Протестиращите напуснаха окупираното министерство в Киев

OFFNews 27 януари 2014 в 22:34 1314 0

Опозицията свиква митинг утре, с надеждата, че ще се намери мирен изход от кризата.
Опозицията свиква митинг утре, с надеждата, че ще се намери мирен изход от кризата.

Групата от около 50 радикални участници в протестите напусна сградата на украинското министерство на правосъдието в центъра на Киев, съобщи РИА Новости.

„Активистите, членове на обществено движение „Общо дело”, оглавявано от Александър Данилюк, изцяло освободиха сградата на министерството на правосъдието на Украйна. Вътре сега работи следствено-оперативна група на милицията”, се казва в съобщението.

По същото време започна втората от началото на протестите среща на президента Виктор Янукович с ръководителите на основните опозиционни партии. В нея участват Виталий Кличко от Удар, Олег Тягнибок от Свобода и Арсений Яценюк от Отечество. Докато текат преговорите, протестите в страната не стихват.

Независимо от преговорите щабът на национата съпротива излезе с апел към гражданите на Киев. „Елате утре, 28 януари, от 12,00 часа на Майдана и подкрепете депутатите от Радата, които са готови да поемат отговорността и да отменят диктаторските закони (приети на 16 януари)“, заяви на специална пресконференция координаторът на щаба Александър Турчинов.

„Подкрепете тези, които са готови да гласуват за освобождаването на политическите затворници, за спиране на всички дела срещу арестантите от Майдана, за оставка на правителството и възстановяване на конституцията от 2004 г., а заедно с нея и на конституционния ред в Украйна“, призова опозиционерът.

По неговите думи, утре има възможност за мирно разрешаване на кризата, която обхвана страната. „Утре ще има възможност да се прекрати противопоставянето и да се възстановят правата на нашите граждани, да се възобнови процеса на евроинтеграцията, да се възстанови нормалното функциониране на страната ни, за което реално се борят днес всички активисти и патриоти на Майдана“, обобщи той.

Напомняме ви, че Съветът на Европа остро разкритикува приетите закони от 16 януари, заявявайки, че много от текстовете в тях противоречат на Европейската конвенция за правата на човека и трябва или да бъдат отменени, или да се прекрати действието им.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови