Quantcast

Протест пред парламента заради глобите за медии от КФН

OFFNews Последна промяна на 19 януари 2015 в 07:47 5975 4

Протест заради наложените глоби на медии от Комисията за финансов надзор организира днес "Мрежа за свободно слово".

Протестът започва в 12 ч. пред сградата на Народното събрание.

Повод за недоволството станаха глоби, наложени от КФН на издателя на "Капитал" и "Дневник" "Икономедиа" (общо 160 000 лева), както и на малкия врачански вестник "Зов Нюз" (100 000 лева).

"Комисията за финансов надзор започна кампания срещу разследващата журналистика... Журналисти получават ултимативни и заплашителни писма от Комисията за финансов надзор (КФН), със заплахи за административни процедури и подвеждане под наказателна отговорност? Дори и за написано като личен статус в социалната мрежа Фейсбук. Обвиненията са, че по този начин се влияе върху пазарите", пишат организаторите.

"Икономедиа" например беше глобена заради нежелание да бъде издадена тайната на източник на информация, припомнят те.

Инициаторите на протеста разясняват, че протестът ще е пред парламента, защото работодател на КФН е Народното събрание и "защото всяка партия имаше амбиции за медийната среда". Протестът ще е под формата на флашмоб, с който журналисти и граждани ще изразят солидарността си с глобените медии.

"Настояваме да разберем чии интереси защитава независимият регулатор и чия поръчка", пишат още те.

Инициаторите на протеста ще внесат и декларации от професионални организации в НС.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.01 2015 в 11:57

Елате,ще сме Сульо,Пульо,Атанас и аз.

19.01 2015 в 11:20

Кой тъпанар го е направил в 12ч в понеделник протеста?

На мен тва ми изглежда като лесен начин да убиеш самия протест. Ако ДАНСwithme беше организирано понеделник на обяд, вместо петък вечер колко ли души щяха да отидат?

19.01 2015 в 10:34

А би трябвало да тревожи поне мръсниците от "Протестна мрежа".Да декларираш исакне за оставка,не е като да висиш денонощно пред парламента,показвайки,как са са те излъгали за всичко и най-вече "кой".Продажна измет.

19.01 2015 в 08:39

В страна без свобода на словото никога няма истинска демокрация. Това явно обаче не тревожи болшинството от обитателите на тукашната територия!