Quantcast

Как четвъртата власт прие "Четвърта власт"

Последна промяна на 30 септември 2013 в 16:00 17624 20

"Четвърта власт" - БНТ

 

Премиерата на дългоочаквания сериал "Четвърта власт" донесе на БНТ преднина пред Нова телевизия в неделя вечер, показва рейтингите на агенция ГАРБ. 

Сред отзивите за сериала преобладават позитивните мнения, а критиките са най-вече по отношение на изграждането на диалозите.

Медийната гилдия прие нееднозначно старта на сериала. Ето какво показва кратка извадка от коментирите във фейсбук профилите на хора от професията:

Росен Цветков: "Четвърта власт" - художествената измислица отстъпва място на реалността! Страхотно начало!!!

Валери Найденов: Като стар вестникар, длъжен съм и аз да се изкажа за сериала “Четвърта власт”. Силно съм разочарован, че не са използвали опита за роман със същото заглавие на Александър Томов. Той също е доста тъп, но там ме има лично мен като герой, макар и с друго име. Вярно, описал ме е съвсем невярно, но поне ми е направил честта да ме вкара в литературата…Но млъкни, сърце. Сериалът прави една велика грешка – не започва със секс или поне с някаква любовна история. Това може да спаси всеки некадърен сюжет, както и дървените диалози. Още повече, че в живота си го има колкото щеш, не е нужно да се преувеличава творчески…

Ивет Добромирова:

браво бнт! браво на всички приятели, които участват в този проект.

а на мен "четвъртата власт" не ми харесва по една причина: имаме добри журналисти и лоши журналисти! видяхме ги.
имаме само лоша пр-ка.. къде ни е антипода?! Nayo, Stoyanе, какво правим?
Последен коментар за "четвърта власт". предлагам състезание: екипът на "четвърта власт" да направи една медиа - вестник, сайт, телевизия все едно. а всички нехаресали сериала журналисти да направят един сериал. само така ще видим кои са по-добри във фикцията и в действителността.

Елена Кодинова: Не, вече наистина се ядосах. Значи, разни хора, които не са написали една дописка през живота си – да не говорим за анализ, коментар или разследване – се чувстват ужасно ОК да се гаврят с чисто професионалното възмущение на хора, прекарали от 10 до 20 години в тази професия, към тъпия сериал “Четвърта власт”, създаден от хора, които не са били никога на пресконференция, не са написали една дописка през живота си, да не говорим за анализ, коментар или разследване. Това е все едно леля Гицка, санитарката, да изказва мнение за медицинската страна на нещата в сериала “Д-р Хаус”. Ама наистина така изглежда.

Нора Стоичкова: И що продуцентите на Четвърта власт не попитаха някой вестник има ли отдел Разследвания? Такова чудо няма никъде. Севда и Найо никога не са работили по вестници, иначе щяха да знаят, че при нас има само крими отдели и разни свободни валенции, които черпят инфо от службите и после го преразказват от свое име във вестника. При нас, в реалността, де.

Боряна Йотова: „Четвърта власт“ - или как телевизионери си представят вестникарската работа: Няколко часа след излъчването на първите два епизода на новия сериал на БНТ „Четвъртата власт“ искреното ми забавление от видяното във филма отстъпи място на по-сериозния поглед върху причината защо тази продукция е смешна за всеки професионалист. И няма никакъв шанс да престане да бъде смешна. 

Първите епизоди фрапират с липсата на елементарно познаване на спецификата на вестникарската работа и с доста елементарни „обрати“, пред които Бога от машината на древногръцките трагедии е висша форма на изкуство.

Няма вестникар, който да не се изсмее на това, че екипът има 24 часа да намери чело за първа страница за утре, при условие, че днешният брой все още не е написан. Да не говорим, че репортерка, която се разхожда из редакцията с лаптоп и снимка на някакъв общински съветник като за интервю, явно е сбъркала редактора си с шефа на фотоотдела (от блога на Б. Йотова - със съкращения - б.р.).

Кристи Петрова: Някой по желание да ме придружи до моргата? Накиприх се, напудрих си носа, сложих си очна линия - с други думи готова съм да се докажа като представител на "Четвъртата власт".

Албена Ивайлова: Четох внимателно коментарите за "Четвърта власт". Наивитетът във възприемането явно не е мръднал от времето на "Многострадална Геновева" и публиката й в "Под игото". Защо си мислите, че на сцената (на екрана) трябва да разпознаете себе си и своя бит? "Не плачи, Геновева е жива в гората"...Ами, не трябва! Извън тези жалби, може би е добре да оценим факта, че за първи път на български екран се показват порочните връзки между политика, медии и служби. При това не завоалирано. Телевизионната реализация е на ниво, което би позволило сериалът да се гледа и на чужди пазари. В този ред на мисли, българската битовост изобщо не върши работа - особено, ако искаш посланието ти да стигне до по-широка публика и отвъд България. Затова чакам с интерес следващите серии и се надявам добрите заявки от началото да бъдат развити и защитени.

