Съюзът на издателите: Действията на КФН са опасни за свободното слово

OFFNews 16 януари 2015 в 11:04 2210 6

Съюзът на издателите в България е категорично несъгласен с утвърждаващата се практика на Комисията за финансов надзор (КФН) за налагане на глоби на журналисти и медии и упражняването на незаконен натиск да разкриват информационните си източници.

Това се казва в декарация на Съюза по повод наложената тази седмица глоба за „Икономедиа“ АД, издател на „Капитал“ и „Дневник“, и предприетите в последните месеци подобни действия спрямо информационните сайтове „Мediapool“ и „Биволъ“.

Съюзът на издателите определя тенденцията за необосновано налагане на финансови санкции на медии и журналисти от страна на КФН като изклчително опасна за свободата на словото.

„Тези действия застрашават конституционното право на информираност на обществото, включително за възможни лоши практики на участниците на финансовия пазар“, завършва декларацията.

Също така е крайно недопустимо в страна членка на Европейския съюз, държавната агенция да оказва подобен натиск граничещ с цензурата. Има опасения, че действията на КФН ще влошат още повече впечатлението за България като държава с все по-несвободни медии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови