Из делниците на един луд (11-15 март)

Тони Филипов, д-р 17 март 2013 в 18:54 13639 28

 

Понеделник, 11 март

„Стягаме още колана”, ликува „Стандарт”. По данни на НСИ през януари оборотът в търговията на дребно бил с 5,5% по-малък от лани по същото време. Търговията с битова техника, мебели и други стоки за бита намаляла с 15,3%, на компютърна и комуникационна техника със 7,6%, търговията с храни, напитки и цигари се е свила с 4,1%, на лекарствата с 3,9%, а на дрехи и обувки с 2,3%.

Ликува ли казах? Шегувам се. Бъзикам ги, та да се подсетят, че тези високи резултати правителството е постигнало и с тяхната безусловна подкрепа.

Заместничката на Добрев Евгения Харитонова станала председател на ДКЕВР на мястото на злополучната Юлияна Иванова. Юлияна подаде оставка, уж щото беше изобличена, че продавала незаконно цигари. Не знаела, рече, че е незаконно. Ignorantia legis neminem excusat. Което, ако не беше така, нямаше да има един циганин в затвора… Обаче май е уволнена за друго. Михаил Миков каза в „Панорама”, че била калинка.

Изумен съм! Как при такава дълга резервна скамейка Борисов нацелва все недоучили?! Да не би цялата скамейка…

Пък Петър Якимов, говорител на Легия „Антимафия”, вика: “Цветанов е собственикът на телевизия ТВ7, няма значение кой фиктивно е приносителят на акциите… Цветанов и Борисов стоят в основата на атаката, която Тв7 и вестниците “Монитор” и “Телеграф” провеждат срещу президента Плевнелиев…”

Геният и неговите началници – банкерът Цветан Василев и следователят от столичната следствена служба Делян Пеевски.

Обаче май възниква още един въпрос за собственост. СГП прекрати разследването за пране на пари срещу Огнян Донев и Любомир Павлов, собственици (бивши?) на "Труд" и "24 часа". Разследващите не намерили данни за престъпление. Обаче Медиапул забелязва интересно съвпадение. Точно на 7 март, в деня на прекратяване на делото, следователят по него Петьо Петров, известен като Пепи Евро (не бил роднина на Катето) е назначен за шеф на столичното следствие. Вероятно е съвпадение.

Учуди ме малко начинът, по който завършва дописката във в. „Труд”: „СГП смята, че няма пункт от обвиненията, по който да има доказателства срещу Донев и Павлов. Гаранциите им ще бъдат върнати, запорите са вдигнати, а двамата вече спокойно могат да напускат страната.”

Да напускат страната… Предполагам, че вече малко работи ги задържат тук. Във всеки случай вестниците не са сред тях… И изобщо, както беше казал бай Мирон Иванов, у нас „никога не се знае кое чие е и докога…

И накрая една културна новина. Балетистът Павел Димитриченко залял с киселина директора на Болшой театър Сергей Филин заради отказа му да даде роля на съпругата му Анжелина Воронцова в постановката "Лебедово езеро".

Вторник, 12 март

В „Труд” колегата Веско Стойнев разпитва колегата Огнян Минчев: „Какъв Бойко Борисов може да видим след Генерала, Отмъстителя и Строителя?”

„Той, вика Минчев, вече се идентифицира като “социално чувствителния”, след като разбра, че финансовата стабилност трябва да обслужва обществото, а не обратното.”

Без думи

И тоя се учи на нашата глава да стриже, да не казвам другата приказка, че може и деца да четат. Няма край тя! Виденов се учи, Царя се учи, Станишев, Борисов... Само Костов си беше научен, та затова ни острига из дъно… Но като си минал през Борисовото управление, което, ако помните ние наричаме „користно невежество”, вече и Костов не ти изглежда толкова черен.

За управлението на Филип II Хубави казвали: „При неговото царуване Франция била велика, а французите нещастни.”

Горе-долу така се получи и при управлението на Борисов, само дето България не стана велика, даже наобратно, стана малко за смях…

Обаче Минчев казва нещо друго, което е притеснително: „Има хипотези, че смутните времена на протест и нарастваща нестабилност могат бързо да създадат достатъчно силна подкрепа за Борисов и ГЕРБ, видени като фактори на реда от определени групи граждани. Евентуалното спечелване на изборите от ГЕРБ ще е най-голямото предизвикателство за Борисов и неговата партия.”

С една дума не е невъзможно Борисов да ни повтори.

А представяте ли си да се окаже, че е за добро?! Вчера слушам Сидеров: „Трябва да направим като Уго Чавес”.

А дали не трябва първо да открием петрола и после да направим като Чавес?!

Братя, пазете властта от тоя патриотин! Щото Уго Чавес докара една от най-богатите на петрол държави в света до режим на тока. Всъщност, третата по износ на петрол държава. Ако и ние това ще правим, по-добре нищо да не правим! Да легнем да лежим! Който лежи, поне не вреди.

Тоя е жизнен като ракова клетка! Беше пропаднал дълбоко в стохастичната грешка. Няколко години прекара, без преувеличение, в състояние на анабиоза, а сега пак бил живнал. Според Райчев, де. Казвам го, щото... Вие си знаете що.

Ректорът на ТУ проф. Георги Михов потвърди, че Юлиана Иванова няма висше. През 1998 г. е прекъснала за слаб успех. Което значи, че имала поне 2 непоправими двойки. И после се чудим защо енергетиката е на тоя хал… Тя пак е добре!

Между другото, «Новинар» оня ден писа: "От секс се поумнява". Някакви учени го доказали. Според вестника това откривало нови хоризонти пред образователната система в глобален мащаб.

Ако е верно, достатъчно е да подберем правителство от млади хубавелки... И да почнем да ги поумняваме, да им набиваме акъл.

Българският народ има приказка, че акълът можел да се набие като… Не, всъщност, народът точно обратното викаше, че не може… Абе, да опитаме все пак. Какво ще загубим? По-прости не могат да станат.

„Стандарт” твърди, че протестиращите в столицата наричали лидерите си Янко Петров, Ангел Славчев и Янаки Ганчев орел, рак и щука. Един искал блокади на кръстовища, друг искал мирно шествие…

Лично не ги познаваме тия лидери, нито знаем как са избрани. Да станеш лидер в такива времена понякога е необходимо просто да „намериш една тълпа, която отива някъде и да застанеш начело.» Все някой трябва да е начело… Въпросът е тълпата да стигне там, закъдето е тръгнала. Ако знае за къде е тръгнала, де. Защото, ако не знае за къде е тръгнала, ще стигне някъде другаде.

Днес Плевнелиев ще съобщи служебния кабинет. Който и да е, компроматите са приготвени. Но нека да изчакаме до «задните части на текущия ден, които тълпата неука нарича следобед…” Току-що цитирах Шекспир. Напълно безпричинно…

Сряда, 13 март

Няма изненади. Премиер е Марин Райков. Майка му вика по телевизора: „Това е много добър вариант...” Майките, както знаете, са изключително обективни по отношение на децата си.

Основната задача на служебния кабинет била да организира честни избори. Дано са честни, макар че нас май от честните избори най ни е страх. Да! Бойко дойде на власт с честни избори! И изобщо честни избори означава само, че се запазва статуквото.

Оня ден се пошегувах с варненци, че им трябваха четири мандата, та да разберат, че кметът им Кирил Йорданов ги води на св. Петка в трънете. И един читател, Иван Люцканов ми написал: „Подразних се силно от присмеха ви към варненци, които си били преизбрали кмета, а акълът им дошъл после… От 15 г. във Варна не е предлаган за кмет нито един читав човек (и като ги изрежда верно са хвани единия, удари другия…) За кого да гласуват варненци?!... Коренът е в това, че партиите се гаврят с Варна от години като или използват К.Й., или номинират поредния Мунчо… Хората нямаха никакъв шанс да изберат каквото и да е полезно решение (освен някой да изгори публично накрая)!! Това е трагедия и за града и за горкото момче… Подигравката с това, дори и от талант като вас, прилича на мародерство.”

