители и деца с увреждания.
• Фондация „Нашите недоносени деца“ – за терапия на 20 семейства, изгубили своето бебе
• Ротари Клуб София Център – за курс по дигитална грамотност в оборудвана от сдружението компютърна зала в квартал Факултета.
• Фондация „Геа Челониа“ – за изграждане на лечебница за болни и ранени костенурки.
• Българско дружество за защита на птиците – за изграждане на платформи за гнездене на птици.
• Фондация „Обществен дарителски фонд – Стара Загора” – за 4 кампании на старозагорски училища и образователни центрове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови