Мони, цункай Джиджи! (Дянков в "Из делниците на един луд", част II)

Тони Филипов, д-р 20 февруари 2013 в 13:15 16562 2

Дянков-Бойко
Дянков-Бойко

Симеон Дянков е любим герой на нашия Тони Филипов, д-р. В “Из делниците на един луд” на отстранения днес вицепремиер са посветени много, много страници.

Именно Тони Филипов, д-р, бе човекът, който пръв огласи знаменитата случка “Мони, цункай Джиджи”.

Но преди да се стигне до нея има месеци, че и години, в които вицепремиерът усилено се е трудил, а Тони Филипов, д-р, го е коментирал.

Вчера публикувахме текстовете, които Тони Филипов е посветил на Дянков до края на 2011 г. 

Цитатите са от текстове, публикувани в Reduta.bg.

Днес стигаме до знаменитото “Мони, цункай Джиджи”.

2 януари 2012. „Дянков си мисли, че, понеже само той в кабинета е финансист, та е ваксиниран. Изобщо покрай бюджета тоя се е надул като поп на моторетка. Обаче Бойко скоро ще навлезе дълбоко във финансите и Мончо ще се прости с монопола… Премиерът много бързо усвоява нови знания, щото има страшна памет и най-важното по-голямата част му е свободна…”

Честно ви казваме, чувстваме се направо гаче шепнем в ухото на Съдбата и тя ни слуша…

„За тези, вика премиерът на министрите, които не се занимават с финанси, искам да го обясня: един процент ДДС отгоре ти е веднага лесен приход, елементарен приход, защото ги взимаш от всяка касова бележка на всеки един човек. Затова ние три години не пипаме ДДС. Това е само защото е добро правителството.”

„За тези, които не се занимават с финанси…” Значи той се занимава. Което лично нас ни притеснява. Средата, в която се е социализирал до преди да стане главен секретар, е известна с това, че там рядко някой може да изброи до 20 без да си събуе обувките. Но дано той да е бил изключение…

16 април 2012.

Ало, пенсиите, подвел съм ви несъзнателно. Догодина щяло да има две увеличения на парите ви, не едно. Дянков рекъл, че, ако ръстът на икономиката е над 1%, може да има и още едно увеличение. И той сигурно ще е над 1%, щото в проектобюджета се залага 1.4%.

18 април 2012

„Труд” съобщава, че финансовият министър Симеон Дянков направил „палава” фотосесия за “Макс мегъзин”. Снимали го легнал на диван в поза, известна от фолклорните предавания като „Полегнала е Тодора”, за всички, които я пожелаха…”

От „Сега” твърдят, че приличал на "Спящата Венера" от Джорджоне и "Облечената Маха" на Гоя едновременно. Ние, без да сме некой художествен авторитет, ще си позволим да кажем, че Гоя нема нищо общо в случая, особено пък „Облечената Маха”. Паралели могат да се направят с цикъла „Диспаратес“*, но това ще ни отведе до дълбоки обществоведски изводи, на които сега не им е времето и мястото. В случая говорим за позата, която е изцяло на спящата Венера. Вижте краката. И при Венера и при Дянков десният крак е подпъхнат под левия. Вижте също как са поставени ръцете. Дясната е на главата. Лявата при Венера е поставена на венериния хълм. И на Дянков е на същото място. Но понеже Дянков е все пак финансов министър, поставянето на ръката на венериния хълм придобива иносказателно значение, особено за тия, дето чакат увеличение на пенсиите. В някои интелектуални кръгове в Пазарджик и до днес с поставянето на ръката на това място се изразява пълната невъзможност нещо да се случи.

Но в случая то вече се е случило. В Конвергентната програма на България за 2012 - 2015 г., приета миналата седмица от кабинета и изпратена на ЕК, било записано, че през 2013 г. пенсиите щели да се вдигнат с 2,1% (средно с по около 5 лв.), през 2014 г. - с 2,4%, а през 2015 г. - с 2,5%. Осъвременяването щяло да е само с ръста на инфлацията. И докато те са приемали тая програма, Дянков ни говореше за нова формула. Значи Дянков лъже. С дясната ръка уж дава, а с лявата… За лявата вече стана дума.

