Журналистическите дружества в БНТ с декларация след реакцията на Минеков

OFFNews 07 юни 2021 в 16:10 2712 0

Председателите на журналистическите дружества в БНТ излязоха с декларация в знак на "несъгласие с опитите за ограничаване свободата на изразяване и редакционната независимост в обществената телевизия".

Поводът за това станаха писмата на министъра на културата проф. Велислав Минеков до генералния директор на БНТ Емил Кошлуков, свързани с питане на Минеков защо в предаването "Денят започва с Георги Любенов" е направено пряко включване от пресконференция на ГЕРБ по повод скандала с подслушванията.

Последва отговор на генералния директор, който заявява, че БНТ не е прекъсвала програмата си, а какво да има в нея е редакционно решение. 

Минеков на свой ред коментира, че като министър на културата не може да коментира решенията на редакцията, но задаването на въпроса все пак е имало ефект - след него БНТ не е излъчвала други партийни брифинг с извънредни включвания в програмата си.

В позицията си от днес журналистическите дружества категорично заявяват, че БНТ винаги стриктно се е придържала към плурализма и представянето на различните гледни точки и определят обвиненията като опит на отделни представители на политическите партии и държавни органи да контролират правото на всеки редакционен екип за вземане на решения и подбор на събеседници.

"Не можем да приемем обвинения като „тежко престъпление“, „посегателство върху националната сигурност“, „драстично нарушение на програмата на БНТ“ и т.н. и то без никакви аргументи, позоваващи се на ЗРТ, пишат от телевизията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови