БНТ сравниха прякото включване от ГЕРБ с тези от парламента и правителството

Ружа Райчева 25 май 2021 в 20:54 9340 2

Снимка БТА/Минко Чернев

Служебният министър на културата проф. Велислав Минеков

Екипът на дирекция "Новини и актуални предавания" изрази несъгласие с отправените твърдения от служебния министър на културата проф Велислав Минеков. БНТ не е прекъсвала програмата си, за да излъчи брифинга на ГЕРБ, заявиха от Българската национална телевизия в официално изказване направено в 20 часа тази вечер. От телевизията отричат да са прекъсвали програмата си, а прякото включване за ГЕРБ било, като за парламент и правителство.  

По-рано днес служебният министър на културата Велислав Минеков заяви, че са се натрупали причини да поиска оставката на директорa на БНТ Емил Кошлуков, заради прекъсване на предаване с цел да се излъчи извънредна пресконференция на ГЕРБ.

"Наблюдавах през последните дни как по пет души от бившата управляваща партия се явяват едновременно в сутрешните блокове. Става дума за инцидента от събота, за който получих множество обаждания и питания как е възможно това явление - брифинг на някаква политическа партия да бъде използван, за да се прекъснат предаванията на три телевизии, които са с най-висока гледаемост в България", заяви министърът на културата.

„БНТ и БНР са част от системата за национална сигурност. Много добре е описано кога може да се получи прекъсване – в случай на изключителни обстоятелства предаванията могат да бъдат прекъсвани“, допълни проф. Минеков.

От БНТ отговориха в официалното изявление, че прякото включване на част от пресконференцията е било в рамките на актуален информационен блок от редовната програма на обществената телевизия.

„Така, както сме правили при други събития, включително на институции като парламента, президента и други политически партии. Според журналистите на БНТ скандалът с подслушването на опозиционни политици е важно събитие и затова смятаме, че зрителите трябва да чуят още информация по темата и различни гледни точки.“ казаха от БНТ.

От телевизията заявиха, че законът за радио и телевизия гарантира редакционната независимост на обществените медии. 

„Понеже сме сигурни, че министърът на културата познава законодателството, не вярваме, че атаките му са опит за натиск или връщане в годините, които смятахме за безвъзвратно отминали.“ завършиха от телевизията своето изявление.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8959

1

Станчо Панса

26.05 2021 в 10:00

Само че ГЕРБ в момента не са нито в парламента, нито в правителството. Аз да ви питам уважаеми подлоги, колко пъти сте излъчвали пряко брифинги на Демократична България?
 
X

Подкастът на OFFNews