Из делниците на един луд (4-8 септември)

Тони Филипов, д-р 11 септември 2017 в 10:41 14547 1

Понеделник, 4 септември

Научаваме се, че премиерът Борисов нямал парламентарен секретар. Имал право на 16 души в политическия си кабинет, но бил назначил само 7. Вероятно поради джуджешкия проблем – нема хора. Липсата на парламентарен секретар може би обяснява, защо от началото на мандата на това правителство Борисов само веднъж е отговарял на парламентарни питания. А може да е и обратно, да обяснява защо не назначава парламентарен секретар.

Проблемът е, че се усещат и други кадрови дефицити покрай премиера. Вижте тези две снимки.
На първата Борисов разхожда кучето из баирите, на втората е на палубата на изследователския кораб „Havila Subsea“, и обсъжда с учените възможностите за създаване на морски археологически музей в Созопол. Нещо прави ли ви впечатление? Вижте моряшката фланелка. Същата, с която е тичал и разхождал кучето. И вероятно се е изпотил, щото в неделя беше бая горещо. Метнал е върху нея още една, та да не настине както е потен, и така е хукнал към морето, за да се среща с морските археолози.

Така е, мъж бекярин може по три дена да ходи с една фланелка и по пет дена с едни чорапи. Те и некои женени така ходят пет за четири.

Турете му една икономка бе! Нема да обеднее държавата. И бръснар му трябва, да не кажа и гримьор. Макрон дава десетки хиляди на месец само за грим. Нашият ходи запуснат като парясник.

Миналия път ви информирахме за идеята на ГД „БОЕЦ“ да се избере видният от всякъде депутат и бизнесмен Пеефски за лице на Българското председателство. Между другото, мислех си, че „виден от всякъде“ е само метафора. Обаче един се кълнеше, че от Космоса се виждали ясно само три обекта – Пентагона, Великата китайска стена и Пеефски. Не знам дали е верно. Както и да е. Та идеята Пеефски-лице неясно защо разгневи изданията на медийния империалист и те отговориха с остра декларация, в защита на „нашия издател Делян Пеевски, който единствен се бори срещу задкулисието“. Повтарям: „единствен се бори със задкулисието“.

Длъжен сме да обясним, че това не е обикновена свирка! Това е едно от онези изпълнения, след които обектът по три дена не може да си извади гащите от задника. (Нарочно съм циничен!) Повече сме казал в „Прас-Прес“ и можете да прочетете там, ако е рекъл Пеефски. Като стана дума, та ще ви кажа нещо, но да си остане между нас. Този брой щял да излезе в два варианта: черно-бял за бедните и цветен за богатите. Абсолютно еднакви като съдържание, но този за бедните имал снимка от 9-ти септември, а този за богатите от 10-ти ноември.

Вторник, 5 септември

Одит на Сметната палата показал, че средното месечно възнаграждение в "Ръководство въздушно движение“ било над 8600 лева. През 2015 г. за заплати и допълнителни бонуси в дружеството изплатили 110 млн. лв. Разделено на персонала прави средно по 8600 лв. Както знаете обаче, никой не взема средна заплата. Едни вземат по-малко, други повече. От другите е и Румен Данговски, съпругът на Тетка Цачева. През 2016 г. арх. Данговски беше назначен в РВД като експерт в отдел „Управление на собствеността” с тенденция да го оглави предвид на предстоящото пенсиониране на шефката му. Такова било нареждането “отгоре”. Доколкото съм чел, в Плевен Данговски е бил архитект на гробищата, но може да е и клевета.

Освен възнагражденията си, служителите в РВД получават пари за дрехи, по 400 лв. на месец за храна, 70 л бензин за лично МПС и др. Изобщо, роди ме, мамо, с късмет, па ме хвърли в РВД. Няма рима, ама е истина.

Според Афера.бг къщата на снимката била на Тетка. Намирала се в Горна баня, под ресторант „Под върха“, откъдето се виждала цяла София. Та Афера питаше откъде парета за тоя палат. Ами ето от къде. Данговски получава поне по 150 хил. годишно. Отделно Тетка взема огромна заплата. И като се има предвид, че почти не им се налага да вечерят вкъщи

Ето това означава да забогатееш по честен начин.

Съществува недоказана теория, че, ако политиците и държавниците вземат прилични пари, няма да се изкушат да крадат. В една поучителна книжка един поп плашеше клисаря, че ще му намали заплатата. На което клисарят отговори: „Недей, защото ще почна да крада свещите. Остави ме да бъда честен. Аз искам да съм такъв, но и вие ми помагайте по малко.“

Та не знам дали нашите „клисари“ го нямат тоя вътрешен стремеж или ние не им помагаме достатъчно, но у нас видимо не става като в поучителната литература за деца.

