Прокуратурата иска 3 г. условно за Цветанов по второто му дело

OFFNews 29 май 2014 в 14:38 3236 8

Прокуратурата поиска 3 години условна присъда за бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Това е второто дело срещу Цветанов, в което той отговаря за това, че спрял подслушването на шефа на БОП във Велико Търново Орлин Тодоров. Тодоров е бил разследван, за което съдия е издал разрешително за СРС. Цветанов обаче отказал да разпише искането и така на практика спрял подслушването.

Пледоариите по делото се проведоха при закрити врата. 

Съдът ще се произнесе с присъда в 17.00 часа днес.

Самият Цветан Цветанов днес обяснил пред съда, че е невинен и че винаги е спазвал законите и се е придържал да работи в интерес на държавата, съобщава БГНЕС.

"Обясних аргументите си защо не съм извършил тези престъпления, за които прокуратурата твърди", каза той. Пред журналистите обясни, че аргументите му са казвани от бившия главния секретар Калин Георгиев, когато той е свидетелствал и на директора на СДОТО към този момент Цветан Димитров.

"Имал съм основания да не подпиша тези СРС-та. За да не се разконспирират способите и средствата при прилагането на СРС-та съм подписал: Не.", каза той. Адвокатът му Менков Менков каза, че прокуратурата е омекнала за няколко дни и вече не иска 5 години затвор, а иска три години условно. "Това означава, че разбира несъстоятелността на обвиненията, които повдига и поддържа. Нямаме никакво съмнение, че всеки съдебен състав по трите дела на Цветанов ще спази закона и ще го оправдае, защото законът е такъв – той е спазил закона", каза защитникът.

Софийски градски съд (СГС) вече оправда на първа инстанция Цветанов по делото за присвояване на повече от 50 000 лв. от бюджета на МВР.

В петък пък е насрочено и първото заседание по третото дело срещу него – това за незаконните подслушвания. За 30 май съдия Петър Гунчев е насрочил първото заседание срещу настоящия зам.-председател на ГЕРБ и трима бивши директори на СДОТО.

Вече стана ясно, че Цветанов може да се сдобие и с още едно дело - за набеждаване. Същият ден в телевизионно интервю, той заяви, че справката на вътрешното министерство за срещите между него като министър и депутата от ДПС Делян Пеевски е фалшифицирана чрез дописване на неверни данни във ведомствените дневници

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови