Сидеров вдигнал скандал на френски дипломат, ударил полицай

Юлиан Христов 07 януари 2014 в 12:19 11164 17

Кадри от скандала на летище Варна

Снимка "Норешарски"

Кадри от скандала на летище Варна Снимка: Норешарски"

Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров влязъл в пререкание с културното аташе на Франция по време на полета от София за Варна. Това съобщи говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова на извънреден брифинг в Съдебната палата в София по повод снощния инцидент на летището в Морската столица.

Сидеров е разговарял на висок глас жената, което провокирало пътник от самолета по-късно да му направи забележка. Тогава Сидеров поискал мъжът да се легитимира и го нападнал. В резултат е повикан служител на МВР, който също бил нападнат.

Двамата пострадали са ударени веднъж в лицето, като показания на свидетели сочат, че нападател е Сидеров. Към момента разследването се води срещу неизвестен извършител, като са разпитани 22 свидетели и са назначени три експертизи.

От прокуратурата не уточниха самоличността на френския дипломат, но по първоначална ниформация става въпрос за Стефани Дюмортие, директорка на Аlliance Francaise (Алианс франсез) във Варна. Стефани Дюмортие е потвърдила за конфликта с лидера на Атака и е посочила, че посолството на Франция у нас ще излезе с позиция по въпроса, съобщи БНТ.

Към момента жената не е разпитана и не са ясни причините за конфликта ѝ със Сидеров.

Лично главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил образуването на досъдебно производство. Разследването се води във Варна, но очакванията са още днес то да бъде предадено на Софийска градска прокуратура (СГП), която единствено има правомощия да разследва депутати. От прокуратурата обясниха, че са готови да внесат искане и за снемане на депутатски имунитет, след като разследването приключи и бъде установено кои са нападателите.

Заедно със Сидеров били и депутати от групата на „Атака“, сред които Десислав Чуколов и Деница Гаджева. В процес на изясняване е кой точно е нападнал двамата пострадали. Пострадалият полицай си е извадил медицинско свидетелство веднага след нападението. Пострадалите са Димитър Бахнев и полицай Костадин Колев. Колев има отток на лявата скула, а Бахнев е с посинено око.  „Разпитваме тези, които са на разположение на разследващите органи. Сидеров не е разпитан до този момент, както никой друг депутат от „Атака”, обясни говорителката на главния прокурор. По думите ѝ с намесата на полицай е предотвратена по-нататъшна разправа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!