Няколко поколения израснаха при управлението на цар Киро. В съзнанието на повечето от тях крада и управлявам са синоними…

Ако господин Люцканов е прав, значи ние, народът, сме невинни за тези 23 г. Просто сме лъгани и мамени и изобщо който ни е хванал, той ни е таковал, без да ни предлага алтернатива…

Може и да съм ви цитирал една мисъл на незабравимия Карл Маркс, но няма да ви навреди дори да ви я потретя, щото е много поучителна: „На една нация, както и на една жена, не се прощава минутата слабост, когато първият срещнат авантюрист може да я похити.”

А камо ли да я повтори и потрети…

Не, господин Люцканов! Не съм съгласен. Вашият цар Киро и нашите кироподобни ще напомнят на децата за нас, бащите им, които бяхме по-велики в търпението, отколкото в борбата. Винаги дежури едно поколение, а другите са свободни.* Нашето проспа дежурството си…

Гледахме и продължаваме да гледаме на демокрацията като на неизпълнено обещание на социализма. Гледахме я в ръцете – к’во ни носи. И хич не ни хрумна, че тя може и да взема, не само да дава…

Та исках да кажа, че под честни избори се разбира да не се купуват гласове и да не се гасят лампите при броенето на бюлетините. Да дадеш на хората реален избор не влиза в понятието честни избори. Освен ако не решим да им го наложим. Ама като гледам…

Четвъртък, 14 март

На предаването на управлението Борисов рекъл: „Както получихме властта, така и я сдаваме на новия кабинет. Нямаше абсолютно никакъв смисъл да чакаме още месец и половина да дойдат редовните избори и в една предизборна ситуация да управляваме…”

То, ако трябва да сме честни, нямаше никакъв смисъл от цялото ви управление, но лошото е, че тия работи винаги се разбират чак накрая…

Така ще стане и със служебния кабинет. В момента всички се питат какво представлява, кой го нареди, кой стои зад него, кой срещу него, на къде ще ни поведе или няма да ни поведе… Лично ние не сме единодушен, но явно и другите не са…

Според „Труд” най-доброто доказателство, че кабинетът не е реден от Борисов е това, че в него няма калинки, няма възпитаници на Симеоново, изобщо няма прости хора… Което не е малко постижение, да знаете! Първото условие една работа да се преебе е да накараш простите и недоучилите да я свършат.

Георги Готев, бивш дипломат и журналист, пише: „За мен няма капка съмнение, че това правителство е изцяло съгласувано с Борисов, и в този смисъл Марин Райков е негова, как да го кажа по-меко, марионетка…”

Иво Инджев смята, че с този премиер даваме добър нишан на Запада, па и на Матушката, накъде смятаме да си завъртим задника. Извинете… В смисъл, че той щял да даде сериозен отпор на рубладжиите и кремълските им господари. И напомня, че точно той отказал на Москва въздушен коридор по времето на кризата в Косово през 1999 г. Пак той отказал братушките от мераците да дигат паметник на съветски подводничари на брега на Шабла. Рекъл на руския посланик Исаков, че могат да турят паметник, но преди това трябва да бъде осведомено българското общество за факта, че същата тази подводница потопява български търговски кораб, чиито екипаж от български моряци загива заедно с транспортираните стотици еврейски бежанци от Румъния. И Исаков си тръгнал бесен и „с цвят на лицето, както се казва, хемороиден”*!

На нас ни направи неприятно впечатление това, че Екатерина Захариева пое бившето министерство на Плевнелиев. Не казваме, че има работи за замитане в туй министерство, но не казваме и обратното. Факт е, че президентът се лиши от свой важен кадър и на нас това ни звучи съмнително. Но ние, както знаете, сме много мнителен…

На този етап е трудно да се каже нещо категорично за служебния кабинет. Е, ние четящите, все ще си изработим някакво мнение. А на другите ще им го съобщят по телевизора…

Като казах телевизор… Би Би Си съобщава, че според резултатите от ново изследване, основната причина за изчезването на неандерталците били големите им очи. На всички очите им били като на Виктория Петрова от bTV. Очните им ябълки били с диаметър 6 см, значително повече от тези на хомо сапиенс. Когато се преселили от Африка в Европа неандерталците трябвало да се приспособят към местните условия - по-дълги и тъмни нощи и по-мрачни дни. Така очите им се уголемили, но в резултат по-големи части от мозъка им били заети с обработката на информация от зрението за сметка на мисленето. И това ги погубило.

Череп на неандерталец (вляво) и на хомо сапиенс. Ясно се вижда разликата в зъркелите.

Струва ни се, че и при хората, които прекаляват с телевизията, може да се случи същото - да им закърнеят мозъците и да изчезнат като вид. Но може и точно обратното да стане…

И още една научна новина. „Едно кихане в метрото или в автобуса може да зарази до 150 души за 5 мин. само”, съобщава в. „Сега”. Всяка кихавица съдържала около 100 хиляди микроскопични капчици, които летят със скорост около 145 км/ч., а с тях и микробите. „Повечето от нас, пишат колегите”, са възпитавани при кихане или кашляне да поставят ръка пред устата си…”

„Повечето от нас”, ама не всички. Има и доста невъзпитани, които мразят да ограничават повиците на естеството си. Ако се случи един невъзпитан да кихне в обществото на 150 възпитани, кел файда от възпитанието им…. Затова последната мода при възпитаните хора била да си слагат ръката пред устата, дори и друг да кихне. Когато става дума за кихане и кашляне, това би могло да ни защити до известна степен. Но ако невъзпитаните интервенират в общността на възпитаните с други средства, не сме сигурен…

Ало, пенсиите! Съжалявам, братя и сестри, че аз трябва да съм лошият вестоносец, но увеличението на пенсиите засега се отлагало. Новата социална министърка Костадинова рекла, че в програмата на служебния кабинет били заложени единствено еднократни помощи за най-крайно нуждаещите се групи от населението, каквито вие не сте били. Според нас сред вас наистина има малко „крайно нуждаещи се”. Повечето сте безкрайно нуждаещи се, но госпожата няма как да каже, че Бойковите са изгребали хазната до дъно, даже и под дъното. Щото дъното било на 3.3 млрд. лв. (Сребърния фонд и парите за АЕЦ „Козлодуй”, които не можели да се пипат по никакъв начин, ама Дянков и там е пипал!) „Преса” пише, че правителството изхарчило ударно 1 млрд. лева от фискалния резерв само за 10 работни дни. Според справка на БНБ на 25 февруари запасът е бил 4 млрд. лева, а на 11 март е изтънял до 3 млрд. Въпросът е, че госпожата не съобщава истинската причина, а това работи в полза на Бойко.

Петък, 15 март

Както сме казвали и друг път, удоволствието да се бъзикаш с прокуратурата рядко остава само твое. Но ще е грехота да не споменем последното изказване на Цацата. Рекъл, че сигнал за атентат срещу Борисов, е имало, но той бил "с изключително ниска степен на достоверност и не бил класифицирана информация".

Въпросният сигнал е получен на хвърчащ лист, без никакви инсигнии… И в него пишело, че организираната престъпност готви атентат срещу гл. секретар на МВР Борисов, че това е „в договореност с Ахмед Доган, когото възнамеряват да поставят на мястото на Бойко Борисов…"

Е, не! Нема такъв таш… Пардон. Доган поръчва Бойко, за да му седне на мястото. Да стане главен секретар, подчинен на Петков, наричан тогава в ДПС „Зетя”… И Цацата вика: "Трудно мога да си представя Доган гл. секретар на МВР."

