Quantcast

Криво - ляво (кратък политически курс)

Венци Мицов Последна промяна на 05 юли 2015 в 10:06 11281 18

Zdr...

Знаете, че у нас имаме уникална политическа флора и фауна.

Например - имаме консервативни партии с либерални лидери. Имаме и социалистически лидери с консервативни електорати.

Имаме националисти - неокомунисти и националисти - неофашисти, имаме и десни с леви убеждения.

Имаме си всичко, което може да ви обърка сериозно и да разклати познанията ви по отношение на политическия спектър.

Пиша тия думи, докато чета за учителя Теодосиев, който, според няколко, събрали се накуп симпатизанти на АТАКА бил гербаджия (нова опорна точка, сама по себе си направо с космическо измерение) и клетите родители били политически жертви на неговия терор.

Чета и си мисля - дали не е време да се издаде една малка книжка, в която да можете да се определите какъв сте политически - ама не спрямо световните тенденции, защото да, вие сте граждани на света и на Европа, но, уви, живеете в квартал Модерно предградие, а работите близо до Сточна гара и е необходимо да се определите спрямо местните политически тенденции.

За да не ви занимавам с повече разсъждения по темата, ще нахвърлям набързо различните модерни типове политики, а вие после можете да си ги разработите и да приложите написаното към себе си.

1. Ляв консерватор - тази, несрещана никъде другаде форма на социализма е твърде характерна у нас.
Левия консерватор е ляв, но с класически ултрадесни забежки - той мрази гей хората (еврогейове), не обича и малцинствата (но ползва техния вот с охота по време на избори). Смята, че лявата политика е единственото, което може да спаси KLETA MAJKA BALGARIQ, но под лява политика разбира времето на бай Тодор Живков ("по времето на бай Тошо ходехме на море, планина, а сиренето беше 2,40 килото").

Левия консерватор е любител на казармата, ергенския данък, смята, че е кофти в НАТО, но би създал отново Варшавския договор.

Питате какво му е лявото ли? Никой не може да ви каже. Освен, че често няма пари, но това се случва и със следващите типажи от политическия спектър у нас.

2. Либерален консерватор - той е контрапункта на левия консерватор. Нарича себе си "десен", като "десен" е по - скоро контрапункт на онзи, който нарича семе си "ляв".

Характерен е с това, че често му се привиждат ниско прелитащи комунисти, но самият той с удоволствие ще напише във Фейсбук, че би организирал нов "народен съд" за всички, които не споделят неговите "свободолюбиви десни идеи".

Либералният консерватор е ту за свобода на частната инициатива, ту против нея. От една страна ще каже, че е за свободата на словото, от друга, ако му противоречите, ще ви нарече "мръсен комунист" и ще пожелае да ви прати при прадядо ви там, където "ни дъжд, ни слънце, ни вятър".

Либералния консерватор често е получил нещо от реституцията, но още по - често е по - беден от левия консерватор и обвинява за това комунистите, Путин и паметника на Альоша в Пловдив (Волене, прощавай).

3. Ултрадесния неокомунист - класически типаж в политическата ни фауна.

Притежава всички парадоксални качества на фен на Сталин и Мусолини едновременно.
Не харесва малцинствата, вероизповеданията, различни от православието, но същевременно не харесва и "фашистка Америка".

Ултрадесния неокомунист може да е едновременно почитател на Рудолф Хес и Лаврентий Павлович Берия и това няма да му попречи.

Любител е на конспирации (Ран - Ът, илюминати, масони, извънземни) и смята, че има заговори отвсякъде. По нещо си прилича и с горните две категории - и той би ви пратил в концлагер, ако не споделяте идеите му.

4. Либерален аркадаш - истинския либерал хапва имамбаялдъ, може да гледа "Огледален свят" без превод и...назначава неуспешни шефове на ДАНС.

Нямаме поглед върху либералния аркадаш, защото той си живее мирно и тихо някъде сред Родопите, занимава се със земеделие и скотовъдство и си няма идея, че гласува за партия, която нарича себе си "либерална".

5. Десен управляващ - нарочно слагаме думичката "управляващ", защото когато въпросния десен не е на власт, има едни убеждения, а когато е на власт - други.

