Allegro non troppo

Венци Мицов Последна промяна на 26 юли 2015 в 08:30 10634 21

Венци Мицов.

Убийте цигуларите!!!

Те са гадни, лоши, оставят децата си на грижите на който им падне!

Убийте ги, те не са ни нужни, така, както не са ни нужни и тромпетистите, виолистите, флейтистите, контрабасистите.
Убийте цигуларите, застреляйте цигуларките.

Те са герои на оная басня, на която ви учеха в училище.

Помните ли я?

Баснята за щуреца и мравката.

Клетата мравка, която работи като чиновник на гише в общината.

И безгрижният щурец, който свири по пианобарове и кръчми, докато има сезонна работа.

Само че когато щурецът приключи сезона, той няма да има бачкане, а като отиде на гишето на мравката, тя ще каже - "А сега, лайнарче такова, я да си платиш ти данъците? Я? М? Насвири ли се?"

Май баснята не беше такава, но както и да е.

От няколко дни четем историята на една майка - цигуларка Невена и ужасният случай с детето ù.

Майката има един грях - опитала се е сама, с помощта на двете си ръце, една цигулка и един наръч с листа, съдържащи "Цигански напеви" от Сарасате или "На хубавия син Дунав" от Йохан Щраус, без да ви мрънка, без да ви изтерясва, без да разберете дори за нея, да изкарва пари, за да гледа детето си.

Да го гледа, без да ви се оплаква, за да може това дете да не тежи на вашите много важни постове във Фейсбук, касаещи съдебната реформа и очите на паметника на цар Самуил.

Убийте тази майка.

Тя е от ония, никому ненужни хора, които извършват нещо, което вие нито можете, нито някога ще разберете.
Впрочем ние постоянно убиваме всичко, което ни пречи.

Убиваме поетите си.

Убиваме писателите си.

Убиваме музикантите си.

Помните ли - Валери Петров и Йордан Радичков бяха "мръсни комунисти".

Радой Ралин - когато почина, Софийския университет прокуди паметника му, че пречел.

Христо Фотев умря, осъден от БТК за 120 лева за телефон.

Борис Годжунов си замина в очакване Министерство на културата да му отпусне милостиня.

А съвсем скоро (може би сте забравили в суматохата) министърът на културата предложи да даде на ръка 50 кинта на един певец - хорист, за да млъкне.

Убийте тези хора.

Те са и без това никому ненужни.

Убийте ги с лекотата, с която от няколко дни произнасяте присъди над цигуларката Невена, която била лоша майка.

Присъдите са нещо, с което ние сме кармично свързани.

Ние не сме страната на киселото мляко, розовото масло и високите сини планини.

Ние сме страната на народния съд.

Страната, в която всеки, който се опитва да оцелее и някак си е независим от тъпите схеми на всекидневието, пречи.

Ние сме страната, в която различното мнение не се толерира.

Ние сме страна, в която омразата се превърна в необратимата енергия на прехода.

Убийте последните хора, които могат да спрат омразата.

Те умеят да спират омразата с инструментите си в ръце.

Те умеят да ви накарат да се усмихнете, да пеете и танцувате.

Това е хубаво за вас.

И лошо за онези, които искат да ви държат в състояние на постоянно настръхнали един срещу друг изроди, които са готови да се изядат по команда.

Днес пиша този текст не защото познавам цигуларката Невена.

Никога не съм я виждал и разбрах за нея от новините преди 3 дни.

Пиша този текст, защото у нас на музикантите, поетите, писателите, режисьорите, артистите, балетистите обществото гледа като на никому ненужни остатъци от безметежно време.

Пиша този текст, за да ви кажа, че максималната заплата на музикант в оркестър у нас не надвишава 600 лева, че в провинцията 300 лева са лукс за малките оркестри.

Пиша ви за това, че без култура съвсем скоро ще започнем да се трепем взаимно, макар че се опасявам, че вече е късно.

В Музикалната академия има специалности, за които вече няма кандидати.

Съвсем скоро, само след десетина години няма да има кой да ви дразни, че е заминал да свири на кораб, осмелявайки се да прескочи малоумните ви представи за това как трябва да се грижи един родител за детето си.

Така че или убивайте хората на изкуството един по един...

Или просто изчакайте няколко години.

След няколко години всички ще сме второстепенен поддържащ персонал, а малцината схемаджии, които ще останат на върха на пирамидата, ще се смеят колко лесно са ни прецакали някога.