От РПУ-то в Козлодуй се похвалиха, че при съвместна акция с Митницата Лом във врачанско село са локализирали едър контрабандист и иззели от къщата му 5 л плодова ракия. Словом: пет литра!

Да пукнете дано, вампири с вампири! Немате ли страх от Бога, та взехте на човека петтях литра ракия бе?! И се хвалят, гаче са хванали пещерняците с няколко цистерни. Казвам пещерняците съвсем примерно, можех да кажа и всеки друг винпром. Забелязвате ли, че откакто Борисов е на власт, не е хваната една цистерна? Преди се ловяха цистерни, бали с бандероли, печатници… Това за какво ви говори? Понеже ние не сме наивен до степен да вярваме, че спиртните контрабандисти са се превъзпитали по молба на правителството, та вярваме в друго - в участието и съучастието. Разбирайте го както искате. Можете да го разбирате, че властта участва в спиртната контрабанда, а може и обратно – че контрабандистите участват във властта. И все ще сте прави.

Кобрата: „Джошуа няма никакъв шанс срещу мен!“ Прав е. Това, че подобна прогноза за Кличко се оказа погрешна, беше случайно. На 28 октомври Кобрата ще отнесе Джошуа като бръмбар сламката, ако и да е световен шампион. Но не биваше да му го казва. Сега Джошуа може да се отчая. А отчаяният човек е способен на всичко, дори и да спечели мача…

Сряда, 6 септември

Теодор Михайлов чул в репортаж за Съединението по bTV следната абсурдна от философска гледна точка мисъл. То дори не е мисъл, а двумисъл: "Територията на България е почти такава, каквато е." Разбирате ли? Дори не е тъждествена на себе си, ами почти… Много случайни хора навлязоха в журналистиката. Ако трябва да сме честни, много от тях биха били случайни навсякъде извън Сточна гара.

И като стана дума, да отбележим поредния успех на телевизия BiT. Програмният директор Сашо Диков съобщи, че широко популярната в некои тесни среди психосексоложка или сексопсихоложка, не знам как е по-правилно, Наталия Кобилкина започва свое предаване: ”Без задръжки”. Предаването щяло да има ефекта на "коуч-сеанс", тренинг на живо. Ще се даде възможност и на зрителите в студиото да се включват. И ще стане едно масово е… Така де, сещате се какво ще стане.

Госпожата е интересен мислител, без майтап. Философията ѝ, макар и да противоречи на християнските ценности, ни импонира: „Моралът е за нещастни хора, които нямат акъл. Според Ошо, бракът те прави роб и те ограничава. Ако си идиот, ти се жениш. (Къде беше през септември 1981 г., ма, твойта…) А ако си истински духовно просветен човек, ти няма да се ожениш, а ще имаш много и различни партньори, защото всеки човек е душа. Затова казвам, че моралът е измишльотина на ума... Винаги имаш избор – да бъдеш прав и морален или да бъдеш щастлив.“

Здравейте, идиоти! Без Катето Михайлова, Танчето Дончева и премиера, който е поправил се идиот…

Надникнах в сайта на госпожата. Има актуална обявя: „Правя семинар “Щастлива жена” - Гейши 1 на ПРОМОЦИОНАЛНА цена!“ Извън промоция тези семинари струват по 500 лв., но сега ще са само по 150 или 180 лв.

Дама, присъствала на курс на Кобилкина, ми разказа, че госпожата ги обучавала и на много практически умения като показаното на снимката. Не се кълна, че е вярно.

И за тези пари ще ви направи гейша. Може да ви се струват много, обаче не е така. За гейша се учи най-малко 10 г., двойно повече отколкото за лекар. Прочетете „Мемоарите на една гейша“ на Артър Голдън, "Последната гейша" на Сайо Масуда и т.н. А Кобилкина преподава цялото това знание за няма и 6 часа.

Казват, че все се намирали патки (в орнитологичния смисъл на думата), които посещавали курсовете на Кобилкина. Те са най-различни. Има „Курсове за Принцеси“! Как ви се струва? А „Курсове за Щастие и Изобилие“?

И друг път сме казвал: баламурниците трябва да се скубят, никога не давайте на наивника втори шанс и т.н.

А пък в „Канал“ 3 започва предаването "Четвърта инстанция" с водеща „Мис България 2009" Антония Петрова, която някои завистници наричат зад гърба ѝ Тоца Крокодила. В предаването ще се разрешават междуличностни, търговски и междуфирмени спорове с помощта на медиатори, за да не се стига до съд.

