Мавродиев: КФН не е нито цензор, нито бухалка

OFFNews Последна промяна на 19 януари 2015 в 08:27 3646 8

"Няма нищо лично. Става въпрос за съвестно вършене на нашата работа. Няма лични войни между мен и Прокопиев (Иво Прокопиев - съосновател на "Икономедиа" - бел. ред.), поне що се отнася до моето отношение. Комисията не е използвана за бухалка. Не сме цензори, защото не сме спирали публикации, не сме влияли на съдържанието." Така председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев отговори пред Нова тв на обвиненията по повод глобите, наложени от КФН - актове за общо 160 000 лева на издателя на "Капитал" и "Дневник" "Икономедиа" и 100 000 лева за врачанския вестник "Зов нюз".

Мавродиев категорично се разграничи от твърденията, че работи в услуга на депутата от ДПС Делян Пеевски.

"Аз съм избран през 2010 г. по предложение на ГЕРБ, БСП и СДС. Това са партиите, които тогава са гласували за моя избор. Всички депутати на ДПС са гласували „против“. От тази медийна група (свързваната с Пеевски - бел. ред.) по мен има достатъчно много атаки. Бях обект на пълна лична данъчна ревизия за 8 месеца", каза Мавродиев.

Той защити наложените санкции с аргумента, че става въпрос не за отмъщение или цензура, а за "наказания, свързани с лъжи, с нарушения на закона, с нарушения на Европейската директива, която касае пазарни манипулации".

"Тук дебатът не е на плоскостта цензура – аз съм демократ и никога не съм си позволявал такова нещо, става въпрос за лъжи, за нарушаване на закона", заяви Мавродиев.

Той даде и примери. В една от публикациите на "Капитал" е написано, че "Софарма" раздава 30 млн. лева дивидент, което е лъжа, компанията раздава 9 млн. и това е подвеждане на инвеститорите, манипулация на пазара, каза Мавродиев. В друга, за ПИБ, пише, че компании, свързвани с депутата Пеевски, са изтеглили значителни суми, което, по думите на шефа на КФН, е "удар по ПИБ".

"Първа лъжа – изтеглени са големи пари, а тази компания дори няма сметка в банката. Втората компания – изтеглила пари, а тази компания внася, а не изтегля пари. Две лъжи, представляващи пазарна манипулация. Заради подобни публикации от ПИБ бяха изтеглени над 1 млрд. лева", заяви Мавродиев.

На въпрос защо Комисията не е реагирала по същия начин за публикациите срещу КТБ в седмицата преди затварянето й и не е ли това двоен стандарт Мавродиев отговори, че в КФН работели по сигнали, а по този въпрос нямало такива.

"Когато става въпрос за КТБ, там цялата тема тръгна от акция на прокуратурата. Нали не смятате, че някой може да оспори действията на прокуратурата? Нямаме сигнали за КТБ. Няма двоен стандарт. Да не заблуждаваме хората – имаше акция на прокуратурата, след това БНБ я постави под специален надзор", каза Мавродиев.

"Откакто съм председател на Комисията са наложени санкции за 14 млн. лева, а на Прокопиев са 400 000 лева, под 1%, така отговарям на въпроса за така наречената репресия", заяви още Мавродиев.

Той беше категоричен, че медиите на "Икономедиа" не са били санкционирани за неразкриване на източник на информация.

"Не санкционираме медии заради неразкриване на източник - това е лъжа и манипулация", каза Мавродиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.01 2015 в 08:18

Утре чакам да видя Мавродиев и в "Лека нощ деца" да обяснява колко не е свързан с Пеевски. Ако е зает , ще го замести Недялко. Брей, голямо нямане на сигнали срещу "Телеграф"...
Иначе филма сме гледали. Преди години в-к "Труд" с острието си тогава Григор Лилов пишеше срещу Първа Частна Банка, а в-к "24 часа" срещу Туристспорт Банк. Резултатите ги знаем-банките ги няма, парите на хората също, а вестниците са тук.Григор и Петьо също. Вече си мълчат...Играта с банките е като да палиш цигара върху буре с барут.