"Само им казахме - мразете се - и те се избиха един друг" - ще каже единият схемаджия на другия и двамата ще отпият от сингъл малц напитките си, подсмихвайки се ехидно.

С това свършвам тоя текст.

Знаете ли какво е Allegro non troppo.

Музикално темпо.

Бързо, ама не много.

Та и вие побързайте с присъдите.

Ама не много.

Преди това минете да се ръкувате с Гроздан Караджов пред парламента, щото иначе не сте демократи и не поддържате съдебната реформа...

PS. Ако в тоя текст има изобщо нещо хубаво, то е, че детето на цигуларката Невена и живо и здраво.

Не я познавам, но и изпращам всичките прегръдки, на които е способен един баща на 12-годишен син, който повече от 10 години си е изкарвал хляба по пианобарове и всякакви дупки, в които схемаджиите са му подхвърляли бакшиши, за да им изсвири за пореден път "Земля в илюминаторе".

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.07 2015 в 21:45

как така от всичките й приятели музиманти един не се потруди да го нагледа това дете, поне един път за тези месеци, тогава нямаше да се случи това. майката е сама и много добре се е справила, само че приятелите й май не са и токова приятели. другата глупост която направиха е че се разприказваха като селски клюкарки, преди още да са я питали дали може да разказват за личния й живот. та и вие музикантите, пънкари и други, множко се поизложихте...
и тия напъни на пънкар политик за каво са, пак да разлайваш кучетата.жената и детето имат нужда от тишина сега, така че млъкнете малко всички, аман от дървени философи на гърба на нещастието

27.07 2015 в 21:10

Госпожице случайна и господин автор на статията,

никой не плюе против музиканти (поне аз не виждам чисто такъв коментар). Плюе авторът срещу немузиканти.
Презрението, с което се отнасяте към другите професии и отново се самоиздигате на пиедестал, ви отдалечава от истинските музиканти.
Що се отнася до труда - всеки, постигнал нещо в този живот, се е трудил. Трудът не е само свиренето или пеенето по ноти.

И още веднъж - една сто и петдесет килограмова свиня, преживяваща от партийни субсидии, идващи от "осемчасовите некадърници" просто е нежелан за дебелашкия си коментар.
Капито?

27.07 2015 в 08:47

Срам ме е в какво се превръща една лична драма на една изтерзана майка. Неразумни избори може да направи всеки. Още помня през началото на май как една майка направи неразумния избор да роди в частна болница, където 2-3 дневното и бебе беше пребито от изтрещяла медицинска сестра. А сега уважаеми плюещи кажете каква вина има майката, че се доверила на болницата и медицинската сестра?!?!
Просто лош късмет нещата се случват. Трагедията е наистина ужасна. И е грозно в този ужасен момент съдбата на тази силна жена да бъде дъвка в устата ви, която да преживяте от скука и затъпяване.
Иначе кервана си върви, всеки се спасява както може. На печелившите ЧИСТИТУ на останалите "сори майна".

ПС "Искрено се надявам, ако е останало нещо в тази държава "децата навършили 18 години" и превъзпитали 3 годишния Христо да си получат максималните присъди, без повече лалане и осъждане. Все пак на 18 г в България се водиш пълнолетен.

27.07 2015 в 00:15

Molia gospojata Boriana da spre ne samo da chete,no ida komentira,osobeno v pusmen vid. Mnogo e obidno da chetem haters po forumite. Neka da si izlee zlibata niakade,no ako moje da ne po sitpve,a v domachna atmosfera. Blestiachta statia!!! I tajna....

26.07 2015 в 23:05

Ммммммммдаммммм, който рине из мръсотията я хвърля на гърба си;който никога през живота си не е свирил на музикален инструмент - плюе;който е свирил под надзора на бастуна на баба си - и той плюе, защото не е успял, и ето сега клечи зад бюрцето по 8 часа, а оня слабак по математика обикаля света с неговото пиано или чело; който е прочел последният откъс от художествена или каквато и да било книга когато е бил на 12 години - и той плюе;който завижда - плюе, вчера срещнах коментар, че много пари е дала "цигуларката", за да стигне до кораба ??? и да се качи, за да свири и как не са се налапали тия алчни, мръсни и долни музиканти... само че питам аз - всички вие писали по-горе, вечер се прибирате и люхате бирата или ракията и спите пред тв, а цигуларката свири - свири от сутрин до вечер, и Венци вечер е свирил години наред, това е съвсем непознато за всички вас - да се трудите - сам в една стая от 5 годишна възраст, часове наред, не ви е понятно какво значи да имаш концерт и да излизаш открито на сцена - в бара, в кораба, в концертната зала - това изобщо е забранено за вас! Всичко, което в Бг не се разбира - се плюе, е, и аз плюя на всички вас, които съсипвате малкото духовност останала в истинския българин, който оплют от такива като вас се е прибрал в къщи и не излиза, защото ... няма смисъл...