Даже невъзможно. Но пък знае ли човек?! Оня ден, 1 час и 55 мин. след закриването на 41-вото НС, ВСС възстанови Делян Пеевски като следовател. С гласовете на 17 от общо 25-те членове на ВСС той беше назначен в икономическия отдел на столичното следствие с ръководител Петьо Евро. Вероятно ще трябва да му освободят поне три паркоместа и поне половин етаж. Щото той ходи с два джипа охрана… Е, то става дума само за няколко месеца, после Пеевски пак ще е депутат от ДПС. Журналистите питали Лютви верно ли е. Но той рекъл: „Не смятам за необходимо да обслужа проблематичната ви рецептивност”.

Не, това май другаде го беше рекъл... Но нищо, де, винаги е приятно да цитираме депесарите, когато се правят на „чок челеби”…

„Овчаров и Петков вън от листите на БСП”, писа „Труд”, позовавайки се на информация от ПГ на БСП. Окончателно щяло да се изясни на пленума на БСП на 23 март. Обаче от думите на Петков изобщо не останах с впечатление, че се е отказал. Оня ден му четох едно интервю, в което, между другото, беше обърнал специално внимание на Андрей Райчев: „Изключителен помияр!” Щото Андрей заявил пред младежкото БСП, че двата Румена са вредни за партията. Което не е да не е верно. Още преди 5 г. „Новинар”, ако не се лъжа, написа, че да порумееш е по-срамно, отколкото да почервенееш… Но и Петков си има основанията: „В първите месеци, когато оглавих МВР, Райчев ми доведе един пиар и ми предложиха да обслужват министерството срещу 20 000 лева на месец. След което аз ги изгоних, разбира се.”

Двайсет бона наистина е много. Но пък, от друга страна, обектът, по причина главно на влечение към пиянство, е особено рисков. Честно казано, не съм единодушен. Ситуацията е от онези, при които трябва да се сравнява кука и криво дърво, ако ме разбирате… Щото освен всичко друго и двамата са излезли изпод шинела на Луканов.

Петков обаче не се задоволява само с това, да дискредитира гешефтаря Райчев, а посяга и на учения Райчев: „Той беше съветник на Петър Младенов – резултатът е известен...” И изрежда на кои други Райчев е бил съветник със същия успех: Луканов, Виденов, Костов, царя. „Ако допуснем такъв човек, който е провалил маса народ със съветите си, да съветва нас, значи ние сме действително партия от миналото…”

Сега ще стане малко тематично плевенско, но няма как, трябва да споменем и Тетка Цачева. Вика по телевизора: “Оставам! Политиката е вътре в мен.”

Ние винаги сме си мислил, че трябва да изгоним Тетка Цачева от политиката. Но май ще трябва първо да намерим политически екзорсисти и да изгоним политиката от Тетка. Ако това в нея е политиката, де… Щото тя няма откъде да е сигурна, че това, дето го усеща в себе си, е точно политиката. Не ли? Не, ама точно да! Тетка вика, че никой не е разбрал, че хората са разочаровани, докато не са излезли на улицата. “Просто ние една сутрин се събудихме с големи сметки за ток и всички излязоха на протести…”

Така може да се изкаже само човек, дето политиката е вътре в него, навсякъде в него, освен може би в главата…

И накрая искам да направя едно важно съобщение: Тази година Прошки няма да е на 17 март, както се очакваше, а ще е на 12 май.

Без думи

Веднъж, когато нямах да пиша, седнах и помислих. И стигнах до извода, че свободата е динамична категория. Ако не нараства, намалява, но никога не стои на едно място. Не знам това дали може да ви послужи за нещо, но понеже така и така съм го измислил, та рекох да ви го кажа.

За малко да забравя. Поради многото запитвания пуснахме ограничен тираж от първата книга. Можете да я поръчате където и третата се поръчва: на [email protected], или на Тонифона: 0885 233 691

………………..

* Н. В. Гогол, Шинел.

* Перифрази на мисли на Иво Андрич и Мирон Иванов.

 

To be continued друг път

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!