Управляващия десен може да ви шашне с десни мерки - да пусне 1000 лева глоба, ако ровите в кофа за боклук, за да се нахраните, да ви тресне с 500 лева глоба, ако паркирате на тротоар, да ви вкара за 4 години в затвора за 1 грам марихуана, а шофьора - убиец на малко дете да вкара за 2 години, защото това не е чак такова прегрешение, нали...

Десния на власт ще се опита да наруши законите у нас и в цяла Европа, като се опита да накара всички да си платят за последните 100 години здравните си осигуровки, да се опита да затваря болници, щото многото болници са лява лигавщина.

Десния на власт е в винаги прав, а ако го попитате - а бе, защо вече доста време си на власт, а нищо не се променя, той ще ви отговори - А ТИ КЪДЕ БЕШЕ, КОГАТО ДОГАН ПОСТРОИ ЦАНКОВ КАМЪК?

Десния на власт тегли заеми, които не са заеми, прави чистки в културните институти, които не са чистки.

Най-интересното с десния на власт обаче е, че той обикновено има доста лява биография, свързана с партията - майка и второ главно на МВР...

6. Други - тук влизат различни явления като чичковци от второ главно на ДС, които правят младежки леви партии (БГ СИРИЗА). Влизат и така наречените "професионални граждани", за които ще говорим някой друг път. Влизат и дузина радикални организации.

Разбира се над всички, като постоянна величина стои бай Йоло Денев, който от 1989 година няма пропуснат митинг.

Тук вероятно ще се намерите и вие, защото онези, за които говорих по - нагоре общо имат около 48 процента подкрепа от населението.

И то без да броим над милион гласове - фантоми, продадени гласове, недействителни бюлетини и така нататък.

Свършвайки тоя кратък политически курс, ще се предпазя от изводи.

А и както казваше великия Хашек - "тя умря от склонност към обобщения".

Без да искам да обобщавам и да ви навеждам в една или друга посока, ще кажа само, перифразирайки Вонегът, че "не е нужно задължително да сте луд, за да живеете в родната политическа среда, но все пак помага".

От всичко това обаче мога съвсем спокойно да изведа един генерален извод - у нас не се прави политика с клеймо "дясна", "центристка" или "лява".

У нас се прави една друга политика, която би могла да се дефинира като "криво - ляво".

Такъв ни е и живота. Такова ни е и интелектуалното ниво.

Има само един проблем - чудя се дали има европейски интернационал на партия "Криво - Ляво"?

Но това ще оставя и на вас - проучете въпроса и изпращайте писма до любимите си политици с молба да се запишат именно там...

А сега чао и до нови срещи другата неделя!!!

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.07 2015 в 13:05

Така е, пълно щастие няма, а и аз хвърлям само по едно око, за умствена гимнастика. Иначе мешката само с много фантазия /и ако участваш в прет-а-порте/, можеш да си я сложиш на главата. Виж, можеш да седнеш на нея, да си я сложиш под главата, за по-меко, можеш да си я носиш на гърба и ръцете ти да са свободни, даже може да стъпиш на нея, за по-високо. Почти универсална е, ама това е по принцип и всеки знае себе си....

06.07 2015 в 11:28

По-принцип без мешка на главата се пише по-добре, ама всеки знае себе си...

06.07 2015 в 10:51

И Слави Трифонов бил започнал с продаване на мартеници по подлезите, а днес е на второ място в Топ 3 на забогатялата простотия, с ежедневен ефир /на запис и без събота и неделя/. Ако правиш такава връзка, имаш моето "ДА" в ден, в който е модерно "Не"-то!

06.07 2015 в 09:16

Андрешко,(мешката) ГН е партия, която е започната в студени подлези през зимата със събиране на подписи за учредяване и яко мръзнене в лицето на Светльо и Венци. Вълнените чорапи не си достоен да им изпереш.. ;) А какви експерти привличат впоследствие, седи глей мача.. :)

06.07 2015 в 08:57

Приятен ден и приятна седмица на Стефан и Мила Многознайкова от мешката, също - торбичката, бохчата, вързопа, сака, плетената мрежичка, денка, пазарската чанта.....Защо сте толкова разстроени? Нали съм тъп трол, който си мисли, че пролетариата можел да бъде буржоазия!? Като гледам, май вие сте се качили в прашен междуселски "рейс" и чакате поредните лъжци и негодници да ви платят билетчето и да ви кажат какво и как да мислите, както и вкиснат политически миш маш да приемате с овации като политическо ограмотяване и като.....сатира! А знаете ли кой кара "рейса" ви и има ли изобщо шофьор?

N.B. Рейс е "изминат път от някакво превозно средство (кораб, автомобил, камион и др.) по определен маршрут, пише го в уикипедия. Също там можете да видите сравнително обективно /без идеологически извъртания/ определение за буржоазия.

05.07 2015 в 23:36

Како ма, ти що се ебаваш с лицето?
Що го връщаш в гимназията, където никога не е било? Не знаеш ли че биографията на такива е "родил се, сукал, срал, началник". За който няма място за началник - "партиен пропагандист". Трол по днешному.

А виж как и защо офисния планктон, демек съвременния пролетариат, до към 2008-а се проимА за средна класа, си е тема. Процеса и краха му от марксистка гледна точка са очевидни, но те не са и чували за марксизма. Както и за другите икономически и философски теории обсъждащи такъв тип общества, така че си струва.
Ако не те мързи да напишеш - кажи. Аз не мога, понеже по образование съм друго - ще излезе дилетантщина.

05.07 2015 в 23:07

Мога само да вдигна рамене и да се разсмея в лицето на толкова абсурдно отношение (към непознат и добронамерен човек при това!) и толкова кофти начин на мислене.

Нещо си "объркАл рейса" - аз съм некомпетентна и ми липсват елементарни знания, но пък ти смяташ че пролетариата също може да се нарече буржоазия? Срещал се бил терминът... охх, мани. Или сядай да четеш Маркс, или се върни някъде из гимназията да те научат как се пишат логически свързани идеи. Щото си омешал нещата като гледам, меше.

Да ида на *курсове*, за да ме светнат за наскоро учредена партия? Май нещата наистина са зле, много си объркал рейса. И смееш да ми говориш за процеса на ученето, знаенето и моженето? Ха. Не знам "Мила Многознайкова" като какво ти звучи, но на мен твоите мисловни напъни ми звучат отчайващо. Четенето ли не ти достига, или капацитетчето? Не ми отговаряй, вече ти отделих прекалено много време.

05.07 2015 в 22:55

Торбичке, искаш ли да казваш "стефчо" на сина си, когато го имаш? Щото не помня да съм разрешавал такава фамилиарност на анонимни бохчи.

05.07 2015 в 22:47

Стефчо, къде я видя тая сатира? Просто винаги при разпад се отделя голяма енергия. Очевидно това се случва и при разпада на "традиционното ляво", разбирай БСП. Като гледам, Мицов е добре да се ориентира към чисто физическа подкрепа, с писане няма да стане!....П.П Изброените от автора от 1 до 4 + 6 "модерни типове политики!" /политика обикновено няма множествено число/, са представители на българския посткомунистически разбеснял се популизъм /тип "с користна цел лъжа, та си съдирам задника"/. Виж, десният управляващ /при всичките му кусури/, е реално съществуващ и прави 1,2,3,4 и цялата тумба под номер 6, напълно излишни. Когато си нечий нулев /пробен/ проект няма как да станеш единица. Номерът на съответното бившо Главно няма значение!

05.07 2015 в 21:30

На мен Мила Многознайкова ми звучи като Мика Зайкова, а аз пред тоя синдикален колос съм в напрегнато очакване новосформираната зоополиция да се намеси! И все пак, при такава чудовищна некомпетентност и пълна липса на елементарни знания, не мога да се стърпя: средната класа не е работническата /тя е пролетариат/. По-просто, средната класа е между елита /богатите/ и пролетариата /работниците/. Това е и причината да я наричат "средна"! В развитите държави тя е най-устойчивата част от обществото, със стабилни доходи и здрава ценностна система. Традиционно гласува за десницата. Среща се и термина буржоазия. При "не мога да кажа" и "нищо не знам", по-добре се запиши на някакви курсове. Да се научиш, да знаеш и да можеш е процес, понякога дълъг. Много хора се заблуждават, че след като могат да четат, значи ги бива и да коментират. Това е голяма и много дразнеща комунистическа заблуда!