Протестен лидер в Украйна отвлечен и измъчван

OFFNews 31 януари 2014 в 09:00 8136 9

Дмитрий Булатов беше открит с порезни рани по ръцете и лицето. Снимка: Radio Free Europe

Изчезналият лидер на украинския „Автомайдан" Димитрий Булатов е открит село в района на град Бориспол. Той е разказал пред журналистите, че бил отвлечен и измъчван. Мъжът има порезни рани по ръцете и травми по лицето, съобщава bTV.

Похитителите му са говорили с руски акцент. След дълго измъчване го извели от помещението, където е държан, и го захвърлили в село Вишенка.

Булатов бил приютен от жител на селото, откъдето се свързал със семейството и приятелите си.

Лидерът на „Автомайдана” беше обявен за издирване на 22 януари. Той е един от водачите на т. нар. „Автомайдан" - движение на протестиращи, организирал зрелищни акции пред извънградската резиденция на държавния глава, станала символ на корупцията.

В четвъртък украинският парламент гласува закон за амнистия на задържаните протестиращи. Към прилагането на закона обаче има условия. Арестуваните няма да бъдат съдени, само ако протестиращите опразнят окупираните правителствени сгради в Киев и няколко града в провинцията в рамките на 15 дни.

Водачите на протеста заявиха, че не приемат условията и нарекоха тактиката на правителството "изнудване".

Депутатите от опозицията отказаха да гласуват закона. Въпреки това той мина с 232 гласа "за" при 226 необходими. В парламента бяха внесени четири варианта на закона.

Президентът Виктор Янукович отиде в парламента преди вота, за да подкрепи имено тази версия на закона.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!