The Guardian: Репортажите за Киев нямат общо с реалността

OFFNews Последна промяна на 30 януари 2014 в 11:45 36143 61

Протестите в Украйна

Това, което ни е известно за протестите в Украйна, има много малка връзка с реалността, твърди британското издание The Guardian. 

През последните месеци протестите в Украйна са разиграни в западните медии според добре репетиран сценарий. Проевропейски активисти се борят срещу авторитарното правителство. Демонстраторите настояват да са част от Европейския съюз. А руският президент Владимир Путин премахна техния шанс за свобода и просперитет.

Това е история, която сме слушали отново и отново под една или друга форма – не на последно място и по време на подкрепената от Запада Оранжева революция в Украйна преди десет години. Но всичко това има съвсем малка връзка с реалността. Покана за членство на Украйна в ЕС никога не е била отправяна и най-вероятно никога няма да бъде. Всичко това е подобно на ситуацията в Египет миналата година - президентът, който протестиращите искат да премахнат, беше избран по време на избори, оценени като честни от международните наблюдатели. И много от тези, които излизат по улиците, изобщо не са почитатели на демокрацията.

От репортажите не може да се разбере, че крайни националисти и фашисти стоят в центъра на протестите и атаките на държавни учреждения.

Една от трите основни опозиционни партии, оглавили кампанията, е антисемитската „Свобода“, чийто лидер Олег Тягнибок твърди, че „московско-еврейска“ мафия контролира Украйна. В същото време обаче американският сенатор Джон Маккейн сподели платформа с него в Киев миналия месец. Партията, която сега управлява град Лвов, организира поход с 15 000 души с факли в памет на украинския фашистки лидер Степан Бандера, чиито сили са се борили с нацистите по време на Втората световна война и са взели участие в масовите убийства на евреи.

И така в седмицата, в която беше отбелязана годишнината от освобождението на лагера Аушвиц-Биркенау, поддръжниците на тези, подпомогнали извършването на геноцид, бяха хвалени от западните политици по улиците на Украйна.

Появиха се обаче и по-крайни групи от „Свобода“ като „Десен сектор“, която настоява за „национална революция“ и „партизанска война“.

Не, че им остава много време за ЕС, който натискаше Украйна да подпише споразумение за асоцииране, като предложи кредити срещу строги икономии като част от пътя за отваряне на Украйна за западни компании. Отхвърленото от Виктор Янукович предложение, след което Путин предложи 15 млрд. долара, предизвика протестите.

Украинците обаче са дълбоко разделени между евроинтеграцията и протестите – и главно между рускоговорящия изток и юг (където комунистическата партия все още получава голяма подкрепа) и традиционно националистическата Западна Украйна. Индустрията в източната част е зависима от руските пазари и ще бъде смазана от конкуренцията на ЕС.

Точно от тази историческа линия в сърцето на Украйна се опитва да се възползва Запада, за да победи руското влияние след 1990 г., в това число и съгласувания опит да привлече Украйна в НАТО.

Не, че Янукович може да бъде смятан за прогресивен. Той е подкрепян от олигарси-милиардери, които установиха контрол над ресурсите и приватизираха компании след разпадането на Съветския съюз и които в същото време финансират политици от опозицията и протестиращи.

Гневът срещу корупцията и неравенството, икономическата стагнация и бедността, както и възмущението от полицейското насилие, накараха много обикновени украинци да се присъединят към протестите.

Но опозиционните лидери и лидерите на протеста не предлагат никаква истинска алтернатива или предизвикателство към олигарсите, които държат в хватката си Украйна. Янукович вече направи радикални отстъпки, уволнявайки премиера, канейки опозиционните лидери да се включат в правителството и отменяйки антипротестните закони, приети по-рано този месец.

Дали това успокоява или подхранва безредиците, ще стане ясно съвсем скоро. Но рискът от разпространение на конфликта остава сериозен. Има и други стъпки, които биха могли да помогнат за справяне с кризата – създаване на широко коалиционно правителство, референдум за присъединяването към ЕС, преминаване от президентска към парламентарна форма на управление и по-голяма регионална автономия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!