Русия каза "не" на трибунал за сваления над Украйна самолет

OFFNews 30 юли 2015 в 12:09 6837 65

Русия наложи вето на проекторезолюция за създаване на трибунал за сваления над Украйна преди година полет MH17 на Malaysia Airlines, предава Ройтерс.

Предложението за създаване на международен трибунал, който да подведе под отговорност виновните за свалянето на пътническия самолет на 17 юли миналата година, бе отправено от Холандия, Белгия, Австралия, Малайзия и Украйна. 11 от 15 държави в Съвета за сигурност на ООН подкрепиха идеята. Три от членките - Ангола, Венецуела и Китай - се въздържаха от вот.

Според руският посланик в ООН Виталий Чуркин е рано да се създаде международен трибунал. Той допълни, че проекторезолюцията е предложена със знанието, че ще ѝ бъде наложено вето.

"Това от наша гледна точка показва, че политическата обосновка е по-важна от практическите цели. Това, разбира се, е непростимо. Русия е готова да сътрудничи в извършването на пълно, независимо и обективно разследване на причините и обстоятелствата на катастрофата", казва Чуркин. 

Руска проекторезолюция предлага засилване на ролята на Обединените нации в разследването на случая, но не и формиране на трибунал.

Украйна и Западът обвиняват проруски сепаратисти в Донбас, въоръжени с руски ракетни комплекси "Бук", за свалянето на самолета, при което загинаха всички 298 пътници на борда. Русия отрича обвиненията и обвинява за свалянето на самолета Киев.

"Отговорните за случилото се може би смятат, че могат да се крият зад ветото на Руската федерация. Няма да им бъде позволено да избегнат правосъдието", заяви австралийският министър на външните работи Джули Бишъп. Тя допълни, че ще се търси алтернативен съдебен механизъм. 39 от загиналите на борда на MH17 са граждани на Австралия.

Берт Кьондерс, външен министър на Холандия, която даде най-много жертви при падането на самолета, казва, че наложеното вето поставя на дневен ред необходимостта от съдебен механизъм, който излиза от рамките на политиката.  

"За мен е непонятно, че член на Съвета за сигурност възпрепятства справедливостта за трагедия, която е засегнала толкова много хора. Безнаказаността ще отправи много опасен сигнал", добавя Кьондерс.

Посланикът на САЩ в Обеднените нации Саманта Пауър заяви твърдо, че никакво вето не може да попречи това "отвратително престъпление" да бъде разследвано и внесено в съда.

Само дни след свалянето на полет MH17 на 21 юли 2014 г. Съветът за сигурност прие резолюция, в която се изисква виновните "да бъдат подведени под отговорност и всички държави да си сътрудничат в усилията да се установи отговорност". 

Очаква се през октомври да бъде представен доклад за воденото от Малайзия, Холандия, Украйна, Австралия и Белгия разследване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!