Ива Дойчинова: Голямо браво на Четвърта власт и - факт - твърде театралното играене, което "крещи" в тв сериал. С някои изключения, обаче. За щастие:)

Ива Николова: Чета, че всички са гледали "Четвърта власт". Чудех се какво ли ще ми разкажат под заглавието на едно мое старо предаване. Много интересен филм. Заспах някъде между първата и втората част. Събудих се чак сутринта. Ще използвам и другите серии. Супер действа!

Полина Паунова: А сега по-обстойно - историите от Четвърта власт не са особено близки до битността на журналиста - в смисъл, ако си опозиция, то не караш Мини, нито редакцията ти е толкова помпозна. Диалозите - имаше три добри. Музиката е ок. Режисурата - ок, някои актьори, обаче са покъртителни... Като цяло - има какво да се гледа, да видим колко истории са "адаптирали" ;))) Няма какво да се хейти.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.10 2013 в 15:27

Абе не знам кой от истинските вестникарски журналисти може да хареса такова нещо. То е такава фалшива измислица, толкова фантасмагорична и толкова неадекватно поднесена, че наистина използват неинформираността на хората, която единствено му осигурява зрители. Иначе всички ще превключат на някоя турска боза, защото тя ще стои по-добре на екрана. Честно да Ви кажа гледах тук там от любопитство първата част, ама не ме бройте за останалите. Няма реплика, която да ми звучи реалистично. И актьорите - гледаш, уж има някои имена и авторитети, ама горките са си гола вода в този филм. Както вече казах някъде - язък за парите на данъкоплатците.

01.10 2013 в 17:48

На мен, пък ми хареса. А и доста злобни коментари предизвика, което винаги и безапелационно ме кара да мина на страната на оплютия. Злобейте си на воля, само правите безплатна реклама..

01.10 2013 в 13:43

Може ли да не гледам нито една?

01.10 2013 в 13:15

За Албена Ивайлова и stigagluposti - БРАВО!
Много точни коментари.
А за хейтърите: дори и в историческите филми има творческо представяне на събитията, а не реалността такава, каквато е била или просто си припадате по турски сериали. А? Признайте си, всеки от нас си има малки слабости, които му носят големи радости.

01.10 2013 в 11:03

А как оффнюс прие мненията не четвъртата власт? Много интересно точно кои мнения са включени:

Нямащи отдавна нищо общо с журналистиката, да не говори с вестници.
Албена Ивайлова - ПР
Ивет Добромирова - ПР - работила в БНТ и затова хвали сериала.
Нора Стоичкова - нещо като ПР
Росен Цветков - някой да ме сметне кой е, със сигурност не е журналист.
Боряна Йотова - изгонена от поне пет места.

Извинявайте, но почвате да приличате на Телеграф вече

01.10 2013 в 00:48

Няма толкова елементарна манипулация! Опитвате се да биете по тъпота на пропагандата "Икономедиа" ли, що ли? Да цитираш в преобладаващата си част негативни мнения и да треснеш в заглавието, че преобладавали положителните отзиви си е направо подигравка със здравия разум. А пък сред "положителните мнения" особено се набива на очи това на Ивет Добромирова, тясно свързана по политически и икономически причини с групичката, направила тъпото сериалче и другите две също така неблестящи с особен ум Ива Дойчинова и Албена Ивайлова... Голяма реклама, няма що!

30.09 2013 в 22:59

Toro,

е па голям праз. Гледай ги по два пъти. Като ти е толкова акъла, глеай.

30.09 2013 в 22:55

OFFNEWS.BG ,

недейте така бе хора. Къде ги вигяхте :

"Сред отзивите за сериала преобладават позитивните мнения, а критиките са най-вече по отношение на изграждането на диалозите."
От 11 изказани и цитирани от вас мнения, само 3 са позитиви :
1. Росен Цветков: ”Четвърта власт” – художествената измислица отстъпва място на реалността! Страхотно начало!!!
2. Ивет Добромирова - може ли иначе от нея
3. Албена Ивайлова
4. Ива Дойчинова

30.09 2013 в 21:59

Също така гледайте политическия трилър на датчаните BORGEN, награден за най-добър европейски сериал на 2012. Става въпрос за медиините съветници на управляващите и ролята им в един управляващ кабинет. И после ще разберете как Баце упвавлява 3,5 години...

30.09 2013 в 21:17

ТОЗИ Т.НАР. ФИЛМ ПРОСТО Е ИЗТОЧИЛ ЕДНИ ПАРИ И Е СЪЗДАЛ ЕДНО ГОЛЯМО НИЩО - СКУЧНО, СИВО, ДОСАДНО И БЕЗДАРНО! НЯМА СЮЖЕТ, НЯМА ГЕРОИ, НЯМА ДИАЛОГ, НЯМА ДИНАМИКА! ПРОСТО СЪБРАНИ ЕДНИ ПРАЗНОСЛОВЦИ В ЕДНА ЛУКСОЗНА РЕДАКЦИЯ! ДА СЕ ИСКА СМЕТКА ОТ СЪЗДАТЕЛИТЕ НА ТОЗИ ПАСКВИЛ И ДА ВЪРНАТ НЕЗАБАВНО ПАРИТЕ!