23 май 2012. "Премиерът Борисов ме събуди 2-3 мин. след земетресението. Реакцията на правителството бе мигновена.”…

Трябва да си с много висока степен на дебилитет, за да не те събуди шеста по Рихтер. Или да ти е кристално чиста съвестта и да спиш като младенец. Но случаят едва ли е такъв…

10 юли 2012. „Борисов влезе в учебниците по история”, съобщава пресата. В качеството си на премиер автоматично придобивал статут на историческа личност…

Веднъж открехната вратата на историята, Борисов се възползва да пробута и четирима от министрите си: Цецо, Дянков, Лилето и Делянчо. "Ще останат в историята като едни от най-добрите в дадената сфера"… На кандидатурите на Лилето и Дилянчо за историята няма да се спирам. С просто око се вижда, че са несъстоятелни. За Дянков лично ние трудно намираме думи, но историята ще намери. Тя за къде по-такива е намирала… По данни на Евростат доходите у нас са нараствали с по 1% от 2009 до 2011 г. А той обещава по 3% занапред, „за да можем за 7-8 г. да стигнем средното ниво в ЕС”. През това време вероятно ЕС ще спре да ни изчака, а може дори да тръгне срещу нас.

18 юли 2012. Дянков рекъл пред австрийския "Дер Щандарт", че можем да откажем влизане в еврозоната, ако се стигне до хармонизиране на данъците. Редно беше да го каже, щото тия как са ни нагъзили да ни вкарат в еврозоната, не е истина! Искат да прескачаме чакалнята и направо в зоната. По-голям натиск ни оказват само да влезем в Шенген…

10 септември 2012. „Bulgaria News” писа, че Ирина е неизменен спътник в на вицепремиера по света – Китай, Амстердам, Брюксел. Дори на срещата на випуска му в Ловеч била. Младата активистка на ГЕРБ се сдобила и с държавно жилище, а двамата били забелязани да пазаруват обзавеждане и бяла техника. Изглежда, че е много добра, защото още беше студентка, когато Дянков я повиши до началник на кабинета на вицепремиера със заплата на заместник министър.

14 септември 2012. Оня ден някой писа за Дянков: „Тоя що не иде да се обеси…” Изхвърлил се като такова на сух песък: „Показали сме, че не се плашим от руснаците… Ако трябва, пак ще ги пляскаме.”

Пляс, пляс… педалите…

Абе, Дянков, ти пред мечка бегал ли си, бе?

Между другото, оня ден Тадахиро Мацушита, министър на финансите на Япония, наистина се обеси. Предполага се, че се е заплел в любовна афера с млада колежка. Друга версия е за корупционен скандал. Дянков попада под ударите и на двете хипотези. Появил се в Париж с „колежката” си Ирина Велкова, и двамата барнати в бяло, накарали да им наемат кола и хукнали да обикалят Франция. Не ме питайте откъде го знам. Няма да кажа.

21 септември 2012. На заседание в МФ (колегиум ли, на заседание на ПК ли, не разбрах добре), присъствала, естествено, и Ирина Велкова. С кученцето чихуахиа в скута. По едно време станала, отишла при Дянков и рекла: „Мони, цункай Джиджи!” И Мони го цункал. Даже нямал благоприличието да се притесни от тази нелепа постъпка на… не знам как да я нарека…

Цункай Джиджи…

Култово!

Пенсиите, цункайте Джиджи! И може да си пеете нещо от вашето време, например Gigi l'amoroso на Далида… Помните ли я? Как дошъл един милионер от САЩ и момата се влюбила в него…

15 октомври 2012. Дянков ще въвежда 10% данък върху лихвите от влоговете. Щото се натрупаха къде 35 млрд. по сметките на народа. Не на целия народ, де… Голямата част от народа, държи една малка част от тях... Но нас друго ни учуди. „Стандарт” пише: „Дянков призна, че наскоро е разбрал, че лихвите по депозитите не се облагат.” Какви ли още вълнуващи открития ще направи до края на мандата?! Тая мома направо му изпи акъла.

22 октомври 2012. Бойко разправя за конгреса на ЕНП в Букурещ: „Поскарах се малко на държавите, които само искат пари от Германия…” Респектиран съм. Толкова авторитетна власт досега не сме имали. Не помня Станишев, за царя да не говорим, да е посмял да се скара на европейски премиери. Гънеха се като интелектуалци, вместо да тропнат по масата. Нито пък друго правителство си е позволявало да заплашва Русия, че ще я напляска. Това Дянков го каза, но премиерът не отрече... А в края на седмицата Дянков ще направи финансовите министри на страните от ЕС на бъзе и коприва пред австрийския в. "Курир".

Изглежда, че се превръщаме в изключително важен фактор в международната политика. Ако и да не изглежда така…

14 ноември 2012. Ей, братя от последната възраст, знаете ли какво казал заместникът на Дянков Горанов? От опозицията го обвиняват, че с лихвата върху депозитите прави помен с вашата скромна пита. И той вика: "На оня свят пари няма!" Келеме! На такъв министър такъв заместник се полага. Взел Дянков да разправя, че щял да ни направи по-богати от гърците до 4-5 години. А откъде ще вземе 4-5 години?

27 ноември 2012. Питат Дянков верно ли хазната губи по 280 млн. лв. от забраната за пушене. Не било верно. 220 млн. само губела. Но, вика, аз съм готов да понеса тая загуба: „Аз бих определил забраната за тютюнопушене като една от най-големите реформи в целия мандат и за всички сфери.”

Ами да ви пикам на реформите в такъв случай.

Извинявайте, но се ядосах.

17 декември 2012. Дянков рекъл, че поддържа забраната на тютюнопушенето. Така нацията щяла да е по-здрава, а и чисто фискално било по на далавера. Губели сме само 7 млн. от акцизи, но сме печелили 250 млн. от несъстояли се болести от тютюнопушенето. И пожелал на българския народ и в частност на пенсионерите: "Главно да са здрави, защото след здравето всичко останало идва".

Кой знае... Пенсиите, народният гений отдавна подреди приоритетите: Гледайте да сте живи, че то много здрави… Ей тъй, без нито един симптом…

20 декември 2012. „Министрите дебелеят, но само Симеон Дянков си призна публично, че е наддал 15 кг от 2009-а насам. Жалко, че не ги претеглихме в началото на мандата”, пишат колегите в webcafe по повод мизерстващите без заплати сопотски оръжейници. Тази тема изисква специално и цялостно изследване, за да могат да се изнесат представителни данни. Щото на първо гледане, премиерът наистина доста се е нагуцал. Далеч по-строен пое властта. Но за Дянков не са прави колегите. Да, наистина призна: ”Когато станах министър тежах около 75 кг. Напролет (2012 г) тежах около 90 кг.” Но г-н Дянков каза и друго: „Това е болен въпрос и работя по него… сега (края на ноември) съм 84…″ Агентите ни от МФ ни донесоха, че наистина работел по въпроса. Поел изцяло разходките на Джиджи. Три пъти на ден го разхождал по 1 час в парка. Нали помните Джиджи? „Мони, цункай Джиджи!” Между другото Вени Марковски ни писа, че и негови източници от МФ потвърдили достоверността на тази белязана с рядко срещан инфантилизъм случка…

7 януари 2013

Патрашковата „Галерия” писа, че Дянков и Борисов били баджанаци. В смисъл, че неговата Ирина по малко и с премиера… Ако е верно, Мони не само Джиджи целува…

8 януари 2013 „Имаме двойно по-малък дефицит - значи можем да повишим доходите”, хвали се Дянков. Ама се хвали, та чак с жълто на гащите… „Окончателните разчети сочат, че дефицитът на България е 370 млн. лв., което ни нарежа на 3-то място в ЕС. Така по икономически показатели България се изравнява с Германия.”

Да повторя ли? Щото лично ние го прочетохме веднъж на ум и два пъти на глас и чак тогава вдянахме… По-нататък става ясно, че може дори да не сме трети, а направо втори: „Ще сме или втори, или трети в Европа с най-малък дефицит. Швеция е преди нас и с Германия изглежда се съревноваваме за второ-трето място…”

Дянков, айде стига, цункай Джиджи и си лягай…

15 януари 2013. Боже, пък един читател какво ми написал… Потресох се… Кутрето на Дянков не се казвало Джиджи, а Дейзи! Ами ти сливи ли имаше в устата да ни съобщиш по-рано, бе?! Кел файда да ни го казваш сега, когато цяла България го знае като Джиджи? И хората даже и в трамвая си подвикват, къде със симпатия („Цункай Джиджи…”), къде със заплаха („Ще цункаш Джиджи!) И сега ние да им кажем, че не било Джиджи, а Дейзи… „Цункай Дейзи!” – изобщо не звучи! Не, при създалото се положение, и да не е Джиджи, ще е Джиджи! Ако искат в къщи да си му викат Дейзи, не пречи…

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!