Сидеров носил не един, а два пистолета. Разрешил му го столичният психодиспансер

Юлиан Христов 04 август 2014 в 10:23 9477 15

Волен Сидеров

Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров имал разрешително не за един, а за два пистолета.

Това става ясно от справка на МВР, която OFFNews получи, след спечелено дело в Административния съд София.

През 2005 и 2006 година на Сидеров са издадени две разрешителни за придобиване на две къси огнестрелни оръжия и боеприпасите за тях. За тях е издадено разрешително за носене и употреба, чиято валидност е до 1 септември 2016 година. На Сидеров е издадено и разрешение за съхранение на „общоопасни средства“, чиято валидност също е до 1 септември 2016 година. Това означава, че разрешителното за носене на оръжие вече веднъж е подновявано.

От МВР припомнят, че с искане на шефа на 6 РУП е издадено решение за отнемане на разрешителните за носене на оръжие и съхранение на боеприпасите за тях. В резултат на 11 април 2014 година Сидеров е предал двата си пистолета и боеприпасите в 6 РУП. Основанието да бъде отнето оръжието му е това, че срещу него е образувано наказателно производство за умишлено престъпление от общ характер. Става въпрос за скандала на летище Варна, при който Сидеров нападна френски дипломат - Стефани Дюмортие, директорка на Аlliance Francaise (Алианс франсез) във Варна.

От отговора на МВР също така става ясно, че медицинското свидетелство, удостоверяващо, че лицето не страда от психическо разстройство и не се води на диспансерен отчет е издадено от център за психично здраве „Проф. Н. Шипковенски“ ЕООД на 8 август 2011 година. Центърът е собственост на столичната община, а удостоверенията за психично здраве, които той издава са задължителни в набора от документи за издаване на разрешително за оръжие. 

Достъпът до така предоставената информация отне една година. Още през месец юли 2013 г. попитахме МВР по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) има ли Сидеров издадено разрешение за придобиване, съхранение, носене и употреба на огнестрелни оръжия и боеприпаси, кога е издадено, както и от коя институция е издадено медицинското свидетелство, удостоверяващо, че лицето не страда от психически разстройства и от кой лекар е подписано. Причината беше информацията и снимките, които бяха уловили оръжието под сакото на депутата.

Питането беше провокирано от агресивното поведение на Сидеров в парламента и около него. По време на миналогодишните протести лидерът на "Атака" нападна полицай пред входа на Народното събрание, нахлу в сградата на БНТ, за да търси сметка на ръководството на телевизията за това как отразява протестите и организра пеши турове в компанията на депутати от „Атака“ до протестния лагер пред парламента в опити за саморазправа с протестиращи и медии.

В законовия 14-дневен срок по ЗДОИ МВР отказа да предостави исканата информация с мотив, че питането не касае пряко работата на ведомството, а предназначението на исканата информация било да се „състави мнение относно поведението на депутатите, извън дейността им в Народното събрание, в качеството им на народни представители“.

Като мотив за отказ беше посочено и дежурното оправдание, което от МВР използват за отказ на информация - наличието на лични данни. В аргументирания в две страници отказ, от ведомството коментират, че е „очевидно“, че исканата информация съдържа лични данни, въпреки че в заявлението по ЗДОИ изрично е посочено, че редакцията не иска прилагането на документи.

Този аргумент на МВР за отказ от предоставяне на отговор е в противоречие и с практиката на Конституционния съд и Върховния административен съд (ВАС) - с поредица от съдебни решения депутатите са поставени в графата "публични фигури", чиито лични данни са с "много по-занижена защита" от тази на частни лица. Въпреки че това е отбелязано и от правистите в МВР, в отказа се посочва, че „това не означава, че достъпът до тях е в предмета на регулация по ЗДОИ, чиято цел е да осигури информираност на гражданите относно дейността на задължения субект по чл. 3, ал. 1 от ЗДОИ (в случая МВР, бел.ред.)“.

В крайна сметка две съдебни инстанции отмениха отказа на МВР като задължиха ведомството да предостави исканата информация. Със свое определение от януари 2014 година съдът задължи вътрешното министерство да предостави исканата информация. 

Според мотивите на съда, исканата информация има характер на обществена и има пряко отношение към работата на МВР като оправомощен орган при осъществяване на правомощията му по Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия (ЗОБВВП). С други думи, исканата информация може да бъде дадена единствено от МВР, тъй като тя се съхранява именно там. По същия начин стои и въпросът с медицинското свидетелство, от коя институция е издадено то и кой го е подписал. Тази информация би следвало да е събрана във връзка с разрешението и по тази причина – да се съхранява от МВР.

В крайна сметка решението на МВР да даде информацията идва на 27 юли 2014 година - точно година след подаването на ЗДОИ на 17 юли 2013 година. 

„Това време е обичайно, дори се явява относително бързо, в сравнение с други казуси", коментира пред OFFNews адв. Александър Кашъмов от Фондация Програма достъп до информация, с чиято правна помощ беше спечелено делото в съда. 

"Това, което за мен обаче е симптоматично, е че през последната една година много зачестиха отказите, свързани с информация искана за отделни политически лидери и играчи в политическия живот. И Волен Сидеров, и Делян Пеевски, са две от фигурите, свързани с властта, за които е искано информация за този период и това не прави добро впечатление, защото, ако законът се изпълнява стриктно, би трябвало подобна информация да бъде предоставяна още в 14-дневния срок и да не се налага да се минава през две съдебни инстанции“, каза още Кашъмов. 

Според него в исканата информация няма нещо, което да е компрометиращо или засягащо личността и това допълнително прави още по-неясно защо исканата информация е била скрита. „Според мен е много вероятно това да е отказ за всеки случай, когато става въпрос за силните на деня – държавният служител гледа да не си създава излишни главоболия. Но всъщност и от този отговор, една година по-късно, виждам че излизат интересни неща – за мен е любопитно обстоятелството, че на г-н Сидеров му е издадено разрешително за носенето на две оръжия. И аз си задавам въпроса: За какво е нужно на един политически лидер да носи две оръжия?“, коментира още Кашъмов.

Той е убеден, че политиците трябва да са наясно, че ЗДОИ работи и дори да бъде направен опит за забавяне на отговор, нещатата рано или късно излизат наяве.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!