Обърнете внимание как се казва предаването. Това говори, че е наясно с триинстанционния характер на съдебното производство у нас - първоинстанционно, въззивно и касационно. Което не трябва да ни изненадва, защото Тоца е завършила "Право" в УНСС. Беше се изпуснала да сподели с приятели, които обаче се оказаха недискретни, че се е дипломирала с пълно отличие: „Имах три държавни изпита – и трите ги взех с шестици! Деканката на юридическия факултет казала, че от 10 г. никой не е завършвал образованието си с такъв резултат. Това е най-голямата ми гордост.“

Разбира се, след Бойко Борисов пълното отличие загуби малко от авторитета си, но все пак е някакво мерило за успех.

Четвъртък, 7 септември

Боже, какъв срам! Да лъжеш като сръбски циганин на заседание на МС! Горанов излъга Борисов в очите за Калин Митрев: „Неговото освобождаване може да стане единствено с решение на органите на ЕБВР. Правителството не може да го уволни. Затова предлагам да получим и позицията на банката.“

И Борисов, нали си е невежа, веднага му повярва. Разбира се, не изключваме и възможността Борисов да проявява „информирано невежество“, ако мога така да се изразя. Той такива малки селски хитрости много ги обича.

Вероятно сте прочели за какво става „на въпрос“. Калин Митрев е съпруг на Ирина Бокова. И дали в това си качество или в някое друго, но е получил 425 хил. евро от азерска фирма, собственост на некакъв прошлек, който изглежда като треторазрядна мутра и едва ли е виждал толкова пари на куп през живота си. И стана голям скандал, който може да отнесе човката на Калинчо.

Междувременно в "Гардиън" се получила позицията на банката и тя, съвсем очаквано, не пасва на думите на Горанов: Само властите в България могат да вземат решение за съдбата на Калин Митрев - те могат да го отстранят или оневинят, той е със статут, равностоен на посланик и не е служител на ЕБВР.“

Добре, че Бокова не стана шеф на ООН. Представяте ли си какъв скандал щеше да е. Не че сега е малък де.

Оттегляме си думите, че ако се плаща добре на политиците, те няма да крадат.

А по повод на лъжльото Горанов искам да ви кажа, че, ако медиите си вършеха работата поне така, както я вършеха по времето на Костов, тези селски хитреци нямаше да се задържат и три дена на власт. Това е имал предвид Джеферсън навремето, когато е казал, че между правителство без вестници и вестници без правителство би избрал второто. Виждате какво излиза от правителство без медии.

Каква четвърта власт, какви пет лева! Време е вече да говорим ясно и открито за Петата власт, властта на олигархията, която притежава и ръководи другите власти. И Петата свобода, свободата на тази власт да ограбва безнаказано държавата.

Отделен въпрос е, как би изглеждало общество, чийто дневен ред се определя от Петьо Блъсков, Венелина Гочева, Славка Бозукова, Васил… забравих му фамилията. 

Не знам при вас как е, но ние все по-често имаме усещане за déjà-vu във всичките му разновидности: déjà vécu, déjà senti, déjà visité… И как не?! Чета, че над 200 души се събрали на площада пред общината в Русе на протест под надслов: „Русе иска да диша“. Настояват да се сложи край на обгазяванията на града.

Да не се въртим в кръг, бе?! Доколкото си спомням всичко почна от Русе преди 30 г. Борбата беше за чист въздух. Сега Русе отново се бори за чист въздух.

Самоук поет във форума на „Сега“ измисли дори римичка:

Лошо, Боко, лошо.
От Русчук тръгна надолу и бай Тошо.

"Меркел попадна под доматен обстрел на предизборно събрание", пише и "Стандарт" и се възхищава от самообладанието на Мути, която приела този позорен акт "спокойно и с усмивка". Така се прави – усмихваш се, дори и да изглежда малко идиотско. А не като Борисов, когато една консервативна бабичка го замери с яйце. Което дори не го достигна, а се разби в подножието му. Но той се обиди, ядоса се и нарече моите приятели пенсиите вампири. А по-късно, в Чикаго, ги определи и като некачествен материал.

А бе, чухте ли го какво казал: „Обединяваме Балканите скромно, без да се хвалим."

Да не ни засягаше, па да кажем, че на Балканите така им се пада...

Обединяваме Балканите, вкарваме Западните Балкани в ЕС, посредничим в трудния диалог между Берлин и Анкара, умело балансираме между Русия и САЩ… Веднъж, в изблик на гениалност казахме: Борисов прави само две грешки – във вътрешната политика и във външната политика. И сега се чудим дали да не си вземем обратно думите за външната политика. Щото това не са грешки. В смисъл, не са обикновени грешки.

А бе, некой проследи ли дали в Сърбия пуснаха Сретен Йосич от затвора? Мисля си, че той може да не е съгласен с обединението на Балканите под егидата на Бойко.

