УС на БНТ се жали в чужбина от проф. Минеков: Лъжи и безумни обвинения!

Мая Младенова 08 юни 2021 в 10:52 4643 0

Снимка OFFNews

Управителен съвет на БНТ обяви, че ще сезира международни институции в защита на медийната свобода след задочния спор със служебния министър на културата проф. Велислав Минеков.

Спорът избухна, след като Минеков заяви, че би поискал оставката на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков, защото БНТ прекъсна програмата си, за да излъчи брифинг от партийната централа на ГЕРБ.

Министърът на културата не е принципал на БНТ и няма отношение към ръководството и програмата ѝ, а Законът за радиото и телевизията ѝ гарантира редакционна независимост.

Прекъсване на програмата за партиен брифинг, от друга страна, е практика, която демократичната история на България не помни.

УС на телевизията ще сезира Европейския съвет за радио и телевизия (EBU),  Европейската комисия чрез заместник-председателя на ЕК г-жа Вера Йоурова и Комисаря по правосъдие г-н Дидие Рейндерс, Генерална дирекция „Образование и култура“; - Директора на Агенцията на Европейския съюз за основните права г-н Майкъл О'Флеърти; Комисаря по правата на човека при Съвета на Европа г-жа Дуня Миятович; Комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в ЕП; дипломатическите представителства на държавите-членки на ЕС и на САЩ в София, СБЖ, Фрийдъм Хаус, „Репортери без граници“, както и "други организации, защитаващи медийната свобода и правата на журналистите".

Какво каза проф. Минеков

БНТ сравни партийния брифинг със заседанията на НС и МС

Какво отговори Емил Кошлуков

Минеков: Задаването на въпроси все пак има ефект

Публикуваме цялото писмо на УС на БНТ:

През последните дни Българската национална телевизия бе подложена на безпрецедентна атака от изпълнителната власт. Министърът на културата в служебното правителство обвини журналистите на БНТ в нарушение на закона, в евентуално престъпление и в застрашаване на националната сигурност. За първи път в историята на националната телевизия нашите колеги са поставени редом до терористи и престъпници.

Тези лъжи и безумни обвинения бяха отправени многократно от министър Минеков. Нещо повече, за първи път в историята на БНТ изпълнителната власт си позволява толкова нагло и безцеремонно да сплашва журналисти. В официално писмо от министерството бе поискано обяснение от телевизията за нейната редакционна дейност. Никога досега, през новата ни демократична история, министър не се е осмелявал да упражнява цензура върху решенията на журналистите, които по закон са независими и самостоятелни.

Заплахи към журналисти е имало и преди в България, министри са си позволявали да отправят нападки и закани. Никога обаче журналисти не са били приравнявани с престъпници.

Никога, нито един министър не си е позволявал публично, с писмо от министерството, да търси сметка на журналисти, да ги обявява за нарушители на закона, за заплаха за националната сигурност.

Подобно грубо, безцеремонно потъпкване на свободното слово и независимостта на обществената телевизия е недопустимо в едно демократично общество. Този натиск на властта има смразяващ ефект. Нашите колеги са силно притеснени за своята работа и професионална независимост.

Господин Минеков неколкократно погази принципите и европейските стандарти на обществените медии, гарантирани от Закона за радио и телевизия. Нека припомним на всички представители на държавната власт и на политическите партии, че свободата на изразяване и редакционната независимост на медиите са един от основните стълбове на правата на човека в Европа:

а) Основен елемент на тези правозащитни стандарти е недопустимостта на политическа и правителствена намеса и цензура в медиите – частни и обществени.
б) Тези стандарти са гарантирани от Европейската конвенция за защита на правата човека и основните свободи и са разгърнати в трайната практика на Европейския съд за правата на човека в Страсбург (вж. напр. делата Sunday Times v. the United Kingdom, Observer and Guardian v. the United Kingdom, Thorgeir Thorgeirson v. Iceland).
в) Независимостта на журналистите и ненамесата в редакционната свобода от страна на политически фигури и правителството са сред основните гаранции за свободата на словото (вж. и Резолюция на Европейския парламент от 21 май 2013 относно Хартата на ЕС: стандарти за медийна свобода в Европейския съюз, както и Европейската харта за свободата на медиите, подписана от десетки водещи издания в Европа).
г) Тези норми и стандарти са включени и в нашата национална конституционна и законодателна уредба. В частност, чл. 5 от Закона за радиото и телевизията изрично гарантира независимостта на доставчиците на медийни услуги и на тяхната дейност от политическа и икономическа намеса и въвежда абсолютна забрана за цензурирането на медийни услуги под каквато и да е форма.

Заплахите и опитите за цензура от страна на министър Минеков изискват категорична реакция от Българската национална телевизия. Ето защо ще сезираме международните институции, дипломатическия корпус и неправителствените организации в защита на медийната свобода.

По-конкретно, стенограми от изказванията на г-н Минеков, писмото от Министерството на културата, както и съответните разпоредби на българското законодателство, които бяха безцеремонно нарушени, ще бъдат предоставени на:

- Европейския съвет за радио и телевизия ( EBU)
- Европейската комисия чрез заместник-председателя на ЕК г-жа Вера Йоурова и Комисаря по правосъдие г-н Дидие Рейндерс, както и Генерална дирекция „Образование и култура“;
- Директора на Агенцията на Европейския съюз за основните права г-н Майкъл О'Флеърти;
- Комисаря по правата на човека при Съвета на Европа г-жа Дуня Миятович;
- Европейския парламент - Комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи ;
- дипломатическите представителства на държавите-членки на ЕС и на САЩ в София.
- СБЖ, Фрийдъм Хаус, „Репотери без граници“, както и други организации, защитаващи медийната свобода и правата на журналистите

БНТ ще продължи да изпълнява своите задължения и обществена функция, спазвайки журналистическите стандарти и принципите на редакционна независимост. За работата на водещи, репортери, редактори, оператори, режисьори и журналистите, работещи в БНТ, свидетелстват и десетките отличия на нашите колеги от български и международни организации с признание за техния професионализъм.

Управителният съвет на телевизията, от който е подписана позицията, се назначава от генералния директор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови