Quantcast

Съюзът на издателите: Действията на КФН са опасни за свободното слово

OFFNews Последна промяна на 16 януари 2015 в 11:04 1497 6

Съюзът на издателите в България е категорично несъгласен с утвърждаващата се практика на Комисията за финансов надзор (КФН) за налагане на глоби на журналисти и медии и упражняването на незаконен натиск да разкриват информационните си източници.

Това се казва в декарация на Съюза по повод наложената тази седмица глоба за „Икономедиа“ АД, издател на „Капитал“ и „Дневник“, и предприетите в последните месеци подобни действия спрямо информационните сайтове „Мediapool“ и „Биволъ“.

Съюзът на издателите определя тенденцията за необосновано налагане на финансови санкции на медии и журналисти от страна на КФН като изклчително опасна за свободата на словото.

„Тези действия застрашават конституционното право на информираност на обществото, включително за възможни лоши практики на участниците на финансовия пазар“, завършва декларацията.

Също така е крайно недопустимо в страна членка на Европейския съюз, държавната агенция да оказва подобен натиск граничещ с цензурата. Има опасения, че действията на КФН ще влошат още повече впечатлението за България като държава с все по-несвободни медии.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.01 2015 в 09:45

МУХА И МЕРЗАВЕЦ СЕ УБИВАТ С ВЕСТНИК!!!!!!!!!

16.01 2015 в 14:21

Мисля че всеки "журналист" трябва да работи с документи и факти.А в България много често тези двете неща липсват,но това не пречи на медиите да набеждават определено лице,а после то да ходи да обяснява че няма "сестра".И от прекалена свободия нашите медии изпълняват поръчките на собствениците си,а не отразяват новините реално.Извъртат ги според желанията на собственика си.

А на адвоката това му е работата,да изкара клиентите си невинни като агънца!

16.01 2015 в 13:58

НА 9 март 1985 БЕШЕ ИЗВЪРШЕН КЪРВАВИЯ АТЕНТАТ ОТ ИСЛЯМСКИ МАЙЦЕУБИЙЦИ И ДЕТЕУБИЙЦИ НА ГАРА БУНОВО! ТАЗИ ГОДИНА, 2015, СЕ НАВЪРШВАТ 30 ГОДИНИ ОТ УЖАСНОТО СЪБИТИЕ! ДА НЕ ЗАБРАВИМ! ДА ПОЧЕТЕМ ЖЕРТВИТЕ, КАКТО ВСИЧКИ ДРУГИ ПОЧИТАТ ЖЕРТВИТЕ СИ! НЕ НА ПОЛИТ-КОРЕКТ-ПЕДЕРАСОРИЯТА! ПРЕДЛАГАМ ПРЕД ЦЕНТРАЛАТА НА ДПС И ПРЕД ЦЕНТРАЛАТА НА БСП-БОЛШЕВЯСАЛИ ДА СЕ СЛОЖАТ ПАМЕТНИ ПЛОЧИ С ТЕКСТ "ТУК Е ЛЕГОВИЩЕТО НА ТЕЗИ, КОИТО ОПЛЕТЕНИ В СОДOМИЯ И ГНУС СЪБРАХА НЕВИННИ И ПАЛАЧИ, УБИЙЦИ И ЖЕРТВИ В ИМЕТО НА ЗАБРАВА СРЕЩУ ПАРИ! ПРОВОКАТОРИ, ДОНОСНИЦИ, УБИЙЦИ, КОМУНИСТИ И ИСЛЯМИСТИ ПРИЧИНИХА БЕЗБРОЙ СТРАДАНИЯ НА ТУРЦИ И БЪЛГАРИ И СЛЕД ТОВА СЕ ЦЕЛУНАХА ПРЕД БУРЕТО СЪС ЖЪЛТИЦИ! НИЕ ПОМНИМ!"

ЛЕВИ, ДЕСНИ, ТУРЦИ, РЕФОРМИСТИ, АПОЛИТИЧНИ, ПРОТЕСТЕРИ И АНТИ... ПОМНЕТЕ ТАЗИ ДАТА, ЖУРНАЛИСТИ, ПИСАЧИ РЕПОРТЕPИ, МРЕЖОВИ АКТИВИСТИ... СОБСТВЕНИЦИ НА САЙТОВЕ, ЩЕ МИНЕ ЛИ ТОЗИ ДЕН В ЗАБРАВА?

16.01 2015 в 13:08

Адв. Екимджиев пред Фрог: Борисов и Горанов спряха делото на КТБ във ВАС
====================
Делото на КТБ във Върховния административен съд беше прекратено заради кефовете на премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов. Демонстрира се вмешателство на изпълнителната власт в съдебната власт, коментира пред Фрог нюз адвокат Михаил Екимджиев.

Изля се гибелния гняв на Борисов и на Горанов и изведнъж съвсем неочаквано излезе това определение на закрито заседание, с което е прието, че акционерите нямат право на жалба. Това е проблем, който още през 2005 г. при делото „Капитал банк” Страсбургският съд прие, че категорично трябва да бъде дадено право на акционерите да обжалват отнемането на лицензията. Ситуацията е абсолютно аналогична с КТБ, тъй като банката е представлявана в това дело от квесторите, назначени от БНБ, а жалбата е срещу акт на БНБ и не може да се разчита, че тези квестори, назначени от БНБ и които представляват КТБ, ще защитават интересите на банката. Единственият начин, по който може да се стигне до съдебен контрол върху акта на БНБ, е жалба на акционерите и това е описано в решението по делото „Капитал банк”. България беше осъдена тогава. Това са и аргументите на съдия Соня Янкулова по казуса КТБ, която е с особено мнение, сочи правозащитникът.Останалите съдии от ВАС, занимаващи се с КТБ, са съдии рецидивисти, които демонстративно не се съобразяват със задължителни решения на Страсбургския съд при идентична фактическа и правна обстановка, съотносима със тази на КТБ. Крайно време е такива съдии, които с актовете провокират осъждане на държавата, да си понесат отговорността. Те ни показват, че са независими от закона, подчертава Екимджиев.

16.01 2015 в 12:58

На снимката: Златанов 2.0. Чудя се дали и той си води тефтерчета?

16.01 2015 в 12:57

Още една топла връзка на ГЕРБ с ДПС и Пеевски.