В тая връзка да напомня, че остана един ден до протестите. Не сме единодушен. Ако са безплатни, няма да им стъпим. През 2013 г. със семейството ми (четирима възрастни и две деца) загубихме около сто човекодни по улиците и накрая какво се оказа? Некакви келеши взели парите! Не, ако ще трябва да се свърши някаква работа, ще трябва и да се плати. А плащанията биват в кеш, тук и сега или изобщо не биват. Бихме се отзовал за по 10 евро на час на мълчалив протест, за 12 евро можем да бибиткаме с тромбата на колелото, а за 15 евро сме готов да викаме „Оставка! Долу! Педерасти!“ и т.н., в зависимост от целите на организаторите.

Страх ме е обаче да не стане некоя беля. Валери Симеонов каза лани: „Имаме за премиер и лидер на най-голямата партия човек с доста лабилна психика. Това е моето мнение и то почива върху факти.”

И понеже и моето мнение е такова, та се страхувам да не се съберем 200-300 души и той да вземе да подаде оставка. И не знам какво ще правим тогава. Доколкото усещам, още не сме готови да върнем червените на власт.

Петък, 8 септември

8-ми септември. Това е денят на най-масовото излизане на партизани в гората. Повече са излезли само на 9-ти, но те вече са излезли направо по площадите, не в гората.

Моля другарите да ме извинят, но няма да чествам с тях Девети. Ние сме човек, който уважава закона, а Законът забранява да се чества това престъпление! Имаме предвид Закон за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен, обнародван в ДВ. бр.37 от 5 Май 2000 г. В него ясно и категорично се посочва, че на 9 септември 1944 г. БКП идва на власт с помощта на чужда сила, обявила война на България, и в нарушение на действащата Търновска конституция. БКП е отговорна за управлението, довело страната до национална катастрофа. И в десетина алинеи се изреждат престъпленията на комунистите: унищожаване на традиционните ценности на европейската цивилизация; нарушаване на основните човешки права и свободи; Народен съд; морален и икономическия упадък на държавата и т.н. И в заключение се казва, че БСП, извинете, БКП е била престъпна организация, а режимът, установен на Девети, е престъпен.

По силата на този закон честването на Девети е престъпление, а честващите са престъпници. Щото, нали, престъпник е човек, който престъпва закона. А в хотела на Гергов в Пловдив се събрали да празнуват Асен Гагаузов, Атанас Мерджанов, Михаил Миков и други престъпници. Появиха се инсинуации, че готвят вътрешнопартийна секта, но Миков беше категоричен: "Това са глупости. Просто празнуваме 9-и септември, всичко останало са спекулации."

Демек, престъпници сме, не отцепници.

Ще се направя, че не съм видял поздравителната телеграма на президента Радев до деветосептемврийския събор на пловдивските социалисти. Неудобно ми е да нарека президента престъпник, макар че фактически е така.

Ще ми се накрая да ви кажа нещо хубаво и се сещам какво. На автомобилния салон във Франкфурт "Смарт" показа концептуален модел на електрическа автономна кола без волан и педали. В нея шофьорът е обикновен пътник. Качва се в колата и казва: „Карай!“

Той така един пийнал гражданин се качва на такси и казва бакшиша: Карай в къщи. Къде по-точно? В хола. Е, това вече няма да е виц. Страхотни преживявания ни очакват. Сега ходим на кръчма с жената, за да има кой да кара на връщане. Не че имам нещо против, но не обичам трезвеници на масата. Трезвеникът е подлец по условие. Всеки човек, поставен в условията на трезвеност, дори и най-свестният, е такъв. Седи на масата като пурек и слуша... Хората се веселят, казват си разни простотии без ангажимент, а той на сутринта им разказва и ги поставя в конфуз… В светлото бъдеще ще си ходим на кръчма само с колата. Пиеш си спокойно, без някой да ти брои ракиите и да те ръга непрекъснато в ребрата, а като си тръгнеш, ако случайно не си си допил, вземаш си шишето и си допиваш в колата. Най-готиното е, че катаджиите ще гледат отстрани и ще подсмърчат. Ако имат някакви въпроси, моля, питайте колата! Изобщо ще си седим и ще си правим кефа. Във всички отношения. Защото тези високотехнологични коли като нищо ще имат вградени разни джаджи за… Сещате се, човек като пийне и му идват порочни мисли…

Пенсиите, дано дочакаме, а?

To be continued

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12221

1

bls

11.09 2017 в 17:03

Докторе, не искам да Ви се заяждам, но относно частта за престъпния характер на честването на 9-ти мисля, че не сте съвсем прав. Единствено в наказателния кодекс са изброени деянията, които представляват престъпление, а там честването на Девети не съм сигурен, че представлява състав. Не знам дали няма да попадне в хипотезата на чл. 108, но не съм убеден.