26.07 2015 в 21:02

Съдът-Кенгуру на социалните медии осъжда и поставя диагнози преди да се произнесе съд или лекар. Щяхме да сваляме Веждичката, оставихме го? Кога ще падне неговата оставка?

26.07 2015 в 19:39

Коментар номер 12 - боднали са те думите ми, защото:

1. Паразит е не този, който работи, а този, който очаква "министерството" да напълни джоба му.
2. Критиката към коментарите на данъкоплатци, било то и "невежи", не чини нищо, произлезли от устата на един уял се от глупостта на хората "музикант", който преживява от парите на същите тези данъкоплатци. Не му харесвало да свири по пиано барове, затова сега за трети път се пИне да спечели процентче за политически пари, идващи от нежелаещите го хора.
3. 100 - 150 кила свиня е неуместно да разказва колко е прегладнял като музикант.
4. Ако такива като мен се свършат, такива като пишещият коментар номер 12 няма да има какво да цоцат, щот' парите в държавата идват от такива като нас, а не от един процент малоумни избиратели.
5. В панелка не знам как точно се живее, но за апартамента такива като теб новодошли столичЕни с удоволствие плащат пари.

Друго засега не се сещам. Обади се пак, ще допълня.

26.07 2015 в 19:11

"Боряна Гечева" №10, тъпа, ТЪПА, АРХИ ТЪ-ПА ПУЙКО. ВЪЗМУЩЕНИЕТО КОЕТО ИДЕ ИЗ ДЪЛБИНИТЕ НА НЕПРАНИТЕ ТИ КЮЛОТИ ОСТАВИ ДА ДА ВДИШВАТ ТЕЗИ -КОИТО МОГАТ ДА ТЪРПЯТ ИСТЕРИЗИРАНАТА ТИ ОСОБА И МИРИЗМАТА ТИ. ТОЗ ТОЛУП ЛИЦЕМЕРЕН КАТО ГО ХАРЕСВАШ - УВИЙ СИ ГО В АМБАЛАЖНА ХАРТИЯ И СИ ГО ОТНЕСИ! ДО КОЛКОТО ВИЖДАМ САЙТА НЕ ЕНИТО "МОРЕ ОТ ЛЮБОВ" НИТО "ЛИЧНА ДРАМА"! И СЕ УМИЙ ВСЕ ПАК!
интересен фенменон - как така, постингът ти тъп се появява часове по късно от този на "Боряна Бонева"№11 а пък е регистриран - уж четири минути преди нейния:) Имаш преди време в OFFN разкрита една измама от този вид,туй май е шашма подобна!!

26.07 2015 в 17:01

мисля, че ако се разкрие механизма за измамата с плюсовете и минусите OFFN...ще загубят катастрофално отвсякъде. Цената е, че OFFN дава трибуна и на мнения на интелигентни и нормални хора - а в замяна ни се пробутват помияри близки до някой от горгор-башиите. Близки - дано само, материално, че ако е и по педерастическа линия - става гнусно. Въпроса е - до колко този цирк с плюсовете и минусите е търпим и до кога - и кога ще цъфне "СЛУЧАЙНО" далаверата.

26.07 2015 в 15:42

Ти си нищо в сравнение с културтрегерите и това си личи във всяка твоя дума. Малкият плъх, паразит и вмирисан червей може да го разпознаеш от километри. Така пишат неуспелите хора, самотни и жалки, не помирисвали успеха, труда и дисциплината. Палячо, ти не можеш да спечелиш никой за твоята кауза, смешко малък! Санирай си панелката и се радвай,че съвременната информатика ти даде шанс да прочетат 3 души фекалиите ти и един да им отговори... Свършил си, жалко за теб. Такива като теб мачкаме всеки ден и някога ще сме изчистили това общество, със сигурност... На това ще си посветим живота,паразит!