19.01 2015 в 17:53

КФН си свърши работата и показа, че законите трябва да се спазват в тая държава!!!!!

19.01 2015 в 12:13

Мавродиев не беше ли назначен от ГЕРБ?! Още една топла връзка на Борисов с бандата на Пеевски!

19.01 2015 в 11:44

Плитко скроени брътвежи, отдалече, много отдалече мирише на гнило и развалено и този червен боклук е лобист на шопара, боко и фесовете, работата е повече от ясна независимо какви са опорните точки - "Аз съм избран през 2010 г. по предложение на ГЕРБ, БСП и СДС. Това са партиите, които тогава са гласували за моя избор. Всички депутати на ДПС са гласували „против“" на мислещите хора не им минава и през ум да се влияят от подобна демагогия, а и сега е 2015 год., нали? Това с БСП, ГЕРБ , СДС, ДПС ... не нам, всички сте червени боклуци и чеда на БКП - ДС, нагли и долни политически пачаври и слугинаж на червените барони и ако работите едни срещу други при преразпределение на заграбеното, това не прави кражбите и лъжите ви по-законни или оправдани, напротив, още повече лъсват мародерствата и беззаконието на червената мафия.

19.01 2015 в 10:46

КФН е глобила Капитал (поне така твърдят глобените) за нарушение, изразяващо се в непредоставяне от Капитал на поискана информация от КФН, с мотива на Комисията, "от къде вестникът черпи своята информация за публикациите". Законовият текст на който се е позовала КФН е чл. 32, ал. 1 от Закона за Комисията за финансов надзор и е следния:

Чл. 32. (1) Който възпрепятства Комисията за финансов надзор, нейните органи или
надлежно упълномощени служители от нейната администрация при осъществяване на
надзорни правомощия, възложени им с този или с друг закон, се наказва с глоба от 1000 до
5000 лв., ако деянието не съставлява престъпление. При повторно нарушение глобата е в
размер от 2000 до 10 000 лв.

Та за мен КФН доста са се накъкали, да не кажа, че това е П О З О Р за българската администрация и държавност. Първо, защото този текст касае НЕ всички правни субекти, а само тези, които попадат в обхвата на контролираните от нея по силата на съответните закони, като например: по Закона за публичното предлагане на ценни книжа контролира публичните дружества с инвестиционна цел; по Кодекса за социално осигуряване контролира пенсионноосигурителните дружества, по Кодекса за застраховането контролира застрахователните дружества и т.н. и т.н. и т.н. Та КФН въобще няма право да санкционира вестник, тъй като по тази логика утре може да поиска информация и от някое обикновено физическо лице и ако не му я предостави да го глоби.....................няма такива несретници като тези.
Съвсем друг е въпроса, който е по същество, т.е. че написаното не е информация, не е твърдение, а коментар, демек виждане на пишещия на нещата по темата с КТБ.

19.01 2015 в 09:43

"На въпрос защо Комисията не е реагирала по същия начин за публикациите срещу КТБ в седмицата преди затварянето й и не е ли това двоен стандарт Мавродиев отговори, че в КФН работели по сигнали, а по този въпрос нямало такива."

Ама как ще има сигнали?! Нали сигналите ги подава Пеевски.А въпросните публикации са от медиите на Пеевски. Да не е луд да подава сигнали срещу себе си?! А пък Мавродиев да не е луд да се самосезира - нали после Пеевски ще му дърпа ушите?!

19.01 2015 в 09:31

... само помага за медииния комфорт на Боцко и Дебелянчо. Ще дойде ден, когато ще останат само жълтите вестници на Пеевски, в които да четем за Боцко какъв герой е и борец за свободата на словото.

19.01 2015 в 09:16

Според математиката 400 000 са 2,85% от 14 млн.лв.:)